To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - lozysko kola??

wujas - 10-02-2008, 01:50
Temat postu: lozysko kola??
witam.
jestem nowy na furum i zarazem jestem tez nowym posiadaczem mitsubishi lancer kombi GLXi 93r. 1.6 16V. Mam pytanko.
prawdopodobnie siada lozysko przedniego kola od kierowcy wiec zakupilem nowe. Ponoc do tego modelu jednak jakos mi nie podchodzi. Lozysko JC H15004jC. Czy jest to dobre lozysko?? w zestawie sa dwa lozyska stozkowe+ dwa uszczelniacze. Na moje to powinno to byc lozysko walkowe. Mamracje?? Jesli ktos ma jakies zdj i oznaczenie wdg katalogu JC to bede wdzieczny.
Kupilem tez kompletne sprzeglo NKK i rozrzad. Zastanawiam siejeszcze nad pompa wody bo nie wiadomo kiedy byla wymieniana. Taka jest dobra??> http://allegro.pl/item304...ant_lancer.html

jutro dam zdj czesci. Jezeli mozecie to luknijce czy sa odpowiednie. jak nie to pojde wymienic.

Z gory dziekuje za pomoc:)

Hugo - 10-02-2008, 11:13

http://www.moto.sklep.pl/...on=show&o=30869 Niestety wygląda na to, że kupiłeś nieodpowiednie łożysko.
wujas napisał/a:
Czy jest to dobre lozysko??
Jak pójdziesz wymienić to zamów łożysko firmy Koyo, bo to JC długo nie wytrzyma.
wujas napisał/a:
Taka jest dobra??> http://allegro.pl/item304...ant_lancer.html
Dobra, ale pewniejsza byłaby firmy GMB.
wujas - 10-02-2008, 20:16

wlasnie tak myslalem za dali mi zle lozysko :? to nic, wymienia :D zastosuje sie do wskazowek. WIELKIE DZIEKI!!
wichura1 - 11-02-2008, 22:37

Łożysko kup u Japaneze. Ma oryginalne KOYO, zestaw taki jak sprzedaje Mitsubishi za 130PLN, pakowane przez inną firmę. Łożysko z tego co pamiętam jest kulkowe 2 rzędowe z bieżnią wewnętrzną 2 częściową. Wymiana bez prasy, młotka dynamometrycznego, tzw: odklejacza i dużych szczypiec Segera jest praktycznie niewykonalna. Po wymianie łożyska trzeba ustawić zbieżność.

wujas - 18-02-2008, 13:59

wymienilem lozysko. Teraz jes cichutko.

Nurtuje mnie dlaczego po wmianie lozyska trzeba ustawiac zbieznosc?? Moze mi ktos to wytlumaczyc??

Hugo - 18-02-2008, 21:08

wujas napisał/a:
Nurtuje mnie dlaczego po wmianie lozyska trzeba ustawiac zbieznosc?? Moze mi ktos to wytlumaczyc??
Nie chodzi o łożysko tylko o to, że rozkręcasz zawieszenie a tym samym zmieniają się wcześniejsze nastawy, które wypada skorygować.
wichura1 - 18-02-2008, 21:15

Dlatego, że aby je zmienić trzeba rozpiąć drążek kierowniczy i wachacz od amortyzatora. Niby nic nie ruszasz, ale po wymianie moich łożysk zbieżność była całkiem rozjechana.

edit:Widzę, że się spóźniłem :D Dodam, że w sobotę robiliśmy ze szwagrem, koledze w Corolli wymianę gum na półosi. Już po tym ustawienie kierownicy się delikatnie zmieniło.

wujas - 19-02-2008, 18:54

ciekawe :D kurcze niby nie powinno sie nic zmienic no ale jesli tak piszecie to pewnie tak jest :mrgreen: zatem bede musial sprawdzic zbieznosc
Lopullus - 07-11-2010, 13:46

Witam, ja mam problem z tylnym łożyskiem. Jak skręcam gwałtownie to słyszę takie hucznie z tyłu z prawej strony. Rozebrałem tylni bęben z kolegą i tam były 2 łożyska i to zewnętrzne ciężko się obracało. To stawiam że to ono huczy. Mam racje ? Ile takie łożysko może kosztować ?