To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - Jak wymienić olej w silniku i ile go wlać?

Anonymous - 08-12-2007, 09:53
Temat postu: Jak wymienić olej w silniku i ile go wlać?
Heyak Wszystkim gdzie można spuścić stary olej z silnika, czy jest to trudne, jak to wykonać i ile go wlać z góry dziękuje za odpowiedz
Robson86 - 08-12-2007, 09:58

Pod silnikiem jest korek spustowy (powinno pisac na nim OIL, ale do konca nie wiem). Odkrecasz go, podstawiasz jakies wiaderko czy cos zeby olej gdzies sie wylal...na cieplym silniku lepiej to zrobic bo olej bedzie bardzie rzadki. Nastepnie otwierasz maske i tam znajduje sie takie pokretlo (zakretka na ktorym tez mozliwe ze bedzie pisalo oil :?: )

, odkrecasz je i wlewasz odpowiednia ilosc oleju. Nie wiem ile, musisz poczekac na posiadaczy takiego samego autka jak Ty...
Zmien przy okazji filtr powietrza, ktory znajduje sie w takiej oslonie zabezpieczonej zaczepami/srubami (chyba ten po prawej stronie (pod siatka) ale nie jestem pewien do konca...
Na jaki olej chcesz zmienic :?: Synetyk,pol-syntetyk,mineral :?:

..cicho polecalbym zalanie 10W-40 czyli półsyntetykiem, ale powiedz jaki masz przebieg i na jakim jezdzilas do tej pory oleju
Pozdroo

Anonymous - 08-12-2007, 11:15

Ech no no dziękuję bardzo za epresowa odpowiedz :] temacik zamykam
zbychu 37 - 09-12-2007, 08:30

grubka1 nie zapomnij o wymianie rowniez filtra oleju to podstawa. A oleju 5 litrow ci wystarczy.
waldi-1 - 11-12-2007, 21:03

a więc tak , musisz wejść do kanału i odkręcić korek w misce olejowej, poczekać az zleci a w miedzy czasie zmieniasz filtr oleju jest widoczny taki czarny , zakręcasz filtr potem korek a następnie wyłazisz z kanału i odkręcasz korek wlewy oleju w silniku taki okragły czarny, wlewasz niecałe 5 litrów < w butelce zostaw około ćwiartki> potem wyjmij bagnet wyczyśc go szmatka do sucha poczekaj chwilke aż olej zleci na spód , wkładasz bagnet poruszaj nim troszke, potem wyjmij i sprawdz jaki masz stan oleju, prawidłowo powinno być pomiedzy dwoma kreskami, które sa na dole bagnetu, jesli jest za mało dolewasz troszke i znów sprawdzasz, jest to bardzo łatwe no ale jesli sie obawiasz to moge ci to zrobic za friko
Maretzky85 - 11-12-2007, 22:19

waldi-1 napisał/a:
poczekać az zleci

Najlepiej na ciepłym silniku, olej jest rzadszy i łatwiej ścieka, nie musisz czekać aż do ostatniej kropli ;) Jak będziesz robił na ciepłym to uważaj coby się nie sparzyć.

waldi-1 napisał/a:
jest widoczny taki czarny

Czarny i okrągły, obok miski olejowej, przy nim jest też czujnik oleju.

waldi-1 napisał/a:
zakręcasz filtr

Oczywiście nowy. I pamiętaj, żeby gumkę w nim zwilżyć nowym olejem koniecznie. Palec wsadzasz w olej i smarujesz gumkę. Zakręcasz ręką.

waldi-1 napisał/a:
wlewasz niecałe 5 litrów

Ja bym wlał 4,5, po czym odczekał chwilkę i sprawdził na bagnecie stan. Jak jest ok to zakręcić korek, odpalić na chwilkę, wyłączyć i jeszcze raz sprawdzić (o tym zaraz) Jak za mało to dolać jak wystarczy to zostawić.

waldi-1 napisał/a:
wkładasz bagnet poruszaj nim troszke,

Bagnetu się nie rusza ... Wsadzasz bagnet, czekasz chwilkę i wyjmujesz. Jak poruszasz to możesz tylko bardziej zasyfić bagnet i może być trudniej odczytać prawidłowy stan.

Waldi-1 -> Wydaje mi się, że jak ktoś pyta jak się olej zmienia to trzeba dość dokładnie wyjaśnić, a przynajmniej pewne rzeczy takie jak posmarowanie olejem gumy w nowym filtrze oleju...

A od siebie dodam, że zużyty olej trzeba zlać w miskę czy coś, po czym przelać go w jakiś baniak czy inny zbiornik i zawieźć do jakiegoś warsztatu. Absolutnie nie wylewać gdzie popadnie...

waldi-1 - 12-12-2007, 16:58

Maretzky85, no dzieki za uzupełnienie teraz powinien juz to sam zrobić