L200 Ogólne - POtrzebne info misiek l200 '03
Anonymous - 09-12-2007, 14:58 Temat postu: POtrzebne info misiek l200 '03 Dobrzy ludzie kupiłęm takiego miśka przebeg to 100 kkm i nie wiem co i kiedy wymienić.
Nie wiem nawet jakim olejem go zalać.
-Wie ktoś ile wchodzi oleju do silnika?
-przy jakim przebiegu i jaki olej nalać do skrzyni?
-przy jakim przebiegu i jaki olej do mostu?
-co z rozrządem?
-Odnosze wrażenie że mam wyciek oleju na przewodach chłodnicy oleju to normalne (częste) czy w nim się jakoś tak zrobiło
No i przedewszystkim rady i uwagi
I potrzebne mi opony myślę o BF goodrich All Terrain T/A KO dobrze kombinuje?
będe wdzięczny za każdą pomoc
Januszl200 - 10-12-2007, 07:39
Nie pytałeś o książkę serwisową przy zakupie? Może gość gdzieś zapomniał dodać przy sprzedaży. Oleju wchodzi ok 8l (czy syntetyk czy mineral można poznać jedynie po okresie wymian). Wycieki nigdy nie są normalne! może to jest tylko wada podkładki za 5pln. Radzę pierwszy przegląd zrobić w ASO. Drogo ale sprawdzą wszystko. (prócz oleju). Powodzenia przy użytkowaniu miśka
Gene - 10-12-2007, 08:34
TFX, witaj na forum.
Pierwsza sprawa, za nim zadasz serie pytan wysil sie i poczytaj. Wiekszosc spraw jest opisana na forum. Cytat: | -Wie ktoś ile wchodzi oleju do silnika? |
Pewnie uzytkownicy tego modelu wiedza ale nie maja sily pisac:
miska 5,3 l
filtr 0,8 l
chlodnica 0,4 l
TFX napisał/a: | -przy jakim przebiegu i jaki olej do mostu? |
Zalezy jak i gdzie katujesz "elke" jesli po czarnym i terenu nie widziala mozesz zmieniac co 45 tysiecy. Jednak jesli auto w teren jezdzi to co 30 tysiecy albo jeszcze czesciej. Jak wkleisz na dobre w jakiejs sadzawce tez zalecalbym wymiane.
Cytat: | -przy jakim przebiegu i jaki olej nalać do skrzyni? |
olej przekladniowy http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=12738
co 90 tys http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=17164
TFX napisał/a: | -Odnosze wrażenie że mam wyciek oleju na przewodach chłodnicy oleju |
jak to tylko wrazenie to nie ma co sobie glowy zawracac
TFX napisał/a: | to normalne (częste) czy w nim się jakoś tak zrobiło |
Jak masz wyciek to nie jest normalne, wyczysc przewody i sprawdz gdzie znajduje sie miejsce wycieku. Jesli juz bedziesz wiedzial gdzie, to istnieje szansa na zlikwidowanie nieszczelnosci.
mysle, ze powinienes (dzieki uprzejmosci koloegow z forum) zaopatrzyc sie w to: http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=18121
Ze swojej strony dodam mala uwage o odpowiednim uzytkowaniu samochodu wyposazonego w turbosprezarke. Po uruchomieniu zimnego silnika odczekaj 30-40 sekund i dopiero ruszaj. Po dlugiej szybkiej jezdzie lub po walce w terenie kiedy silniki pracowal pod duzym obciazeniem (podjazdy, przyczepa) przed wylaczeniem silnika pozwol sprezarce ostygnac. Niech auto pochodzi na jalowym przez 2-3 minuty.
Co do opon dobrze kombinujesz tylko do czego to auto bedzie Ci sluzyc? Na zime nie polecam. Choc znam ludzi, ktorzy twierdza ze MT lato AT zima.
GUCIO - 01-11-2012, 19:03
Witam! Jestem po wizycie u znawcy oleji Shell i według danych katalogowych wychodzi:
- skrzynia biegów Shell S6GXME 75W/90 full syntetyk ok. 2,3L
-reduktor Shell S6GXME 75W/90 full syntetyk ok. 2,5L
-mosty Shell Spirax AX 80W/90 przód 1,1L
tył 2,5L
PiotrasL200 - 01-11-2012, 20:32
Witam
O Matko Bosko ! Gucio - albo mi się w oczach miesza, albo odgrzałeś kotleta sprzed 5 lat Litości - przecież takie dane to chyba wszyscy tutaj znają... Zwracaj uwagę na daty postów
pozdrawiam
|
|
|