To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Brak napięcia w sondzie lambda

Anonymous - 04-03-2008, 09:30
Temat postu: [CJ1A 1.3] Brak napięcia w sondzie lambda
Byłem dzisiaj u mechanika coby mi zdiagnozował sondę (spalanie 10-11l / 100km) okazało się że na sondę nie dochodzi napięcie więc nie sposób stwierdzić czy sonda jest uszkodzona. Niestety mechanik nie mógł poświęcić mojemu miśkowi więcej czasu żeby sprawę zbadać dogłębnie. Stąd pytanie do was, co to może być za usterka i czy ktoś już może miał coś podobnego. Dodam, że samochód nie pokazuje błędów, bezpieczniki były sprawdzone i są ok.
Anonymous - 04-03-2008, 19:25

na samą sonde nie dopływa żadne napięcie!!! To sonda wytwarza napięcie 0-1V
Chyba ze masz na myśli grzałkę sondy, jest ona oczywiście zasilana i napięcie na jej zasilaniu jak najbardziej powinno być.

Niewiem co ten twój mechanik mierzył więc nie będe sie wypowiadał co do usterki.
Napisz coś więcej.

Anonymous - 04-03-2008, 22:14

No niestety miała być diagnostyka sondy a dowiedziałem się tylko, że cytuję: "Do sondy nie dochodzi napięcie" chyba podjadę do jakiegoś elektryka to mi to prędzej zrobi coś czuję...
saphire - 05-03-2008, 17:00

Zmień mechanika lepiej. Sonda może mieć grzałkę która jest zasilana po odpaleniu auta i tam ma być napięcie natomiast kabelki sygnałowe generują napięcie zależne od ilości tlenu w spalinach (czytaj: składu spalin).
Anonymous - 07-03-2008, 18:34

W CJO 1,3 MIAŁEM 2 SONDY W CJO1,6 MAM JEDNĄ JAK SIĘ TO MA DO SPALANIA?
Marcin-Krak - 07-03-2008, 18:56

funcolt,
Po 1. Dlaczego krzyczysz :?: :roll:
Po 2. Tematy dotyczące spalania w Coltach 1,3 i 1,6 były poruszane na forum wiele razy. Nie myślę żeby ilość sond miała na to wpływ - raczej chodzi o inne kwestie - jak trochę wysiłku w poszukanie odpowiednich postów włożysz, to się dowiesz ;)