Nasze Hyundai'e - Hyundai Scoupe 1.5 LS '93
Anonymous - 16-04-2008, 19:40 Temat postu: Hyundai Scoupe 1.5 LS '93 Witam
Oto krótka historia mojego samochodu
Moje auto kupiłem 23.02.2008r. Znalazłem je na otomoto.pl a później przypadkiem odkryłem, że ówczesny posiadacz jest w HFP (Hyundai Fanklub Polska). Co wzbudziło moje zaufanie... W międzyczasie oglądałem inne Scoupe, ale nie warte uwagi więc o nim nie pisze Wyjechałem po auto o 3 w nocy, żeby przemierzyć ponad 300km Na miejscu byłem o 7:30, ale właściciel i auto już byli gotowi Bez zbędnego gadania wzieliśmy się za oglądanie auta... Rdza na tylnych błotnikach, prawy już zabezpieczany, lewy dopiero zaczyna rdzewieć... Silnik i reszta naturalnie przybrudzone, okolice koła zapasowego, suche i czyste, wnętrze delikatnie przykurzone, ale zadbane, nie porwane itp W trakcie przejażdżki wyszło, że z przodu coś skrzypi (jak się okazało to sworzeń), reszta wydawała się ok, właściciel zapewniał, że auto nie bierze oleju i nie kręcił przebiegu, a sprowadził go we wrześniu 2006 z przebiegiem ~170 tys km. Faktrycznie, od tamtego czasu sprawdzałem olej codzień i nie ubywa
W trakcie powrotu wyszły pierwsze wady... Strasznie słabe amortyzatory z tyłu (już założone olejowe KYB), silnik nie uzyskiwał odpowiedniej temp. (winny termostat, już wymieniony) no i szum z tyłu (łożyska wymienione ale szum pozostał będe szukał w czy w kołach jest coś nie tak).
Dodam, że założyłem sobie zeszyt w którym zapisuje dokonane naprawy, koszt i przy jakim przebiegu to robiłem (pomysł podpatrzyłem na tym forum, jak jeden z kolegów opisywał swoje przygody z kupnem SpaceStara ). Przydaje się przy serwisowaniu auta
Fotki są na www.cendra.fotosik.pl są tam inne różne foty, te na których widać auto są robione 2 dni po zakupie
Pozdrawiam
e-gen - 17-04-2008, 13:35
Witam,
gratuluje wyboru - jeżeli włożysz trochę serca to samochodzik Ci się odwdzięczy
zapraszam do wypowiedzi na forum i dzielenia się własnymi doświadczeniami
Anonymous - 17-04-2008, 23:06
e-gen przedstaw swój samochód, może rozkręci się ten dział
Hubeeert - 18-04-2008, 01:38
Chyba po to powstał
Fajne są te SCoupe
e-gen - 18-04-2008, 15:30
Cendra napisał/a: | e-gen przedstaw swój samochód |