Chcę kupić Galanta! - Proszę o poradę!
Anonymous - 29-04-2008, 21:55 Temat postu: Proszę o poradę! Witam jako nowy użytkownik forum
Dzisiejszego dnia odbyłem próbną jazdę Galantem EA2A 2.0 (gaz sekwencyjny firmy BRC) 97' - przebieg 187 tyś. Przejechałem nim ok 170 km łącznie - w wiekszości trasa,tylko troszkę po mieście. Pojechałem na przegląd do warsztatu zajmującego się japończykami (Szczecin - nie ma ASO ). Panowie zauważyli :
- wahacze proste przednie do wymiany
- łączniki stabilizatora do wymiany
- wyciek oleju z rozrządu (sam rozrząd wymieniany jakieś 20 tyś km temu)- możliwe że to uszczelniacz
- wyciek oleju w miejscu łączenia silnik/skrzynia biegów.
- dziórka w chłodnicy klimy (wpuszczony jest kontrast więc wiem że to jedyne miejsce ucieczki freonu)
Jest jeszcze kwestia blacharki - przedni zderzak - odprysniety lakier w dwóch miejscach (promień każde z nich to około 2 cm), oraz równoległe rysy na lakierze po lewej jego stronie. Dodatkowo -typowe- rdza przy nadkolach (dość małe jej ognisko - ale na mój gust najwyższy czas na naprawę)
W środku ok. Klimatronic (działa ale z racji dziórki nie chłodzi :/), reszta raczej standard- bez tempomatu, elektrycznych foteli itp. wymienione przednie głośniczki na głośniki firmy blaupunkt, daje radyjko sony cd. Wszystko legalne - papiery, gwarancja na instalację gazową ważna jeszcze przez rok. Komplet zimówek, 2 letnie opony. Jeden prosty wachacz już mam.
Moje odczycia prowadzi się nieźle , nie zjeżdza na boki przy puszczeniu kierownicy na prostej. Sam silnik -----> . Odczucia pozytywne Jedyne co mi przeszkadzało - przy redukcji na 2-kę ruch jaki musiałem wykonywać różnił się od typowego tym , że po pociągnięciu dźwigni w lewo zamiast w dół musiałem wykonać lekki ruch w górę (tak jakbym chciał wrzucić jedynkę) a potem dopiero dokończyć "manewr" ruchem dźwigni w dół. Czy to nomalne?
Teraz do sedna sprawy : Jak sądzicie czy przy kwocie 16 tyś zł jaką chce sprzedawca - warto kupić to auto?
Proszę jeszcze o podpowiedź ile mogą mnie kosztować naprawy tych wycieków - resztę już wiem
Pozdrawiam
Anonymous - 29-04-2008, 22:12
Moim zdaniem się nie opłaca - ściągnij sobie z niemiec z lepszym zawieszeniem i włóż nowy gaz cena będzie podobna - może trafisz na auto serwisowane, zadbane
Anonymous - 30-04-2008, 08:39
pytanie - jak sprawdzić zawieszenie w niemczech? przy ściąganiu jest to raczej ciężkie :/
Anonymous - 30-04-2008, 08:48
Wiesz, niemcy w przeciwienstwie do polaków maja plaskie drogi
Anonymous - 30-04-2008, 08:53
Fakt, ale pewności nie mam - może któryś lubił wycieczki po Polsce heh Jak jest z tą skrzynią przy redukcji? Czy w innych galantach też to tak działa?
macia - 30-04-2008, 11:38
Broda napisał/a: | Jak jest z tą skrzynią przy redukcji? Czy w innych galantach też to tak działa? |
Nie jest to normalne, skrzynka powinna działać bez tego typu przeszkód
|
|
|