Galant - Ogólne - sprowadzanie
Anonymous - 08-03-2008, 17:31 Temat postu: sprowadzanie witam wszystkich mam takie pytanie dotyczace sprowadzania jakie dokumenty na chwile obecna sa potrzebne do sprowadzonego auta za granicy dzieki
pawlos - 08-03-2008, 22:18
jezeli auto z niemiec to dowód rejstracyjny (fahrzeugschein) oraz karta pojazdu(duzy brief-fahrzeugbrief),umowa kupna-sprzedazy i jezeli pojazd jedzie na kołach to tablice (export z czerwonym paskiem) oraz ubezpieczenie min. 2 tygodnie
Anonymous - 09-03-2008, 15:24 Temat postu: . tylko jedno pytanie co kiedy auto jest wyrejestrowane czy ono posiada wtedy dowod pozdro
apikus - 09-03-2008, 15:51
Ja dostałem dowód (Fargzeugschein) mimo, że był wyrejestrowany. I ten dokument był potrzebny przy rejestracji. Został w urzędzie.
sampler - 09-03-2008, 20:55
Od 25 grudnia trzeba miec dowod rejestracyjny. W niemczech juz od jakiegos czasu po wyrejstrowaniu oddaja taki dowod. Ja sciagnalem auto w listopadzie i dowodzik juz mialem
roch_27 - 11-03-2008, 17:57
pawlos napisał/a: | i jezeli pojazd jedzie na kołach to tablice (export z czerwonym paskiem) | nieprawda - można wykupić tablice krótkotrwałe - na 5 dni z żółtym paskiem (kolorem) Oszczędność około 100 euro
pozdro
Anonymous - 11-03-2008, 18:13 Temat postu: . slyszalem tylko ze na tych tablicach auto nie moze na wlasnych kolach przejechac granicy,no ale granicy nie ma teraz wiecie dokladnie jak to wyglada. pozdro
Chooper - 11-03-2008, 18:19
roch_27 napisał/a: | nieprawda - można wykupić tablice krótkotrwałe - na 5 dni z żółtym paskiem (kolorem) Oszczędność około 100 euro |
na żółtych blachach nie można poruszać sie na kołach na terytorium Niemiec. Bo nie ma ubezpieczenia (stąd ta oszczędność). Do granicy pozostaje laweta
wszystkie kroki związane z importem są tutaj:
http://www.autokalkulator.pl/
temat do zamknięcia
roch_27 - 11-03-2008, 18:22
Gwoli wyjaśnienia - tablice z czerwonym paskiem są to tablice wywozowe z Niemiec za granicę. Maksymalny czas ważności - rok czasu.
Natomiast tablice z żółtym paskiem- są tzw. tablicami krótkoterminowymi (max 5 dni) i służą do przewozu pojazdu w ramach UE
Jesteśmy w UE wiec można jak najbardziej na takich tablicach poruszać się autem - ale tylko przez 5 dni na tyle jest wystawione ubezpieczenie
pozdro
Wiktor - 15-03-2008, 15:12
Roch_27 dobrze mowi, kiedys niedalo sie przejechac na zołtych tablicach przez granice i poruszac sie na nich po polsce, aktualnie bodajże od lipca można na nich legalnie przyjechac do polski,
Anonymous - 16-03-2008, 13:42 Temat postu: . pytalem bo musze jakos sciagnac auto szwagrowi w tym tygodniu po kosztach chce normalka.dzieki za odpowiedzi,wykorzystam to i napisze wszystko, ale mi sie tez sie tak wydaje ze mozna na zoltych bo przeciez granicy nie ma.nerka
roch_27 - 16-03-2008, 18:01
szybkiace napisał/a: | mi sie tez sie tak wydaje ze mozna na zoltych | można, można bez obawy
pozdro
lukpaw - 17-03-2008, 13:28
Jeżeli ktoś sprowadza auto z kraju który nie jest członkiem UE np: Szwajcaria albo USA wtedy najlepiej mieć dowód zapłaty bankowy za auto związane jest to z z naliczaniem cła, akcyzy i VAT jeżeli samochód był sprowadzony z Szwajcari a wg numeru VIN wynika ze auto było składane w holandii gdzie część Misków jest robiona warto na fakturze dokonać zapisu że samochód ma pochodzenie UE odpada płacenie cła zostaje tylko akcyza i VAT poza tym jeżeli auto jest uszkodzone przyda się wycena rzeczoznawcy, jeżeli nie ma dowodu zapłaty bankowego rzeczozna też się przyda bo to jego opinia jest wiążąca w określeniu wartości celnej auta... i niech ktoś nie napisze że auto ma uszkodzony silnik a na własnych kołach przyjechało. Do momentu dokonania czynności dopusczenia do obrotu w polskim oddziale celnym nie wolno naprawiać auta czy też malować. Jak auto bedzie dosrtarczone do OC należy mieć przy sobie :
1. dokument do odprawy może to być SAD, ECS lub T1 auta z USA będą miały go na pewno z innych krajów T1 tez sie zdarza ale z praktyki wiem ze auta z Szwajcarii nie mają zazwyczaj T1 bo nikt nie zatrzymuje auta na granicy (powyższe dokumenty wypisuje agenacja celna jakakolwiek koszt od 50 do 150zł)
2. Umowa kupna sprzedaży - faktura
3. Oświadczenie o kosztach transportu
4. dowód rejestracyjny
5. w wypadku auta uszkodzonego opinia rzeczozanwcy (koszt około 200 do 300zł)
6. gdzy nie ma się dowodu bankowego zapłatty proponuje też mieć opinie ale nie są one konieczne i urząd nie wymaga tych dokumentów
jeżeli o czyms zapomnialem to prosze dopiszcie, jak będe mogł pomóc piszcie na PW
RoveR - 19-03-2008, 18:51
Mam pytanie, czy można sprowadzić auto rozbite z przeznaczeniem na części i ewentualnie jakie czynności wtedy trzeba przeprowadzić?
roch_27 - 03-06-2008, 07:15
lukpaw napisał/a: | jeżeli samochód był sprowadzony z Szwajcari a wg numeru VIN wynika ze auto było składane w holandii gdzie część Misków jest robiona warto na fakturze dokonać zapisu że samochód ma pochodzenie UE odpada płacenie cła | niestety ale z Galantem to nie przejdzie, gdyż był produkowany tylko i wyłącznie w Japonii
pozdro
|
|
|