To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sonata - Problem z komputerem w sonacie

Anonymous - 12-04-2008, 14:35
Temat postu: Problem z komputerem w sonacie
Witam.
Mam problem z komputerem sterującym w sonacie 2.0 16V '97 automat. Auto nie odpala na benzynie. Na gazie da się odpalić i jako tako jeżdzić - dużo pali. Zczytałem woltomierzem błędy 12,13,25 (MAF,IAT,BARO). Kontrolka check engine nie pali się. Byłem na diagnostyce i na początku nie można było się połączyć z ECU, a później pokazywał dziwne wartości. Diagnosta powiedział że problemem jest niskie napięcie na ECU (10 V). Kondensatory w ECU były wymieniane. Czy Ecu da się naprawić czy mam szukać nowego
używanego komputera.

Bartek - 13-04-2008, 09:50

Akurat na wymienionych przez Ciebie czujnikach powinno być 5 V, nie 12.......więc jak jest 10, to 2x za dużo.....ECU powinno dać się naprawić, pytanie czy nie padło coś więcej - powyżej 8,5 V w szynie 5V dzieją się cuda....
Anonymous - 13-04-2008, 13:05

Napęcie 10V jest na samym ECU (pokazywał to komputer diagnostyczny). Na tej 6 pinowej wtyczce od filtra powietrza nie ma masy ani napięcia na pinach od czujników, poza napięciem na pinie 2 (12V napięcie instalacji elektrycznej). Przejście na kablach do komputera jest (sprawdzał to elektronik).

[ Dodano: 15-04-2008, 11:07 ]
Mam pytanie. Czy kupując komputer wszystkie numery na jego obudowie muszą być identyczne czy wystarczy że będzie od tego samego silnika?
Bartek a podjął byś się naprawy?