Galant - Ogólne - Czyszczenie silnika
Anonymous - 19-03-2006, 15:33 Temat postu: Czyszczenie silnika Ciekaw jestem, czy ma ktoś doświadczenia z preparatami (dodatki do oleju przed wymianą ) do czyszczenia silnika?
Nie daje to jakiś niepożądanych zdarzeń- nieszczelności, wycieki
Nigdy takich nie stosowałem, ale widziałem na stacji i się zastanawiam.
Jeszcze w temacie oleju. Jaki polecacie do Galanta 2,0 z przebiegiem 100 000 km?
Pozdrowienia
Artii - 19-03-2006, 18:45 Temat postu: Re: Czyszczenie silnika
Tom68 napisał/a: | Jaki polecacie do Galanta 2,0 z przebiegiem 100 000 km?
|
100kkm to jeszcze nic . Jesli mis jezdzil na syntetyku np 5W-50 to lej taki sam np Castrol, mobil. Jesli natomiast jezdzil na jakims polsyntetyku czy mineralu to lej taki sam i nie zmnieniaj przypadkiem na syntetyk.
ps. poszukaj na forum byla ankieta kto i na jakim oleju jezdzi.
ROMEL - 19-03-2006, 19:07
Powiem tak troche z teorii - a i z praktyki również...
Jeżeli silnik jest zadbany, przeglądy robione co określony przebieg, itd. itd... to absolutnie nie ma potrzeby stosowania jakis badziewi pod tytułm - silnik lustro od środka,,,
Po pierwsze - nie wszystki osad czy tez minimalne zgorzele są złe... tzn... pracują jako wspomagacz uszczelnienia silnika - simeringi, oringi.... pierścienie tłokowe... i tak jak mówie jezeli przeglądy OK - to tych "zgorzeli" będzie w sam raz...
Teraz tak - jak masz zaniedbane auto itd... zarypany silnik od środka - to owszem można to zastosować - tylko musisz sie liczyć i przygotowac myślowo oraz finansowo na uszczelnianie silnika - lub też jego rozbieranie - bo np: olej zacznie pić litrami... ocziwiście to nie zdarza sie 100 na 100 przypadków, ale prawdopodobieństwo jest duuuże..
No....
Pozdrówka
Anonymous - 19-03-2006, 21:30
Mam nadzieję, że silnik jest ok
Tylko tak pytałem, na okoliczność tego, że widziałem taki preparat
Karteczka na silniku pokazuje olej Shell ultra. Jest to chyba syntetyk i na takim pozostanę.
Piszczy coś przy uruchamianiu silnika. Co to może być?.Pasek? Muszę chyba zobaczyć na początku tygodnia.
Z innej beczki jakie ciśnienie w kołach? Przód i tył proszę.
Pozdrowienia
Hubeeert - 19-03-2006, 23:49
Pasek na 99%.
Po 1 sprawdź naciąg paska od alternatora.
Po drugie pasek tez może juz dogorywac jeżeli nie był nigdy zmieniony.
|
|
|