To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - automaty mandatowe - czyli nasza przyszłość :)

stanik - 18-12-2007, 23:16
Temat postu: automaty mandatowe - czyli nasza przyszłość :)
A tak z mojego podwórka podrzucę Wam ciekawostkę, jak to w Emiraty Arabskie zafundowały sobie od IBM systemik, który ma być montowany w każdym aucie i posiada masę bajerów. Jego jedną z możliwości jest np automatyczne wystawienie i wysłanie mandatu do właściciela auta jeśli ten nie reaguje na komendy zaby zwolnił :)

http://www.informationwee...cleID=160901571

Czekajcie jak u nas CEPiK zacznie działąć, to wtedy sie zacznie z wideoradarami :) Bo na razie ponoć to jest problemem any sprawnie wystawiać mandaty z automatu, tylko trzeba ręcznie wszystko wsyatwiać. A jak CEPiK będzie chodził, t możliwe będzie podpięcie softu do automatycznego rozpoznawania numerów na zdjęciu, pobierania właściciela z bazy i wysyłania zapaczkowanego mu mandatu. Czynnik ludzki praktycznie będzie można pominąć, także skończy się robienie zdjęć od 80 w górę jak ograniczenie jest 50 :)

Pozdrawiam

Student - 19-12-2007, 07:10

Stanik z tego co znam CEPiK i infrasturukturę to jeszcze długo to chodzić nie będzie, ponadto nie ma jeszcze softu OCR (tzn. w Polsce) który będzie rozpoznawał nr. rejestracyjne, co prawda w UE to już zaczyna na duża skalę funkcjonować ale jeszcze nie u nas, Ja bym się martwił bardziej systemem opłat mostowych i tunelowych bo zgodnie z dyrektywą UE Polska ma wprowadzić w 2010.
Na razie pracujemy nad tym i wieloma innymi rzeczami ale nie ma woli po stronie Ministerstwa.

gulgulq - 19-12-2007, 07:34

no to jak tak dalej pojdzie to bedziemy placic:
- vat w paliwie,
- akcyza
- oplata paliwowa (de facto na drogi - ta oplata to teoretycznie to co wszytko ponizej))
- winiety
- po kazdej 50 km autostrady bedize bramka i plac
- mostowe
- tunelowe,
- oplate ekologiczna
- oplate recyklingowa,
- i bog jeden wie co jeszcze wymysla

i jak tu zyc zdrowo i szczesliwie w tym kraju??

aaa: zapomniałem dopisac:
- wszelkie opłaty parkingowe, postojowe i placowe...

Student - 19-12-2007, 07:58

Oj jeszcze tego trochę zostało za co będziemy płacić :wink: , o np.katastrat
i jeszcze wiele innych ale to niespodzianki na przyszłość.
Dodam że nie jest to zależne od rzadnej opcji politycznej, poprostu tak ma być.

saphire - 19-12-2007, 13:41

Student napisał/a:
ponadto nie ma jeszcze softu OCR (tzn. w Polsce) który będzie rozpoznawał nr. rejestracyjne, co prawda w UE to już zaczyna na duża skalę funkcjonować ale jeszcze nie u nas

No coś ty - przeca na naszych przejściach granicznych właśnie wdrożyli OCR'a i to nie tylko do blach i rejestracji ale także na przejściach kolejowych do rozpoznawania numerów na wagonach składu towarowego. :badgrin: :badgrin: :badgrin:

[ Dodano: 19-12-2007, 13:43 ]
PS. O tutaj masz linka do tego to kliknij i zobacz sobie co i jak

Student - 19-12-2007, 13:57

Uwierz Mi że wiem co i jak, ale to są małe ziarenka na starcie gruzu, ponadto jest coś znacznie lepszego niż OCR do wagonów.
saphire - 19-12-2007, 15:15

Student - gdybyś wiedział gdzie pracuje to wiedział byś że WIEM o czym mówię i że organoleptycznie własnoręcznie mogę tam te systemy OCR "badać" :) - uwierz że wagony robi bardzo dobrze i to cały skład z kilkudziesięciu wagonów. Auta też już robi na drogowym przejściu i trwają jeszcze różne prace wdrożeniowe. A co do zastosowania OCR'u w cle to póki co oprócz nas jeszcze nikt w europie czegoś takiego nie wdrażał :p więc jak już zakończy się wdrożenie i będzie to działać zgodnie z założeniami projektu to będzie cacy :)
gulgulq - 19-12-2007, 16:15

czyli przekrety z umowami kupna sprzedazy i przekroczeniem granicy akurat 3 dni temu się skoncza??
saphire - 19-12-2007, 16:22

Narzędzie to jedno a jego umiejętne wykorzystanie to drugie. Dłutem możesz połupać deskę by pasowała na miejsce w płocie ale takim samym dłutem Michał Anioł wyrzeźbił Dawida :badgrin: :badgrin: :badgrin: