To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Subwoofer w kole zapasowym?

Anonymous - 27-02-2006, 12:20
Temat postu: Subwoofer w kole zapasowym?
Witam,

Chodzi mi ostatnio po glowie, aby rozlozyc subwoofer, przymocowac go do deski i wsadzic w miejsce kola zapasowego - trzeba walczyc z brakiem miejsca w bagazniku. Czy myslicie, ze mozna to zrobic bez najmniejszych problemow? Czy to wplynie jakos na jakosc dzwieku?

Pozdrawiam...

Anonymous - 27-02-2006, 12:33

musisz dobrac taki glosnik aby gral w malej komorze i zrobic taka komore, mysle ze sub w kole jest b. dobrym rozwiazaniem.
pamietaj ze taka zabudowa podniesie podloge o kilka cm.

young - 27-02-2006, 12:58

Jeśli chodzi o "wyjęcie" głośnika z woofera istniejącego i "zamontowanie" go w deskę pod koło zapasowe, to musisz sprawzić dokładnie ile litrów musi mieć komora zamknięta pod ten konkretny głośnik. Te informacje powinny być na kartce informacyjnej dodanej do głośnika (której pewnie już nie posiadasz) więc poszukaj w necie. Jak już będziesz to wiedział, to wykonanie samej obudowy "zamkniętej" nie jest wielkim problemem.
Jeśli chodzi o stratę jakości dźwięku, to różnica będzie polegała tylko na charakterystyce obudowy, czyli między b-r (którą pewnie miałeś), a zamkniętą.
Jeśli chodzi o pomysł, to baardzo fajny, Arturro tak ma i gra, oraz wygląda zajefajnie.
Informacje co i jak z wykonaniem obudowy (akustyczne) znajdziesz w "małym kompendium" w temacie car audio.

Anonymous - 27-02-2006, 13:06

Wiesz, mam w sumie juz subwoofer i chyba nie jest az tak "gleboki", wiec podniesienie sie podlogi nie powinno byc zbyt odczuwlne. Aby zapobiec uszkodzeniom chce polozyc na gore pleksi, zeby elegancko wygladalo:)

[ Dodano: 27-02-2006, 13:09 ]
Dzieki chlopaki za pomoc. Troche ciezko bedzie z ta komora. A powiedz mi, czy jesli przestrzen bedze wieksza niz zalecana, to ma to jakies znaczenie? Czy bardziej powinienem sie martwic jesli bedzie jej za malo? Bo wydaje mi sie, ze w kolo zapasowe to raz, wejdzie bz problemu, dwa, bedzie spory zapas miejsca... No i wydaje mi sie, ze powinienem wneke na kolo zapasowe wylozyc mata wygluzajaca...

young - 27-02-2006, 13:43

Z tego co czytam, to chcesz po prostu włożyć głośnik w deskę i położyć go na kole ?
Generalnie to nie jest dobry pomysł. Powinieneś dobrać głośnik (jeśli ten nie będzie pasował) do ilości miejsca, które chcesz (możesz) wykorzystać i zrobić dokładną komorę zamkniętą (nie większą, ani mniejszą), którą włożysz w koło zapasowe. Wszystko zależy od głośnika, niektóre potrzebują dość mało miejsca, więc powinno się wszystko zmieścić (nie wiem jaki masz zapas, u mnie jest 15" felga).
Podsumowując, obudowa (zamknięta) głośnika musi być mocno i szczelnie przytwierdzona do obręczy tego głośnika, całość również szczelna i mocna (bez rzadnych otworów), a kształt dopasowany do wnętrza felgi.

Anonymous - 27-02-2006, 13:53

Mam juz pewien pomysl... Bardzo dziekuje za pomoc. Jeszcze tylko jedno pytanie... czy mozna spokojnie wywiercic dziury w otworze na kolo, aby calosc przymocowac?
Anonymous - 27-02-2006, 14:03

a co chcesz przymocowac? chcesz zrezygnowac z kola calkowicie? zobacz jak ja mam to zrobione (w galerii) moze cos sobie skopiujesz.
komore najlepiej zrobic z laminatu a za forme wziac miske od mamy z lazienki :D

Anonymous - 27-02-2006, 14:19

Aaa, no widzisz, bo ja chcialem calkowicie zrezygnowac z kola, ale widze, ze mozna to zrobic inaczej:) Czy Ty zrobiles taki po prostu kapelusz z duzym rondlem?:) Jak to jest przyczepione do kola?