[XX-92]Colt C50 i starsze - Wymiana rozrządu w 4G15
Hubeeert - 18-03-2006, 21:30 Temat postu: Wymiana rozrządu w 4G15
adammitsu - 09-04-2009, 00:56
ja nic nie mowie, ale pusto w wypowiedzi Hubeert'a ;p przynajmniej ja tu nic nie widze
Hubeeert - 09-04-2009, 01:11
adammitsu, faktycznie - skany były z service manuala zamieszczonego w dziale Downloads - > o tu : http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3445
marqs_b - 07-02-2014, 10:20
szkoda że nie ma w tym temacie opisu ze zdjęciami jak wymienić rozrząd. Z książki mało co rozumie, a rozrządu nigdy nie wymieniałem a nawet nie widziałem jak to się robi. Nie mniej jednak będę próbował. Jeśli ktoś może podrzucić jakąś mądrą sugestię to będę wdzięczny.
PS. koledzy i koleżanki nie było pytania na stronie Krzyżaka jest wszystko profesjonalnie wyłożone.
Dziękujemy
MAD_DOGG - 26-08-2016, 07:12
Strona Krzyżaka zniknęła, czy jest gdzieś jeszcze manual który po polsku, łopatologicznie wyjaśnia co po kolei zrobić wymieniając rozrząd w 4G15?
Krzyzak - 27-08-2016, 23:32
Czego konkretnie nie wiesz? Postaram się pomóc.
MAD_DOGG - 05-09-2016, 11:51
Nie do końca rozumiem sposób montażu i ustawiania napinacza.
Krzyzak - 05-09-2016, 13:24
po ustawieniu zębatki wału i wałka na znaki (zaczynasz nakładać pasek na wałek a potem lewą(!) stroną na wał) luzujesz obie śrubki od napinacza - dolna jest od osi obrotu a górna od kontrowania
przestawiasz wałek rozrządu 2 zęby zgodnie z wskazówkami zegara - pozwoli to napiąć pasek odpowiednio (przez nacisk sprężyn zaworów) i w tej pozycji dokręcasz obie śruby napinacza zaczynając od górnej
koniec
MAD_DOGG - 05-09-2016, 13:46
Czyli zakładam go od lewej (pasek od tej lewej strony będzie wtedy napięty) i zakładam na przestawione koło wałka o dwa zęby w prawo, bo to przestawienie zniweluje później napinacz który "cofnie" koło wałka napinając pasek ze strony prawej? BTW napinacz montuję nowy.
Krzyzak - 06-09-2016, 08:48
przeczytaj jeszcze raz - zakładasz pasek, wszystko na znaki, napinacz też jest na swoim miejscu, tylko przesunięty max. w prawo, żeby nie napinał paska;
dopiero wtedy jak wszystko będzie złożone, puszczasz obie śruby napinacza i robisz 2 zęby w prawo, dokręcasz napinacz - najpierw góra, potem dół; robisz 2 obroty wałem i sprawdzasz czy się znaki zgadzają
MAD_DOGG - 26-09-2016, 08:15
Udało się bez, choć nie bez problemów. Koło pasowe nie chciało się poddać i straciłem na tym z dobrze ponad 2h, nie ruszył go klucz udarowy 350Nm, nie ruszyła laga (z blokowaniem koła za pomocą paska klinowego i przyrządu). Zewnętrzna część koła stała zblokowana paskiem a wewnętrzna zaczęła się kręcić na gumowym tłumiku drgań Masakra... Pomógł o dziwo klucz płaski + impulsator kinetyczny
Krzyzak - 26-09-2016, 08:46
MAD_DOGG napisał/a: | wewnętrzna zaczęła się kręcić na gumowym tłumiku drgań | masz je do wymiany - lepiej szybciej niż jak się rozpadnie... guma się rozwulkanizowała i tyle
wystarczyło zablokować wieniec koła zamachowego - gruby śrubokręt między zęby a dzwon skrzyni i zawsze puszcza...
a osłona od spodu tylko na 4 śrubkach jest (jeśli dobrze pamiętam)
|
|
|