To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - Problem z kierunkowskazami

Anonymous - 20-02-2008, 23:47
Temat postu: Problem z kierunkowskazami
Witam ponownie ;) Juz teraz ze swoim zakupionym, superfajnym MSS :)

Ale jest niewielkie problem, ktory mocno mnie denerwuje.

Rano jak wsiadam i po raz pierwszy wlaczam kierunkowskaz (obojetnie w ktora strone) to nie miga, tylko slychac takie charakterystyczne piszczenie w postaci "bziuuu" :D

Wystarczy jedno wlaczenie swiatel awaryjnych, po tym wszystko juz przez caly dzien jest ok...

Czasami sytuacja sie powtarza z rana, a czasami jest ok...

Pomozecie? :)

Anonymous - 21-02-2008, 07:58

Ustal z kad dochdzi twoje bzzzzzzz a bedzie wiadomo co jest trafione ,jesli z przełącznika w kierownicy to masz walniety przełącznik jesli z deski rozdzielczej to przerywacz kierunkowskazów .
Anonymous - 21-02-2008, 11:31

o ile pamiętam to w książce serwisowej jest procedura detekcji problemów związanych z kierunkowskazami, ale mogę się mylić ...
Anonymous - 21-02-2008, 12:58

nie wiem, niestety nie mam ksiazki serwisowej :(

A co do kierunkowskazow, dziwi mnie tylko ze problem mija, kiedy wlacze awaryjne. Czym to moze byc spowodowane?

Anonymous - 21-02-2008, 14:49

sprawdz przekaznik od kierunkow wiesz ten co tak charakterystycznie tyka
Anonymous - 21-02-2008, 16:08

KrzysiekP napisał/a:
nie wiem, niestety nie mam ksiazki serwisowej :(

Jakby co to polecam instrukcja MSS z download naszego forum

8)

jerk1 - 21-02-2008, 20:06

Witam. W/g mnie jest to wina elektryki tzn. słabe styki lub słaba masa przy tych przekażnikach albo przełącznikach.
markostar - 21-02-2008, 20:16

Kierunkowskazy są ściśle powiązane z przełącznikiem świateł awaryjnych - wystarczy odłączyć wtyczkę od przełącznika awaryjnych i migacze nie będą działać. Ze względu na umieszczenie przełącznika awaryjnych w dość mocno narażonym miejscu na zabrudzenie (nawiew zawsze niesie trochę brudu) proponuję psiknąć trochę aerozolu do pielęgnacji styków elektrycznych właśnie do tego przełącznika a sytuacja powinna się definitywnie poprawić. Przynajmniej u mnie to zadziałało :)
cns80 - 22-02-2008, 08:38

Ja bym obstawiał przekaźnik.
Nie często się zdarza, aby wlącznik "psuł się" zarówno dla L i P kierunkowskazu. Poza tym nie "naprawiałyby" go awaryjne.
Gdy zepsuł mi się przerywacz w Peugeocie to miałem kierunki zapalane na stałe :P
Gdy zaczął padać przekaźnik to miałem właśnie takie objawy. Nie działały kierunki. Zwłaśzcza po nocy lub po długim postoju. Przyczyną była korozja przekaźnika w środku. Pewnie od wilgoci.

Anonymous - 22-02-2008, 10:51

Witam,
u mnie zaobserwowałem w 100% ten sam omawiany objaw. Pomogło pryśnięcie aerozolem.
Pozdrawiam.

Anonymous - 22-02-2008, 15:55

ale prysniecie jakim areozolem i gdzie? :)
markostar - 22-02-2008, 19:50

Najzwyklejszy aerozol do czyszczenia styków elektrycznych (dostępny w sklepach elektrycznych). Aby dostać się do przełącznika awaryjnych należy zdemontować ramkę konsoli środkowej pociągając ją od dołu do siebie a górę delikatnie wyhaczyć z zaczepów znajdujących się na górnej poziomej części ramki. Ramka wyjdzie wraz z elementami kratki nawiewu i przełącznik będzie jak na dłoni. Co do "naprawiania" migaczy przełącznikiem awaryjnych wynika to z tąd że przez wyłącznik awaryjnych i kierunkowskazów biegnie jedna masa - jeśli własnie tam brak prawidłowego kontaktu nie będzie prawidłowo działać migacz prawy i lewy. a poruszenie przełącznika awaryjnych poprawi styk i wszystko zaczyna działać (ale nie na długo). Pozdrawiam :wink: