To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Archiwum - Ta Carisma czy ta Almera

Tomashi - 03-02-2008, 21:32
Temat postu: Ta Carisma czy ta Almera
Witam,

Jestem w fazie poszukiwania autka. Na początku 100% miał być Golf IV lub Almera N16.
"Po drodze" miała się trafićokazja - Carisma 2003 r.DID 150KM (z oryginalnym czipem), lecz niestety, "okazja" była nie do przeskoczenia cenowo :( .
Nie ma tego złego, coby na dobre nie wyszło: bardzo mi się spodobała Carisma i wiele pochlebnych zdań tutaj wyczytałem.
W końcu znalazłem cosik takiego: i Carismę i Almerę.
Carisma większa i podobno klasę wyżej (co dokładnie pod tym pojęciem rozumiecie?), natomiast Almera ma świetne wyposażenie i jest nowsza (delikatne zadarcie na zderzaku to pryszcz). Choć Almera to Nissan (nie te forum ;) ), ale zapewne coś możecie o tym modelu napisać.
A zatem proszę o uwagi i propozycje co byście wzięli:

Carisma
Almera

Bartek - 03-02-2008, 21:45

Almerę mam w rodzinie......... PORAŻKA przez wielkie P....... Skrzynia biegów jak w C330, ciągle drobiazgi się psują.... Auto 2002 dziś oryginalny przebieg 45 000 km jeżdżone przez dziadka..... (dosłownie dziadka moich dzieci ;) )
Tomashi - 04-02-2008, 08:21

Dziękuję, tak właśnie słyszałem niezbyt pochlebne opinie o Almerach...

Nikt się nie więcej nie wypowie n/t tej Carismy? :(
Zależy mi, bo chę ją osobiście pooglądać i nie wiem na co zwrócić uwagę :-k

Juiceman - 04-02-2008, 08:59

Silnik czyszczony :doubt: , klimatronika brak.... , hak w niemczech bez potrzeby się nie montuje.... Autko wygląda ok..

Przebieg nie realny, Niemiec kupuje diesla po to aby zaoszczedzic oraz jezdzic, a nie kursować między sklepem-garazem-kociolem... 16k. rocznie?

Ja bym się przyjrzał jakie to ma naprawde serducho....

Tomashi - 04-02-2008, 09:07

Juiceman napisał/a:

Tzn. ?
Dlaczego coś złego jest w "czyszczonym silniku" - a może faktycznie tak wygląda (niski przebieg udokumentowany niemieckim TUVem...) ? Nie znam się 8)

Robson86 - 04-02-2008, 09:11

Samochod prezentuje sie naprawde ladnie, nie ma sladow (przynajmniej ze zdjec wynikajacych) jakis tanich naprawek postluczkowych. Wszystkie szpary wydaja sie byc rowne itp itd.
Dziwna wersja wyposazeniowa, bo z jednej strony progi, malowane listwy, felgi (od avanca) a z drugiej brak automatycznej klimki czy chocby podlokietnika...
Przebieg patrzac jeszcze ze auto ma hak prawdopodobnie przekrecony u nas w kraju :evil: Stanowczo za maly...
Pozdroo

Tomashi - 04-02-2008, 09:26

Robson86 napisał/a:

Przebieg patrzac jeszcze ze auto ma hak prawdopodobnie przekrecony u nas w kraju :evil: Stanowczo za maly...
Pozdroo

Dzięki :) Co z tym przebiegiem? "Cyganiony" niemiecki TUV ??

Student - 04-02-2008, 11:55

Ja mam pytanko dlaczego kierownica nie jest w drzewie jeżli panel środkowy jest.
Jak dla mnie zbyt dużo zardzewiałych śróbek pod maską, Ja mam 98r. i tyle rdzy nie mam na wydechu a co dopiero w komorze silnika.

saphire - 04-02-2008, 12:17

Jak auto znad morza to zwykle mocno koroduje.
Anonymous - 04-02-2008, 13:18

Cytat:
Dzięki :) Co z tym przebiegiem? "Cyganiony" niemiecki TUV ??

....teoretycznie podrobienie TUV jest nierealne, a nawet jeśli ominiemy teorie, jest to nieopłacalne i bardzo ryzykowne, z tego co sie orientuje parę miesięcy temu, jakiś turek dostał 5 lat odsiadki za " udowodnione " cofnięcie licznika, za TUv byłoby raczej więcej.

Za duże ryzyko, za duże kary, żeby znalazł się taki " kozak " .

Almere sobie odpuść, mam złe opinie o nissanach po mariażu z Renault, jak już kiedyś pisałem porządne Nissany skończyły się wraz z ostatnią P11, dla której mam wielki szacunek 8) .(99r).

Do tej Carismy nie mam większych zastrzeżeń, masz TUV przed 1,5 roku także przebieg bedzie potwierdzony :wink: .
Zreszta autko robiło ok.20 tyś na rok, więc wszystko by sie zgadzało.

Średni przebieg diesla w Niemczech to od 20 do 50tys rocznie.

gulgulq - 04-02-2008, 14:18

Robson86 napisał/a:
Samochod prezentuje sie naprawde ladnie, nie ma sladow (przynajmniej ze zdjec wynikajacych) jakis tanich naprawek postluczkowych. Wszystkie szpary wydaja sie byc rowne itp itd.
Dziwna wersja wyposazeniowa, bo z jednej strony progi, malowane listwy, felgi (od avanca) a z drugiej brak automatycznej klimki czy chocby podlokietnika...
Pozdroo

no dla mnie tez dziwne ze listwy ma malowane a klamki i lusterka juz nie
byc moze taka wersja

no i znaczek na masce - niepowinien juz byc srebny??

przebieg tez nierealny jak dla mnie
niemcy i holendrzy jak zakladaja hak to jezdza autem

Robson86 - 04-02-2008, 14:29

gulgulq napisał/a:

znaczek jest oka, od nastepnego roku byl srebrny
pozdroo

Tomashi - 04-02-2008, 14:31

gulgulq napisał/a:

Z tego co wiem, srebrny znaczek montowano po ostatnim face-liftinfu, czyli od roku 2003.

Dziękuję bardzo za przydatne informacje :)

Anonymous - 04-02-2008, 14:32

znaczek jest ok, też mam czerwony.

powiem, że też zastanawiałem się na Almerą jak kupowałem auto i odpadła. nie znalazłem żadnej w dobrym stanie. buda jest bardzo ładna, w środku też mi się podoba, ale podobno znacznie gorsza od poprzedniczki... podatna na korozję, szczególnie klapa.

ostatecznie mam DiDa i jestem zadowolony, większy (duużo większy) od Almery.

Juiceman - 04-02-2008, 14:55

Tomashi napisał/a:
Juiceman napisał/a:

Tzn. ?
Dlaczego coś złego jest w "czyszczonym silniku" - a może faktycznie tak wygląda (niski przebieg udokumentowany niemieckim TUVem...) ? Nie znam się 8)

Owszem ale gdy czysty silnik nagla z (_._) ma plamy?!To co woda nie wyparowala ? czy jak to mam rozumiec?