[02-06]Lancer CS0 - Jaki olej do lancera kombi 1.6
Anonymous - 11-04-2008, 11:03 Temat postu: Jaki olej do lancera kombi 1.6 Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowy na tym forum i odrazu proszę o pomoc. Chcilabym wymienic olej w moim nowym aucie, z tego co wiem jest to wskazane, ale mam problem z wyborem oleju. W Bydgoszczy w Motochamp proponują castrola 5W30, czyli pelny syntetyk 60 zł za litr!sic!
Jade jutro, moze uda mi sie zdobyc tanszy i lepszy.
Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam.
saphire - 11-04-2008, 11:34
I co w tym dziwnego? Ja leje Mobil1 5w50 za 160zł bańka 4ry litry. Że niby to jest drogo? Raz do roku? Ta daj spokój...
Bojar - 13-04-2008, 17:12 Temat postu: Re: Jaki olej do lancera kombi 1.6
slaw.pl napisał/a: | W Bydgoszczy w Motochamp proponują castrola 5W30, czyli pelny syntetyk 60 zł za litr! |
Masz rację, że to troszkę drogo. W Makro zaplombowana bańka 4l Castrol Edge wychodzi jakieś 170pln a Mobil1 5w50 ok 150pln
Czym w końcu zalałeś Lancerka ? Bo ja też muszę się wybrać na I wymianę i nie wiem co zakupić Na ASOwy olej z beczki nie mam ochoty.
Anonymous - 13-04-2008, 19:18
Cytat: | Czym w końcu zalałeś Lancerka ? Bo ja też muszę się wybrać na I wymianę i nie wiem co zakupić Na ASOwy olej z beczki nie mam ochoty. |
Witam. Zalalem Mobil1 5w30. Kupilem w znanej Bydgoskiej hurtowni. Chyba nawet wyczuwam roznice na korzysc.
Bojar - 13-04-2008, 20:18
A to mi teraz namieszałeś Zamierzałem zalać Mobil 5w50 bo od 8 lat lałem to do Fiata z dobrymi wynikami. A Ty dajesz 5w30 ?
Hmmm instrukcja jest zbyt lakoniczna w temacie oleju i sam już nie wiem
ps. ile chcą w ASO za wymianę i filtr ?
Anonymous - 13-04-2008, 22:41
hej, nie znam sie na olejach, wazne zeby byl dobrej jakosci dobrej firmy, a ten ma takie opinie, zreszta z tego co zdazylem sie zorientowac, to kazdy podchodzi indywidualnie do tego tematu. W serwisie wymiana to: 60 zl za litr + 35za filtr i 5 za podkladke do korka + 30 za wymiane, wychodzi jakies 300 zl, proponowali castrola 5w30, zaoszczedzilem 170 zl. -tyle w temacie;). ciekawe ile biora w innych serwisach i co proponują?
pozdrawiam.
tomekrvf - 14-04-2008, 07:38
Bojar napisał/a: | Hmmm instrukcja jest zbyt lakoniczna w temacie oleju i sam już nie wiem |
A co ma być w niej napisane? Masz podaną jakość oleju wg API i lepkość zależnie od panujących temp otoczenia. Co więcej trzeba?
Bojar - 14-04-2008, 18:17
Masz rację to powinno wystarczyć. Wolałbym jednak kawę na ławę
Będzie Mobil1 5W50. Dzięki slaw.pl za informację o cenach
tomekrvf - 14-04-2008, 18:45
Bojar napisał/a: | Wolałbym jednak kawę na ławę |
Nikt nie może napisać w instrukcji obsługi żebyś lał olej X czy Y.
Mobil jest dobrym wyborem. Oby nie lać Castrola. Wszystkie zasyfione silniki jakie widziałem jeździły na Castrolu.
akbi - 14-04-2008, 18:54
tomekrvf napisał/a: |
Mobil jest dobrym wyborem. Oby nie lać Castrola. Wszystkie zasyfione silniki jakie widziałem jeździły na Castrolu. |
No wiesz ... mysle, ze na tym forum jest wiecej zwolennikow Castrola niz Mobil1.
Masz jakies argumenty na poparcie swoich ostrych slow?
Bojar - 14-04-2008, 21:04
tomekrvf napisał/a: | Bojar napisał/a: | Wolałbym jednak kawę na ławę |
Nikt nie może napisać w instrukcji obsługi żebyś lał olej X czy Y. |
Haha nie masz racji. W instrukcji do Fiata Brava było jaki olej
Do Mobila mam zaufanie bo od 8 lat jeździłem na nim bez problemów
Castrola nie znam ale pewnie równie dobry.
Pożyjemy zobaczymy, czy misiek zmianę przeżyje
Po 2 miesiącach jeżdzenia stwierdzam, że to już nie to co kiedyś
No ale teraz to już
tomekrvf - 14-04-2008, 22:32
akbi napisał/a: | No wiesz ... mysle, ze na tym forum jest wiecej zwolennikow Castrola niz Mobil1.
Masz jakies argumenty na poparcie swoich ostrych slow? |
Tak jak napisałem wyżej, silniki które miały mase nagaru w silniku jeździły na Castolu. Moją opinię opieram na praktyce warsztatowej więc widziałem troche w życiu samochodów różnych marek.
Swego czasu Toyota i VW miały problemy z Castrolem właśnie ze względu na zasyfianie silnika.
Castrol jest w Polsce popularny bo wydaje masę kasy na marketing i funduje różnego rodzaju nagrody za sprzedaż oleju. Zamiast Castrola wolałbym wlać Lotos.
Anonymous - 14-04-2008, 22:39 Temat postu: Olej Podobny temat jest w innym dziale.
Według mnie najważniejsze żeby olej był z dobrego źródła, najlepiej rozlewany i pakowany u producenta.
W serwisie w Częstochowie i Gorzowie wlewali mi Castrola ale szykują się zmiany. Widocznie ktoś zapłacił więcej
W Szczecinie natomiast rok temu przeszli na Mobila i wg serwisanta od tego czasu nie ma problemów i nikt nie narzeka.
Dodam że podczas jazdy 170-180 przez dłuższy czas okazało się że troche Castrola ubyło.
Był to powiedzmy 13 tysiąc na tym oleju.
Następna wymiana to pewnie będzie coś innego, może Mobil
P.S. Co do instrukcji to podobnie było z Fordem który używał Motorcrafta.
Tylko gdzie taki olej dostać i co to jest to tylko serwis wiedzial
Bojar - 14-04-2008, 22:46
Dzięki za poparcie mojego wyboru
Do ASO pomykam z banieczką Mobil 1 5W-50 Rally Formula
Anonymous - 14-04-2008, 22:53 Temat postu: ?? Czyli co można sobie kupić bańkę i iść do ASO?
Chyba nie na gwarancji
A jak nie na gwarancji to po co ASO??
|
|
|