To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - jaki olej

Anonymous - 07-04-2006, 23:39
Temat postu: jaki olej
witam wszystkich czeka mnie wymiana oleju w skrzyni biegow chcialbym sie poradzic jaki olej nalezy zalac mam gala 94r v624v 2,0l silnik 6a12 prosze o opinie :roll: :roll: I jeszcze jedna prosba jak ktos moze to i jaki do silnika zalac??? :oops:
Maciek - 08-04-2006, 08:43

Do skrzynki to może Dexron II lub III wypowie sie na pewno Krzyzak. Jeśli o silnik to ja bym sie dowiedział jeśli to możliwe jaki był lany prawdopodobnie syntetyk albo półsyntetyk a do piero potem zastanawiał sie nad tym jakiego prod. Ja zalewam Mobilem 10W40
ROMEL - 08-04-2006, 10:52

Witamy serdecznie KOLEGĘ....

Na początek tak troche nie miło.... przy rejestracji na forum napewno było coś o regulaminie i zasadach... chyba że sie mylę :twisted: ...

I właśnie w tych zasadach jest coś na temat opcji SZUKAJ - prawda??

Było już pisane baaardzo dużo na temat oleji - jak do silnika tak i do skrzyni....
opinie, plotki, fakty itd....

Proszę sie przypadkiem nie obrażać,,, jeszcze raz Serdecznie Witamy i zachęcami do udzielania sie na Misiomaniakach :twisted: :mrgreen: :twisted:

Do przeczytania zasad i regulaminu równiez zachecamy :lol:

Pozdrawiam

Anonymous - 08-04-2006, 11:43

bylo o regulaminie poszukam a obrazac sie niema za co,z forum bede korzystal dzieki za podpowiedz.pozdrawiam wszystkich MITSUMANIAKÓW :lol: :oops:
Maciek - 09-04-2006, 10:59

Pisałeś na PW że manualna myślałem że automat Dexrony głównie do automatów co prawda gdzieś czytałem ze można ale to nie jest potwierdzone. Poczekaj jak radziłem wyżej aż odezwie sie Krzyzak może bedzie miał jakiegoś manuala to wskaże Ci co do skrzynki oraz ile się tam tego mieści.
ROMEL - 09-04-2006, 11:44

Robie wyjątek...

Świece NGK - BKR6E-11 1,1mm

Olej silnik - proponuje Mobil 10W40 - wchodzi do silnika 4,3l

Olej skrzynia manualna - SAE: 75W/90 Synth. i żaden inny (np: Castrol) wchodzi 1,8l

Olej skrzynia automat - ATF-SP

Układ chłodzenia - wchodzi 7 litrów - oby nie zalać brygo albo petrygo...

Wspomaganie kier. - Dexron II wchodzi 0,9l

Układ hamulcowy - DOT 3/4

To chyba wszystko..

Pozdrówka

Hubeeert - 10-04-2006, 12:43

ROMEL jeszcze jedno odesłanie do szukaj i bedzie ostrzeżenie. Nie ma tu miejsca na takie texty zwłaszcza wobec nowych uzytkowników. Którzy nie muszą wiedzieć jak forum działa. A pomóc potrezbującemu to chyba niewielka sztuka zwłaszcza dla kogos kto ma taką wiedzę jak Ty...
Anonymous - 10-04-2006, 16:44

dziekuje serdecznie za podpowiedz,tylko nierozumiem dlaczego nie borygo lub petrygo do ukladu chlodzenia :( ,bo ja wlasnie mam borygo :oops: czy to ma jakies znaczenie? :roll: :roll:
Hubeeert - 10-04-2006, 19:48

Umówmy się to subiektywna opinia. Ja miałem w dwóch samochodach te no Borygo? I nic sie nie działo. Uwaga żaden ze wspomnianych samochodów nie był Miśkiem. Misiek ma zalanego Castrola.
ROMEL - 10-04-2006, 22:08

Juz piszę,,,

Mozna teoretycznie nalać każdego płynu chłodzącego ale.... musi być odpowiednich "parametrów", chodzi o ujemna temp. i przede wszystkich musi byc przeznaczony do chłodnic aluminiowych... jak wiemy w Miskach duuuużo aluminium w układzie łącznie z chłodnicą tym bardziej w młodszych rocznikach chłodnica alu...
Borygo oraz Petrygo (jeden "grzyb") - najtańsze płyny które nie spełniają tych wymagań... działaja destrukcyjnie na chłodnicę - głowicę itd- wszystko co alu... potwierdzone organoleptycznie - tym bardziej efekt sie baaardzo nasila jak nie jest wymieniany takowy płyn co odpowiedni przebieg lub czas...

Pozdrawiam

Cezar - 10-04-2006, 23:30

To jaki plyn do chlodnicy bedzie dobry?
Tak z nazwy i firmy :wink:

Krzyzak - 11-04-2006, 08:50

Ja leję Castrol Antifreeze albo Dynagel 2000.
ROMEL - 11-04-2006, 08:52

Z braku laku może być nawet ECO2000...

Ja leję Qual - orlenowskie zielone cosik... mercedes wsród płynów to nie jest ale daje rady i osadów nie czyni, ani nie zjada co ma na drodze, spprawdzone organoleptycznie....

Pozdrawiam

wichura1 - 11-04-2006, 09:49

Dokładnie to zielone orlenowskie coś jest całkiem przyzwoite, spełnia swoje zadanie i nie żre uszczelki pod głowicą. :D
Matejko - 11-04-2006, 10:08

a ja tam w jednym mam petrygo, zero efektow ubocznych jak wymieniam to zlatuje czysty z chlodnicy nie leci stosuje juz jakies 5.5 roku, w drugim mialem cos zielonego fiatowskiego no i dolalem wlasnie quala