[92-96]Galant E5xA - Brak mocy galant 2.0 TD
Anonymous - 30-11-2007, 11:26 Temat postu: Brak mocy galant 2.0 TD Witam. Mam Mitsu. galanta 2.0 TD pewnego slonecznego dnia podczas wyprzedzania zauwazylem spadek mocy mniej wiecej o 20% brak odpowiedniego przyspieszenia. Jezeli ktos spotkal sie z podobnym przypadkiem lub ma jakies sensowne opinie na temat przyczyny byl bym wdzieczny za porady. Jak narazie sprawdzalem rury dolotowe itp do turbiny.
JPR - 30-11-2007, 13:45
Witam. Na twoim mijscu sprawdził bym wtryskiwacze,
i filtr paliwowy.
zbychu 37 - 30-11-2007, 19:00
a filtr powietrza dawno wymienialeś
Robson86 - 30-11-2007, 19:26
A jak sprawy z turbo
Nie zauwazyles przypadkiem np.
gdy pada turbina to czesto pojawiaja sie wielkie chmury czarnego dymu przy mocnym depnieciu.. bo idzie duzo paliwa a nie ma powietrza z czego powstaje sadza.. jak turbina dobrze pracuje to w okolicach 2000-2300obr powinienes slyszec lekkie psss.. i powinien dostac kopa..
moze masz cos padniete z elektroniki i komp ogranicza dawake w pompie.
Nie pamietam czy masz tam przeplywomierz-ale jesli tak to tez on moze powodowac takie oslabienie silnika.
Nastepna opcja: sprawdzenie/wymiana filtra paliwa i oględzin/wymiany filtra powietrza,
sprawdz tez zawor od recylkulaci spalin jak to jest przypchane to tez bedzie muł,
moze katalizator masz przypchany...
Sprawdź też czy gdzieś nie pospadały lub nie są uszkodzone przewody od intercoolera (gdyby tak było słyszałbyś syk ale nie koniecznie)
Pozdroo
Anonymous - 30-11-2007, 21:06
Sprawdź też czy gdzieś nie pospadały lub nie są uszkodzone przewody od intercoolera (gdyby tak było słyszałbyś syk ale nie koniecznie) - to po pierwsze
zbychu 37 - 01-12-2007, 11:50
Robson86, mam pytanie a od kiedy to w dizlu jest katalizator???Siwy a moze napisz który rocznik twego miska
Robson86 - 01-12-2007, 15:02
zbychu 37 napisał/a: | dizlu jest katalizator??? |
...czastek stalych..ale faktycznie cos mi sie pomylily dekady...to tak z rozpedu
Sorka
Pozdroo
kkkarol - 01-12-2007, 15:13
Galant 1996 2.0 16V LPG, skrzynia automat.
Przy wyprzedzaniu stosuje kick down albo po prostu gaz do dechy, silnik wskakuje na obroty i ryczy a przyspieszenia nie ma odpowiedniego. Wciskajac gaz na 3/4 juz mam lepsze przyspieszenie. O co chodzi ?
Anonymous - 01-12-2007, 16:15
WIec zaczne od tego ze wtryskiwacze sprawdzalem i wyregulowalem sa OK Jezeli chodzi o filtry powietrza to byl niedawno wymieniany podobnnie jak i reszta filtrow razem z filtrem paliwa ktory dla pewnosci tez zamianilem na inny-efekt ten sam. Przewody od intercoolera spr jak pisalem w poscie. Recylkulacja jest dawno odlaczona z wiadomych powodow a pompe mam z dzwignia gazu wiec sterowanie dawki odpada przeplywomierz tez. ALe faktem jest ze przy ok 2500tys obrotow nie ma wczesniejszego odejscia stalo sie to nagle dlatego nei ejstm przekonany co do tego ze jest to ewidentna wina turbiny. Jezeli wiecie jak sprawdzic autorytatywnie turbine prosze o podpowiedzi. Dzieki z apomoc:) Mam galanta 2.0td 94r
Robson86 - 01-12-2007, 16:18
siwy2.0TD napisał/a: | Jezeli wiecie jak sprawdzic autorytatywnie turbine prosze o podpowiedzi |
Robson86 napisał/a: | gdy pada turbina to czesto pojawiaja sie wielkie chmury czarnego dymu przy mocnym depnieciu.. bo idzie duzo paliwa a nie ma powietrza z czego powstaje sadza.. jak turbina dobrze pracuje to w okolicach 2000-2300obr powinienes slyszec lekkie psss.. i powinien dostac kopa.. |
tak najlatwiej sprawdzic
Pozdroo
saphire - 02-12-2007, 12:46
Z automatem tak jest że bardziej lubi jak płynnie wciskasz mu gaz odpowiednio do tego jak zwiększa przekazywany moment na koła niż jak mu dasz gazu w dechę (pomijając kickdown) - potrenuj i poćwicz sobie a wyczaisz co najbardziej lubi skrzynia no i jeszcze dochodzi do tego czego ona sie od ciebie nauczy (jeśli masz INVECS-II)
jacek11 - 02-12-2007, 20:20
Witam. Najprostrzym sposobem na sprawdzenie turbiny jest ściśnięcie ręką gumowej rury wylotowej (zaraz za turbiną) i dodanie gazu.Rura powinna pęcznieć.
sampler - 02-12-2007, 21:20
albo podlacz sie manometrem do kolektora dolotowego
Anonymous - 03-12-2007, 22:57
Sampler wiesz jakie ma byc cisnienie przy probie manometrycznej?
|
|
|