To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - przełożenia w colcie c51 w skrzyni 4 i 5-cio biegowej

Kasper79 - 14-04-2006, 18:15
Temat postu: przełożenia w colcie c51 w skrzyni 4 i 5-cio biegowej
Witam !!
Poleciały mi łożyska w skrzyni w moim colcie no i wykonałem kilka telefonów i znalazłem drugą. Założyłem ją i zrobiłem tak :shock: jak przyszło do jazdy próbnej...bo mi gdzieś piatke "wcięło". Jak kupowałem tą skrzynię to do głowy mi nie przyszło że colty z 1,5 8V mogły mieć czwórki.no i teraz moje 1,3 12V rozpędza się maksymalnie do 150 km/h i ma wtedy piękne 5500rpm no i jaki fajny hałasik w środku. No iteraz doszedłem do wniosku że bedę moją piąteczkę reanimował. Orientujecie się jaki może być koszt kompletu łożysk i jakie są szanse wpasowanie z tej czwki do tej piątki przekładni głównej.bo jakoś tak fajniej się zbiera :mrgreen: Pozdrawiam

josie - 14-04-2006, 20:01

Z moich informacji na 99% skrzynie w Coltach z tych lat były wszystkie 5-tki.
Spróbuj wrzucić piątkę "na skrzyni" z pominięciem cięgien. Bardzo możliwe też że kupiłeś skrzynię z padniętą piątką.

Kasper79 - 14-04-2006, 20:49

josie napisał/a:
Z moich informacji na 99% skrzynie w Coltach z tych lat były wszystkie 5-tki.
Spróbuj wrzucić piątkę "na skrzyni" z pominięciem cięgien. Bardzo możliwe też że kupiłeś skrzynię z padniętą piątką.

pojawiła się informacja że być może trafiłem na skrzynię od hyundai'a pony tylko jak to poznać? musiałem z mojej przełożyć czujnik światła cofania bo był na inną kostkę i tamta miała jeszcze dodatkowy łącznik do nadwozia, coś takiego jakby łącznik stabilizatora. u mnie tego nie było

Anonymous - 15-04-2006, 14:22

Kiedys mialem colta c50 i skrzynia byla 4 biegowa.
Kasper79 - 15-04-2006, 17:30

mam pytanko: jak się mają przełożenia w skrzyni 4-o biegowej do przełożeń w 5-o biegowej?
Hubeeert - 15-04-2006, 19:34

Jedynka i dwójka są podobne jeśli nie identyczne, różnice są na 3 i 4 biegu bo samochód ma osiągać podobne prędkości max. 5 bieg został wprowadzony dla ograniczenia zużycia paliwa jako tzw nadbieg tzn że przewaznie ma przełożenie mniejsze od jedności i w związku z tym silnik kręci się wolniej niż wałek w skrzyni przekazujący napęd na koła.
ROMEL - 17-04-2006, 11:00

Chciałbym sie wtrącić....

Hubcio... no w moim przypadku to by nie było prawda co piszesz...

Mamy były Colt był amerykańcem = 4 biegowa skrzynia... i teraz tak...

jedynka - to samo co w 5-biegowej
dwójka - ahhh 120km/h
trójka - około 140km/h (to samo co w GTI)
czwórka - 180km/h i ania grama więcej

Z tymi przełożeniami to jest nacudowane... w Colcie GTI 1,6 a w Colcie 1,8 GTI - są inne przełożenia... hyhy sie bawie w testowanie...

Hubeeert - 18-04-2006, 09:58

Pisałem z pamięci.
ROMEL - 18-04-2006, 10:26

A ja z drobnego doświadczenia, mam i miałem przyjemność jeździć prawie każdym modelem Colta :lol: :lol: :twisted:

Pozdrawiam

Hubeeert - 18-04-2006, 10:27

Prawie robi wielką różnicę :twisted: