[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Trzesie silnikiem
Anonymous - 13-03-2006, 18:37 Temat postu: [CJ1A 1.3] Trzesie silnikiem Zauwazylem, ze ostatnio jak gasze autko to pare razy mocno wstrzasa motorkiem .NIe jest tak za kazdym razem, ale dzieje sie to coraz czesciej i chyba coraz mocniej .Gdy przekrecam kluczyk by zgasic silnik telepie go tak z pol sekundy. Moze to poduszki?Zaznacze ze przy zapalaniu jest ok i podczas jazdy tez.
Dodam ze model CJO silnik 4g13
Pozdrawiam
Anonymous - 13-03-2006, 19:58
Obstawiam elektrykę. Zrób porządek z kopułką, palcem i świecami, a bedzie cacy Albo przyjedź w końcu do nas - w tri miga się uwiniemy z tym
josie - 13-03-2006, 20:59
cimon102 - a to przypadkiem nie jest tzw samozapłon - tzn ty go gasisz a on jeszcze by popyrkał Jak tak to nagar na świecach, niewyregulowany zapłon, niewyregulowane zawory, niewyregugowane LPG (jeśli posiadasz).
ROMEL - 13-03-2006, 22:06
Słuchać JOSIE - w zimie w tramkach chodzić nie będziecie...
1. zapłon - wyprzedzenie
2. swiece i nagary = zużycie oleju
3. bardzo niedobre "chrzszczone" paliwo....
4. posprawdzać kostki kosteczki przy aparacie i przepustnicy..
Pozdrawiam[/b]
Anonymous - 13-03-2006, 22:49
ROMEL napisał/a: | 2. swiece i nagary = zużycie oleju |
Mógłbyś nieco przybliżyć temat? Czy nagar na świecach oznacza branie oleju przez silnik? Jeśli tak, to którędy najczęściej? uszczelnaicze zaworowe, pierścienie...?
Anonymous - 14-03-2006, 07:00
Witam, dziekuje za zainteresowanie sie moim tematem.Wydaje mi sie ze u mnie wystepuje cos takiego jak to napisal josie- samozaplon.W tygodniu pojade do aso by sprawdzili mi zaplon,zawory - fakt dawno nie ustawialem, moja wina. Mam LPG-byc moze i tu trza wyregulowac bo niedawno mialem regenerowany parownik i czyszczony caly uklad, po tym jak zona zatankowala chrzczone LPG(wiecej wody niz gazu!!)
Nie rozumiem tylko o tym nagarze na swiecach.Swieczki wymieniam srednio co 10-15tys km, i jeszcze im nie czas.Kable mam dosc nowe.Oleju nie bierze!!
Pozdrawiam
ROMEL - 14-03-2006, 07:53
Cimon_102 -
Dlatego też pisałem że Josie dobrze prawi...
Jeżeli masz za duże ilości nagaru w komorze spalania - a świeca jest również w komorze spalania to istnieje prawdopodobieństwo, że (a w Twoim przypadku jak masz LPG to tym bardziej) tem nagar po zgaszeniu silnika jeszcze sie żaży i podpala resztki mieszanki...
Takie sprawy objawiaja sie przy normalnej pracy tendencja do spalania stukowego itd...
Wyprzedzenie zapłonu + nagary = PROBLEMY...
Jeszcze dla wytłumaczenia...
każda świeca po przejechaniu iles tam powinna byc pokryta cieniutka warstwą nalotu koloru szaro-brunatny - nie za ciemny nie za jasny....
Jeżeli jest bardzo jasny to znaczy ze mamy skład mieszanki bardzo niski...
Jezeli jest ciemny to znaczy że za tłusta jest nasza mieszanka...
A do tego jeżeli dojdzie jeszcze zgorzel na elektrodach - dosyc niepokojące ilości tzn - że mamy do czynienia z paleniem oleju... czy to z zaworów czy to z pierścionków...
Taka niepisana reguła że przy problemie zyżycia oleju zaczynamy od wymiany uszczelniaczy zaworowych...(zużycie może byc nawet około 2l / 10kkm) - jeżeli to nie pomaga dopiero bierzemy sie za rozbranie silnika i oglądamy gładzie cylindrowe, tłoczki no i oczywiście pierścionki - mierzymy na zamkach...
Pozdrówka
Krzyzak - 14-03-2006, 08:43
Znajoma z firmy, jak do Tico zatankowała VPower 99+ to też go nie mogła zgasić - pracował nawet po wyjęciu kluczyka. To był przypadek, ale padł jej przekaźnik główny i nie wyłączał zapłonu po wyjęciu kluczyka. Bidula się głowiła co zrobić, więc przyszła do nas i mówi, że auto jej chodzi, ale na szczęście je zamknęła. Więc zapiąłm 4-kę, ręczny, hamulec i sprzęgło puściłem. Zgasł
tomusn - 14-03-2006, 21:51
Krzyżak - zabiłeś silnik...
Krzyzak - 15-03-2006, 09:45
tomusn napisał/a: | Krzyżak - zabiłeś silnik... |
Zabiłem go, ale potem ożył
A tak po czasie, to sobie pomyślałem, że bardziej silnikotarne (od humanitarne dla człowieka) byłoby wyjęcie bezpiecznika MPI czy coś w tym stylu - jeśli tylko tico ma wtrysk.
JACA_1978 - 16-03-2006, 16:10
u mnie telepie silnikiem ale jak schodzi z obrotow albo silnik krokowy albo jeszcze regulacja zaworow tak mi sie wydaje
Anonymous - 16-03-2006, 16:23
JACA_1978 napisał/a: | albo silnik krokowy albo jeszcze regulacja zaworow tak mi sie wydaje |
... jeszcze może być brudna przepustnica, filtry i elektryka (świece, kable, palec, kopułka)...
JACA_1978 - 16-03-2006, 18:06
no wiesz nowe kable swiece kopulka i palec no moze przepustnica i zawilgocenie kopulki to sie zgodze bo latem tak nie wariuje jak zima
wichura1 - 21-03-2006, 00:12
JACA_1978 napisał/a: | no wiesz nowe kable swiece kopulka i palec no moze przepustnica i zawilgocenie kopulki to sie zgodze bo latem tak nie wariuje jak zima |
Jakie kable i jaka kopułka? jeżeli wilgotnieją to do kibla, lepsze stare oryginały niż nowe badziewie.
|
|
|