Colt - Ogólne - Pranie tapicerki
londolut - 27-04-2008, 22:51 Temat postu: Pranie tapicerki Idzie wiosna i chciałem zrobić w Colcinie gruntowne pranie. Czym najlepiej prać tapicerkę? Fotele, dywany, i najważniejsze podsufitka - żeby nie porobiły się zacieki od płynów/proszków.
Mam nadzieję, że podrzucicie jakiś dobry pomysł/patent na pozbycie się brudu bez efektu "potarganych włosów" lub powyciąganych nici
Anonymous - 27-04-2008, 23:16
Do boczków i podsufitki najlepsza będzie chyba pianka w sprayu. Spryskujesz powierzchnię, odczekujesz parę chwil i czyścisz. Polecam wycieczkę na bazarek, gdzie przyjeżdżają handlarze sprzedający proszki do prania i chemię czyszczącą z Niemiec. Różnica naprawdę widoczna w porównaniu do środków dostępnych w naszych sklepach. Co do dywaników - polecam pranie na mokro. Woda z detergentem i szczotka - sporo roboty, ale różnica kolosalna w porównaniu do sprayów. A jeśli chodzi o poszycie foteli - tutaj najlepiej uprać w pralce. Roboty od groma, bo trzeba rozmontować fotele, ale efekt znakomity - widocznie czysta tapicerka i ładny zapach utrzymujący sie dłużej niż parę chwil.
londolut - 27-04-2008, 23:20
Boczki mam akurat takie, że nawet ludwikiem umyję Ale podsufitka materiałowa i nie chciał bym jej zniszczyć.
Hugo - 27-04-2008, 23:56
londolut napisał/a: | najważniejsze podsufitka | U siebie czyściłem Vanish'em. Spryskałem, odczekałem 3 minuty i przecierałem do sucha szmatką dobrze absorbującą wilgoć. Efekt: podsufitka idealnie czysta i super świeży zapach przez kilka dni.
orz1 - 28-04-2008, 10:51
gregorbu napisał/a: | Co do dywaników - polecam pranie na mokro. Woda z detergentem i szczotka - sporo roboty, ale różnica kolosalna w porównaniu do sprayów |
zgadzam się z tobą, niedawno próbowałem wyprać fotele pianką w sprayu, i efekt raczej kiepski, i chyba zrobie tak jak Hugo, Vanish'em
karolgt - 28-04-2008, 22:13
Hugo napisał/a: | londolut napisał/a: | najważniejsze podsufitka | U siebie czyściłem Vanish'em. Spryskałem, odczekałem 3 minuty i przecierałem do sucha szmatką dobrze absorbującą wilgoć. Efekt: podsufitka idealnie czysta i super świeży zapach przez kilka dni. |
potwierdzam, u mnie taki Vanish tez dał rade z podsufitka
orz1 - 29-04-2008, 13:10
byłem dzisiaj w sklepie po vanish, koleś polecił mi jaks płyn w spryskiwaczu o dziwnej nazwie trix, wziełem to bo cena nie wielka (koło 6pln za 450ml) a efekty są widoczne na tym foto http://www.mitsubishi-gra...30638_pod...JPG
tam gdzie ciemniejsze to jeszcze nie umyte
elektro - 17-11-2009, 15:12 Temat postu: [CA1A 1.3] Pranie foteli Witam mam takie pytanie:
Jakiego środka używacie do prania jasnych foteli w waszych mitsu??
Anonymous - 17-11-2009, 15:40
wezyr do dywanów albo vanish w proszku rozrobiony z wodą
elektro - 17-11-2009, 15:47
no ale wtedy zazwyczaj się moczom fotele a teraz szybko nie wyschną.
pawliku - 17-11-2009, 16:00
to wtedy włącza się ogrzewanie na maksa i niech ok 2 godzin sie grzeje
Anonymous - 17-11-2009, 16:08
Jak chcesz je wyprac? woda z jakims srodkiem i szczotka? Moim zdaniem jest to strata czasu bo tylko wcierasz brud. Najlepiej zdjac material z siedzen i wyprac w pralce. Troche wiecej roboty ale zato efekt zadawalajacy
Anonymous - 17-11-2009, 16:08
no z takich super szybko schnących rzeczy to tylko preparaty karchera - ale to inna półka cenowa
auxtech - 17-11-2009, 18:00
nie używaj zadnych szczotek. zmechacisz materiał w syf nadal zostanie. polecam pianki do tapicerek i najważniejsza rzecz: wycieraj ją firaną, zwykłym kawałkiem firany. ona jest stosunkowo szorstka a jej nici super wpijają brud z foteli i dywanów. Pozdrawiam
elektro - 17-11-2009, 19:04
dzięki wielkie za podpowiedzi
|
|
|