Carisma - Techniczne - ustawienie zbieżności
kris80 - 05-04-2008, 20:47 Temat postu: ustawienie zbieżności Witam od razu powiem ze szukałem w szukajce ale nic nie znalazłem na moje pytanie. Chodzi mi o to, że zmieniłem koncówki drążków i nie wiem czy na darmo sie nie opracowałem. Nie wiem czy podczas ustawiania zbieżności koles na warsztacie bedzie musiał i tak je odkręcać, czy zbieżność ustawia sie w jakis inny sposób.
Anonymous - 05-04-2008, 21:16 Temat postu: Re: ustawienie zbieżności
kris80 napisał/a: | Witam od razu powiem ze szukałem w szukajce ale nic nie znalazłem na moje pytanie. Chodzi mi o to, że zmieniłem koncówki drążków i nie wiem czy na darmo sie nie opracowałem. Nie wiem czy podczas ustawiania zbieżności koles na warsztacie bedzie musiał i tak je odkręcać, czy zbieżność ustawia sie w jakis inny sposób. |
Zasada jest prosta na przyszłość.... jeżeli wykrecasz starą końcówkę drązka to licz obroty, wkręcając nową wkręcasz dokładnie taką samą liczbę obrotów, i przy kontroli zbieżności praktycznie nie trzeba nic ruszać...
Pozdr.
MAłY - 06-04-2008, 13:47
JackD napisał/a: |
Zasada jest prosta na przyszłość.... jeżeli wykrecasz starą końcówkę drązka to licz obroty, wkręcając nową wkręcasz dokładnie taką samą liczbę obrotów, i przy kontroli zbieżności praktycznie nie trzeba nic ruszać... |
niby tak,ale nie możesz miec stuprocentowej pewności że zbieżność jest ok. tak czy inaczej wskazane jest sprawdzenie zbieżności i jesli koleś w warsztacie zna sie na rzeczy to ustawienie zbieżnosci zajmie mu nie wiecej niż 10min bez wykręcania końcówki ze zwrotnicy(bo tego sie nie robi przy ustawianiu zbieżności, jeśli o to ci chodziło)
kris80 - 06-04-2008, 15:39
Właśnie o to mi chodzi, czy nie trzeba bedzie odkręcać od zwrotnicy. Jesli dobrze sie orientuję to powinno sie kręciś chyba drążkiemza koncówką.
MAłY - 06-04-2008, 17:26
kris80 napisał/a: | powinno sie kręciś chyba drążkiemza koncówką. |
I właśnie dokładnie tak jest.
|
|
|