Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Hamulec przy rozruchu?
Anonymous - 10-04-2008, 12:10 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Hamulec przy rozruchu? W instrukcji jest napisane, by przed przekręceniem kluczyka wcisnąć hamulec i trzymać podczas rozruchu. Mam w związku z tym pytanie: po co?
Bartek - 10-04-2008, 12:14
Żeby auto nie pojechało w sposób niekontrolowany...... W hamerykańcach nie działa rozrusznik dopóki nie wciśniesz sprzęgła/hamulca (manual/automat)
saphire - 10-04-2008, 16:34
Tylko po co w automacie im hamulec wciśnięty skoro i tak silnik da się odpalić tylko w pozycji P lub ostatecznie N
Anonymous - 12-04-2008, 20:05
Zauważyłem wśród moich znajomych, że po zakończeniu jazdy, szczególnie w okresie zimowym, pozostawiają samochód zamiast na zaciągniętym hamulcu postojowym, na biegu. Być może wydawca instrukcji też znał ten nawyk -pozostałość z malucha gdzie permanentnie zamarzały linki hamulca ręcznego. W miśkach to się nie zdarza. Tylko -moim zdaniem lepiej wówczas wcisnąć sprzęgło.
Pozdr. H.
XL - 12-04-2008, 20:53
Hamulca przy rozruchu właściwie nie używam, ale wciśnięcie sprzęgła tak mi weszło w krew, że jeśli muszę uruchomić silnik bez wciśnięcia sprzęgła, odczuwam to jako coś nienaturalnego.
Wciśnięcie sprzęgła jest zresztą logiczne - po kiego grzyba męczyć starter (i akumulator) rozbełtywaniem zimnego oleju w skrzyni biegów?
Pozdrawiam, XL
TESTER - 15-04-2008, 11:01
Hamulca przy rozruchu właściwie nie używam, ale wciśnięcie sprzęgła tak mi weszło w krew, że jeśli muszę uruchomić silnik bez wciśnięcia sprzęgła, odczuwam to jako coś nienaturalnego.
A dotychczas myślałem, że tylko ja odczuwam taki dyskomfort..
|
|
|