Forum ogólne - Tester na ilosc oktanow ?
Cezar - 18-04-2006, 14:02 Temat postu: Tester na ilosc oktanow ? Wie moze ktos czy istnieje taki 'tester', ktorym mozna sprawdzic ilosc oktanow w benzynie
Chodzi mi o jakies proste i przystepne cenowo jednorazowe urzadzenie.
Chooper - 18-04-2006, 21:47
jak nie ufasz jakie masz paliwo na stacji, to zmien stację, albo poproś o certyfikat ostatniej dostawy paliwa na stację...taki certyfikat musi być i musi być pokazany na zyczenie klienta, tam jest wszystko, co przyjechało na stację i w jakich proporcjach, oktanach etc
Karwoś - 18-04-2006, 21:51
No ale to co przyjechało to nie jest to co zalano do zbiornika w samochodzie
Chooper - 18-04-2006, 22:06
Karwoś napisał/a: | No ale to co przyjechało to nie jest to co zalano do zbiornika w samochodzie |
jak masz wątpliwości, to prosisz o kopię certyfikatu i próbke swojego paliwa z baku wysyłasz do Labolatorium paliw w (np w Zgierzu)..jak będzie herbata z fusami zamiast tego co na piśmie, to stacja ma "pozamiatane".
Jak na stacji są w porządku i nie mają nic na sumieniu, to nie bedzie problemu i wszystko chętnie udostępnią
Cezar - 19-04-2006, 02:18
Zawsze tankuje na jednej stacji i nie ma problemu, ale nie o to chodzi.
W dobie rosnacych cen paliw mam mozliwosc kupna tanszej wachy, a ten tester przydalby sie w zakupie. Oto do czego mi potrzebny jest
Na slepo nie bede lal jakiegos tam paliwa, bo szkoda GDI
Jak nie znajde takiego testerka, to swiat sie nie zawali dalej bede odwiedzal moja ulubiona stacje paliw - tyle ze troche rzadziej
Karwoś - 19-04-2006, 07:25
No tak GDI i nie lubi oszukanego paliwka A ja tankuje na BP - LPG i nie mam problemów.
stanik - 19-04-2006, 09:16
niestety, tester oktanow to dosc skomplikwane urzadzenie i niemale a jest nim po prostu silnik spalinowy. Laboratorium testujace paliwo ma taki dosyc dobrze wykalibrowany silnik ktory odpalamy na paliwie z probki i odczytuje sie jego parametry pracy (w tym wazny parametr dotyczący spalania stukowego). Następnie wyniki te porównuje się z wynikami uzyskanymi ze spalania izooktanu lub n-heptanu (lub też obu tych związków chemicznych? w róznych proporcjach). Z tego co pamiętam, jeśli silnik na czystym izooktanie pracuje tak jak na paliwie testowy to znaczy że paliwo to ma 100 oktanów a jeśli pracuje tak jak na n-heptanie to oznacza, że ma tych oktanów 0 . Każda mieszanina pomiędzy wyznacza odpowiednią ilość oktanów.
Także jak widać urządzenie do testowania liczby oktanowej do prostych nie należy
Pozdrawiam
Cezar - 19-04-2006, 14:38
No to wszystko jasne
Moze kiedys zrobia jakis kieszonkowy tester
A tak to kumpla golf bedzie robil za laboratorium tego paliwa
|
|
|