To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - Space Star - zacinająca się stacyjka

Anonymous - 20-12-2007, 09:41
Temat postu: Space Star - zacinająca się stacyjka
Witam
Mam taki problem :(
Zacina mi się stacyjna w MSS przy wyjmowaniu kluczyka - na ostatnim obrocie
W drugą stronę działa bez zarzutu

czy można ją jakoś wyjąć, wyczyścić itp. czy trzeba raczej pomyśleć o nowej

będę wdzięczny za pomoc

cns80 - 20-12-2007, 11:32

Może w MSS jest tak jak w Colcie, czyli żeby wycofać kluczyk z pozycji 1 do zero trzeba go wcisnąć. To częste zabezpieczenie w japończykach. Koleżanki i koledzy co o tym sądzicie ? Pomóżcie koledze Ekajtek.
Anonymous - 20-12-2007, 14:34

Faktycznie kluczyk trzeba lekko docinąć przy wkładaniu i wyjmowaniu, ale czy to o to chodzi :roll:
Anonymous - 20-12-2007, 17:34

myślę że tak, choć głowy nie daję - lekki docisk i powinno grać i buczeć
Anonymous - 20-12-2007, 18:14

W spejsach faktycznie z wiekiem wyrabia się jakaś zapadka w stacyjce też to mam. Teraz trzeba uważać ponieważ jak się będzie przekręcać kluczyk na siłę to się może ułamać i kluczka już się nie wyjmie, taką radę otrzymałem w serwisie chodź nie autoryzowanym.
Jedyna rada to rozebranie stacyjki i dorobienie tego elementu lub wymiana z innej mniej używanej. Oczywiście jest prostsza, opcja wymiana kompletu zamów i stacyjki na nowe ale to już koszta około 1500,00 zł
:cry:

Anonymous - 21-12-2007, 13:25
Temat postu: Re: Space Star - zacinająca się stacyjka
Ekajtek napisał/a:
Witam
Mam taki problem :(

czy można ją jakoś wyjąć, wyczyścić itp. czy trzeba raczej pomyśleć o nowej

będę wdzięczny za pomoc

Nic nie trzeba wyciągać i czyścić - stacyjka jest tak po prostu skonstruowana, że przed ostatnim "skokiem" kluczyka trzeba go docisnąć, żeby dał się obrócić do końca i wyjąć.

jacek z płocka - 19-01-2008, 20:14

U mnie 2 lata temu się zacinała, wlałem pół (dosłownie ) spreju grafitowego bez wyjmowania stacyjki i wyczyściłem wrąbki na kluczyku - działa jak nowa.
Anonymous - 20-01-2008, 11:17

Ekajtek napisał/a:
Miałem coś takiego w miesiąc po odebraniu spejsika z salonu w ASO powiedzieli że używać do skutku z dociskiem i albo się rozsypie i dadzą nową w ramach gwarancji albo się wyrobi i będzie działać jak należy i tak było po następnych dwóch tygodniach używania wyrobiła się i jest bez zarzutów do dnia dzisiejszego
panpromek - 13-12-2009, 10:56

Witam.

Niestety w moim MSS 1.6 od wczoraj też mam problem ze stacyjką. Jednak u mnie dziwna sytuacja występuje przy ostatniej fazie włączania silnika tzn. uruchomienie rozrusznika. Przy przekręceniu kluczyka czuć wyraźny opór. Do tego po odpaleniu silnika kluczyk nie odbija. Czy komuś przytrafiła się podobna sytuacja? Autko ma dopiero 41 tyś przebiegu więc nie sądzę aby to była wina nadmiernego zużycia.

halbog - 13-12-2009, 19:21

panpromek, w Suzuki miałem taki przypadek, "wyskoczył" jeden z bolców/ zapadek. Konieczny był demontaż stacyjki, wizyta u miejscowego speca, on to wszystko reanimował w 24 godz, koszt ok. 50 - 70 zł (nie pamiętam dokładnie). W Świdnicy zajmuje się tym jeden z ślusarzy dorabiających klucze.
Pozdrawiam
Bogdan

emkawu - 13-12-2009, 21:28

W instrukcji obsługi napisali:
" W celu wyjęcia kluczyka ze stacyjki w samochodach z mechaniczną skrzynią biegów należy obrócić go w położenie <ACC>, wcisnąć i obrócić w położenie <LOCK> i dopiero wyjąć...."

Wygląda zatem, że tomko71 ma rację.

xjacobs - 13-12-2009, 21:59

emkawu napisał/a:
W instrukcji obsługi napisali:
" W celu wyjęcia kluczyka ze stacyjki w samochodach z mechaniczną skrzynią biegów należy obrócić go w położenie <ACC>, wcisnąć i obrócić w położenie <LOCK> i dopiero wyjąć...."

Wygląda zatem, że tomko71 ma rację.
patrz na daty... ;)
emkawu - 14-12-2009, 20:19

Faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi :)
Ale jak ktoś teraz będzie miał podobny problem, to sobie poczyta (być może) i będzie wiedział, że stacyjka tak właśnie działa :)

xjacobs - 14-12-2009, 23:58

emkawu napisał/a:
Faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi :)
Ale jak ktoś teraz będzie miał podobny problem, to sobie poczyta (być może) i będzie wiedział, że stacyjka tak właśnie działa :)
Spokojnie, ja sie nie gniewam :D
Hugo - 14-01-2016, 13:04

A ja mam taki problem, że kluczyk się zacina już próbując go przekręcić z pozycji "0" (zero). Tak jakby kierownica się zablokowała, ale ruszanie ją nic nie daje. Trzeba przekręcać kluczyk na siłę (co nie jest łatwe, bo przecież plastik na tych kluczykach jest wykonany z g....a). Im większy mróz tym ciężej działa. Psiknąłem do środka stacyjki WD-40 i jest nieco lepiej, ale niewiele. Czy to typowa przypadłość SS i Carism, co można z tym zrobić?