Space Star Ogólne - Problem z tylną wycieraczką
Anonymous - 04-02-2008, 12:14 Temat postu: Problem z tylną wycieraczką Witam wszystkich
Stałem się szczęśliwym posiadacze Space Star 1,9 DID
Mam problem z wycieraczką tylnej szyby - nie działa.
Ostatnio postanowiłem dostać się do silniczka wycieraczki. Udało mi się go wykręcić i po podłączeniu do prądu silniczek zaczął się kręcić.
sprawdziłem dojście zasilania i też jest wszystko OK
Prąd z samochodu do silniczka idzie kablem niebieskim.
Silniczek zaczyna działać jeśli prąd wpuszczę kabelkiem zielonym, jednak jeśli podłączę wtyczkę to nie działa
Wygląda to tak:
Do silniczka dochodzi kostka z 3 kabelkami: czarny, niebieski i niebiesko-czerwony. Prąd jest tylko w tym środkowym ( niebieski) W silniczku natomiast jest kostka z kablami o kolorach: brązowy czarny, zielony. Kaleki na złączeniu łączą się w następujący sposób:
Niebieski z czarnym
Czarny z brązowym
Niebiesko-czerwony z zielonym.
Jeśli zrobię zwarcie na kabelku niebieskim tam, gdzie jest prąd spali się bezpiecznik od wycieraczki( tak więc wygląda że prąd dochodzi prawidłowo.
ale do czego jest kabelek niebiesko czerwony połączony z zielonym ??
Czy to jest uszkodzenie silniczka ??
Czy ktoś mi może pomóc w rozwiązaniu tego problemu ?>
Dodam, że prąd, który dochodzi do kostki silniczka kablem niebieskim pojawia się po przekręceniu stacyjki i na przełącznik wycieraczki tylnej nie reaguje, ciągle podaje proąd.
Rozglądałem się za kupnem silniczka, jednak do space star ten silniczek jest drogi.
Proszę was o pomoc i jakąś podpowiedź co może być powodem niedziałającej wycieraczki.
Z góry wszystkim dziękuje
markostar - 04-02-2008, 22:31
O ile dobrze pamiętam ten niebiesko czerwony połączony z zielonym steruje drugim biegiem wycieraczki, a co do tego dlaczego to nie chce działać skoro dostaje napięcie nie mam pojęcia .
cns80 - 05-02-2008, 07:53
A może brak jest masy na całym silniczku ? Miernik do rączki i sprawdzamy
futrzany - 05-02-2008, 21:56
witam, a zobacz czy nie jest uszkodzona tulejka aluminiowa, odpada przy odkręcaniu silniczka, jest to usterka w samochodach które w Polsce są już kilka lat -sól drogowa robi swoje , wtedy to już kupno nowego
cns80 - 06-02-2008, 11:51
futrzany, czy to u Ciebie na placu stoją te DiD-y z kierownicą po pogańskiej stronie ?
futrzany - 10-02-2008, 21:23
Witam, a zgadłeś mam trochę miśków od pogan jak to nazywasz
cns80 - 11-02-2008, 10:00
Daj jakieś bliższe namiary, bo widziałem na allegro i może bedę potrzebował parę rzeczy. To Radzymin czy Słupno ? Przejeżdżam przez jedno i drugie, bo mam działkę w Zawadach (kierunek Kuligów).
|
|
|