To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - Problem z elektryką w kokpicie (szyba pasaż. i lampa sufitow

Anonymous - 29-01-2008, 20:04
Temat postu: Problem z elektryką w kokpicie (szyba pasaż. i lampa sufitow
Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu przestała mi się otwierać szyba od strony pasażera (jedynie włącznikiem od kierowcy da się nią operować), w tym samym czasie padło mi włączanie oświetlenia sufitowego przy zamkniętych drzwiach (w innych pozycjach działa). Zaglądnąłem do serwisuwki pobranej z forum ale brakuje w niej akurat stron opisujących mój problem.

Zakładam że padł któryś przewód (bezpiecznik) zasilający lampę i sterowanie szyby pasażera, może ktoś miał taki problem albo dysponuje serwisuwką z opisem tego fragmentu elektryki?

Będę wdzięczny za pomoc, bo chociaż to pierdułka to nie lubię jak coś mi w misiu nie gra :wink:

markostar - 29-01-2008, 20:55

Z szybą pasażera miałem identyczny problem - naprawa okazała się banalna. Musisz delikatnie wyjąć z podłokietnika panelik z przyciskiem od otwierania i zamykania szyby. Po otwarciu przełącznika (tylko delikatnie aby nie połamać plastikowych skobelków zaczepowych) zobaczysz jak działają wyłączniki - jest to zaczerpnięte z pilota telewizyjnego, styki znajdujące się na płytce drukowanej zwierane są gumką która od spodu napryskana jest materiałem przewodzącym prąd - wystarczy delikatnie przeczyścić te gumowe styki i fragment płytki drukowanej gdzie następuje styk i szyba będzie działała jak nowa. Co do lampy sufitowej również podejrzewam brak styku lub zaśniedziałe końce przełącznika (pogodę mamy teraz sprzyjającą do takich awari). Wykluczam raczej bezpieczniki gdyż szyby i oświetlenie sufitu są na różnych bezpiecznikach. To że padły prawie jednocześnie to prawdopodobnie przypadek.
Anonymous - 29-01-2008, 21:02

markostar napisał/a:
Z szybą pasażera miałem identyczny problem - naprawa okazała się banalna. Musisz delikatnie wyjąć z podłokietnika panelik z przyciskiem od otwierania i zamykania szyby. Po otwarciu przełącznika (tylko delikatnie aby nie połamać plastikowych skobelków zaczepowych) zobaczysz jak działają wyłączniki - jest to zaczerpnięte z pilota telewizyjnego, styki znajdujące się na płytce drukowanej zwierane są gumką która od spodu napryskana jest materiałem przewodzącym prąd - wystarczy delikatnie przeczyścić te gumowe styki i fragment płytki drukowanej gdzie następuje styk i szyba będzie działała jak nowa. Co do lampy sufitowej również podejrzewam brak styku lub zaśniedziałe końce przełącznika (pogodę mamy teraz sprzyjającą do takich awari). Wykluczam raczej bezpieczniki gdyż szyby i oświetlenie sufitu są na różnych bezpiecznikach. To że padły prawie jednocześnie to prawdopodobnie przypadek.

włącznik już przećwiczyłem, jest w porządku, pewnie masz rację że to działa na różnych bezpiecznikach, coś mi się wydaje że trzeba się będzie pobawić miernikiem.
ale serwisuwka by się przydała