To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Czujniki parkowania

Anonymous - 03-04-2008, 16:21
Temat postu: [Carisma] Czujniki parkowania
Witam sznownych forumowiczow.
Dzis rano czujniki parkowania zeswirowaly. Wrzucenie wstecznego nie jest juz tak sygnalizowane jak wczesniej. Sygnalizują go tylko dwa "pikniecia" po tym jest chwila przerwy i sa 3 "pikniecia" odstep 1 s i znowu 3 i tak caly czas bez wzgledu na to czy jest przeszkoda za autem czy jej nie ma, nie wiem co sie stalo. Czy ktos spotkal sie juz z takim problemem? Co moze byc tego przyczyna? Prosze o pomoc.

saphire - 03-04-2008, 16:27

Może masz uszkodzone połączenie centralka<->czujnik (którykolwiek)
Triball - 04-04-2008, 13:13

Przymierzam się do zakupu czujników parkowania. Może macie jakieś sprawdzone typy. Czytałem ostatnio o GoldenEye'ach możecie mi powiedzieć jak to hula i czy są jakieś problemy z użytkowaniem.

Czy lepszy jest system z kabelkami czy raczej bezprzewodowy bo też się nad takimi zastanawiałem.

Dzięki wielkie..
Pozdro

saphire - 04-04-2008, 17:17

Ja mam już z półtora roku GoldenEye z miniwyświetlaczem lcd i cały czas działają perfekcyjnie i bezawaryjnie.
Anonymous - 04-04-2008, 21:25

ja tez zakupiłem sobie GoldenEye i śmiga b. dobrze (można podejść blisko do auta stojącego z tyłu gdzie dawno juz w lusterkach nie widać)
co do Twojego problemu to sprawdź czy połaczenie + i - z centralki z instalacją samochodową nie ma luzu lub są jest zasniedziałe

Anonymous - 06-04-2008, 16:52

Rónież takie mam i jest wszystko ok.Polecam.
kosek - 22-01-2009, 20:33

Trochę odgrzebię temat.
Przymierzam się do zamontowania czujników parkowania (cofania) . Wybór padł na Golden Eye.
I tu mam kilka pytań.
Wskaźnik diodowy można zamontować na/pod deską rozdzielczą, wówczas jednak będę musiał przeprowadzić przewody przez całą długość auta i skupiać się na migających diodach nie patrząc do tyłu. Sygnał dźwiękowy pozostawiamy w spokoju, ma brzęczeć i już.
Można również zamontować pod sufitem przy krawędzi tylnej szyby , tak by patrząc w lusterko wsteczne widzieć działanie wskaźnika.
To ostatnie rozwiązanie rozwiązanie wydaje mi się bardziej "ergonomiczne".
Prosiłbym o uwagi i ewentualne podpowiedzi.
Z góry dziękuje.

pozdrawiam jak zawsze :) :):)

crimi - 23-01-2009, 06:25

kosek napisał/a:
Można również zamontować pod sufitem przy krawędzi tylnej szyby , tak by patrząc w lusterko wsteczne widzieć działanie wskaźnika.
To ostatnie rozwiązanie rozwiązanie wydaje mi się bardziej "ergonomiczne".
Prosiłbym o uwagi i ewentualne podpowiedzi.
Z góry dziękuje.

pozdrawiam jak zawsze :) :):)

Bardzo dobre rozwiazanie. Jezdzac po Arabii Saudyjskiej, GMC Yukon'em XL (zakochalem sie w tej gablocie :wink: ), wlasnie takie rozwiazanie bylo wrecz idealne. Bo ciezko jest parkowac tak "gabarytowym" autem nie patrzac w lusterka. Tam rozwiazaniem bylo trzy diody umieszczone w tylnym slupku po stronie kierowcy, i zdawalo egzamin wysmienicie.

Anonymous - 23-01-2009, 16:38

Ja mam też zestaw golden eye.

Wskaźnik umieściłem w konsoli środkowej, w tej przestrzeni pod radiem :)

jak chce, to podnosze klapke i patrze, jak mi to niepotrzebne to wystarczy że brzęczy.

Centralke umieściłem pod lewym tylnik głośnikiem (nad nadkolem), zdjąłem lewy boczek kanapy, kabel do wyświetlacza puściłem pod boczkiem, pod osłonką tą na dole drzwi plastikową, pod zakrycie słupka środkowego, potem pod osłone drzwi kierowcy od dołu -> pod fotem -> w tunel środkowy -> w konsolę środkową :)

wszystko śmiga pięknie, jestem bardzo zadowolony.

Anonymous - 23-01-2009, 18:37

Golden eye ma dużo tych czujników czy ten jest ok. http://czujnikiparkowania...vm&id_ass=15666
Nikka - 15-02-2009, 13:08

Widoczność przez tylnią szybę Cari jest prawie żadna a na lusterka jakoś ciężkawo... (zawsze mi jakoś sporo miejsca zostaje...) Dlatego też myślę o czujnikach cofania-parkowania. Piszecie tylko o golden eye wiec rozumiem że popularne i sprawdzone a coś oprócz tego??? czy niezastanawiać się i brać pewniaka???
standardowo spotyka sie 4 sensory ale widzę że są też w komplecie z ośmioma??? jakie lepsiejsze????

kkriss - 15-02-2009, 13:19

Te w komplecie z 8 czujnikami, to są 4 na przód i 4 natył - więc pytanie czy na przód potrzebujesz?
Ja za to oddam do jakiegoś serwisu - niech mi zamontują czujniki - będzie 2 lata gwarancji i problem z głowy, :-)

Nikka - 15-02-2009, 13:31

O ja pierdoła !!! No tak.... W sumie najważniejszy tył... Sama też tego niezałożę więc pewnie też musiałabym komuś to powierzyć... :roll:
Anonymous - 03-03-2009, 08:06

I ja sobie założę czujniki parkowania.
Powiedzcie mi jak wg was będzie lepiej :)
Czy kupić taki z ekranikiem

Czy może taki zintegrowany z lusterkiem

Ja osobiście wolałbym to na lusterku, ale zastanawiam się na ile pogrubi to ogólnie lusterko i jak to wtedy będzie wyglądać (bo to się nakłada na stare). Ma ktoś może już takie?

Matejko - 03-03-2009, 08:44

ten na lusterko moze nie tyle co pogrubi, co je poszerzy - przynajmniej takie widzialem jakis czas temu jak kupowalem do siebie, ale jesli szerokoscia jest okej, to bralbym to na lusterko