To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Ortografia a internet.

Hubeeert - 19-04-2006, 19:00
Temat postu: Ortografia a internet.
Prawdę mówiąc zastanawiam się co się dzieje?
Jestem z natury spokojny (poważnie) i mam gdzieś jak kto pisze, ale części postów zamieszczonych na forum czytać się nie da.
Nie jestem ideałem - zdarza mi sie poprzestawiać litery, opuścić znaki interpunkcyjne albo coś w tym rodzaju.
Tyle że mam dość postów, gdzie muszę się domyślać jaki jest ich sens, bo brak w nich wielkich liter, polskich znaków w tekście a interpunkcja sugeruje że jest to zdanie 50 razy złożone.

Oświadczam że z mojej strony osoby piszące w ten sposób mogą spodziewać się pomocy tylko wtedy gdy zechce mi się przebrnąć przez to co "popełnili waląc w klawisze".

Pragnę również przypomnieć że istnieją rzeczy takie jak:
1. Słownik Ortograficzny.
2. Autokorekcja w Wordzie.
3. Funkcja edit - służąca do edycji postów.
4. Funkcja Podgląd - służąca temu żeby przed wysłaniem posta zobaczyć co się napisało.

Serdecznie pozdrawiam.

P.S.
Mało mnie interesuje że ktoś ma wstręt do pisania czegokolwiek po Polsku a na lekcjach języka ojczystego się nudził albo robił jeszcze coś innego. Ja również mam wstręt - wstręt do czytania "slow" i domyślania się z kontekstu czy chodzi o powolność (po angielsku "slow") czy o słowa.

Grześku - 19-04-2006, 19:42

I z przykrością muszę się z Tobą zgodzić, z przykrością nie z uwagi na Ciebie ale na poruszony temat.
Nie ma ludzi nieomylnych i bezbłędnych (no może poza Chuckiem Norrisem) ale niektóre wypowiedzi, a w zasadzie ich pisownia powodują gęsią skórkę.
Nie wiem czy poza upominaniem - chociaż by w tej postaci - można coś zrobić, a wystarczy tylko chwilę pomyśleć (jak się nie ma Worda z jego słownikiem w kompie) albo skorzystać z możliwości wymienionego opierając się na prostej zasadzie ctrl-c edit ctrl-v

Maciek - 19-04-2006, 19:59

No to ja nie napisze już chyba zadnego posta bo pisanie np słowa "bede" bardzo mi sie podoba. :mrgreen:
Hubeeert - 19-04-2006, 20:11

Maciek przeczytaj to:
Cytat:
ok panowie jutro mam wizyte u mechanika. Czy powinienem mu na coś zwrucićuwagęczy niech sam szuka??
Aco do elektryki to chyba w tym kolcie nie ma kopułki?? nie znam sie az tak na tym ale od swiec ida 4 kable do rozdzielacza i tyle.

A potem powiedz że wszystko zrozumiałeś od razu i nie masz wątpliwości o co chodzi.

Rafal_Szczecin - 19-04-2006, 20:24

to ja sie tez juz nie bede odzywac, bo jak widzicie nie uzywam polskich znakow (ó,ś,ź itd) a inaczej niestety pisac nie zbyt umiem (sie znaczy umiem ale wolno a szkoda mi czasu )
pozdrowka

Maciek - 19-04-2006, 20:32

No Hubeeert, tu to bym sie tylko kolta czepiał :)
Hubeeert - 19-04-2006, 20:36

Czy takim strasznym problemem jest wciśnięcie Alt lub Shift?

Rafal_Szczecin napisał/a:
inaczej niestety pisac nie zbyt umiem (sie znaczy umiem ale wolno a szkoda mi czasu )

Czyjego? Twojego czy mojego?

Krzyzak - 19-04-2006, 20:40

Podpisuję się wszystkimi palcami - jak ktoś ma dyskleksję, dysgrafię czy inne dysmózgowie, to niech korzysta z autokorekty w pakietach typu office (są też darmowe). Ale naprawdę ciężko pomóc, gdy kompletnie nie rozumie się o czym ktoś pisze.
Zauważyłem ogólne pogorszenie wykształcenia Polaków - wtórny analfabetyzm społeczeństwa. I to mnie przeraża.
Ja też nie jest purystą - podkreślałem to wiele razy - lecz człowiekiem technicznym, ale wnerwia mnie, gdy ktoś oczekuje, że ktoś inny będzie się męczył, żeby go zrozumieć. I jeszcze ma pretensje, gdy zwróci się uwagę.

tomusn - 19-04-2006, 20:41

to ja sie tez juz nie bede odzywac, bo jak widzicie nie uzywam polskich znakow (ó,ś,ź itd) a inaczej niestety pisac nie zbyt umiem (sie znaczy umiem ale wolno a szkoda mi czasu )

miejmy nadzieję, że w innych sprawach, mimo braku czasu, wykazujesz więcej zaangażowania.
Się nie zapędź w szkole, bo brak "ogonka" czy "kreseczki" to błąd ortograficzny.

Ja za szybko piszę (wciskam alt i puszczam zanim wcisnę s, c, ...) i prawie wszystkie posty muszę edytować, poprawiać. A i tak pewnie robię błędy...

Rafal_Szczecin - 19-04-2006, 20:42

ale po co shift ? przeciez to sluzy do pisania duzych literek, a my tutaj takich nie znamy :)

wg mnie powinno byc kto jak chce, ale zeby mozna bylo zrozumiec (faktycznie Maciek z jednym wyrazem to przegiol ;) ), ja pisze bez polskich znakow i chyba wszyscy sie orientuja o co chodzi .

Hubeeert - 19-04-2006, 20:43

przegiol

Przegiął...

Rafal_Szczecin - 19-04-2006, 20:44

ni
tomusn napisał/a:
Się nie zapędź w szkole, bo brak "ogonka" czy "kreseczki" to błąd ortograficzny.

w szkole o tym nie zapominam, bo pisze w zeszycie :) , a zreszta i tak tego nikt nie sprawdza :)

ja mowie juz sie przyzwyczailem ze nie pisze i raczej sie to nie zmieni, trzeba to zaakceptowac lub nie .

[ Dodano: 19-04-2006, 20:44 ]
Hubeeert napisał/a:
przegiol

Przegiął...

oj czepiasz sie ;) ale wiadomo o co chodzi, to nie jest forum ortografia.pl wiec badzmy tez ludzmi, nie kazdy jest polonista tak jak Ty Hubciu (ja sie przyznaje ze czesto popelniam bledy ort )

Matejko - 19-04-2006, 20:46

od siebie moge dodac tylko tyle, ze w koncu ktos mnie zrozumial, tyle ode mnie, oczywiscie bez polskich znakow pisownia to normalne ale napisac ozeszku i orzeszku to nawet bez polskich znakow jest byk :)
Rafal_Szczecin - 19-04-2006, 20:47

mam dokladnie takie same zdanie jak Mateusz , tak samo strasznie wkurza mnie gdy ktos robi podstawowe bledy takie jak np

ktury przez U
morze zamiast może itp

Hubeeert - 19-04-2006, 20:53

nie kazdy jest polonista tak jak Ty Hubciu

Nie jestem polonistą tylko OMC inżynierem budownictwa.
Zasady pisowni w języku ojczystym poznałem czytając książki.
Dużo książek.
Mam ich (tzn należy do mnie) około 2000 tytułów. Proszę się ze mnie nie śmiać, ale uważam, że bardzo mi to pomogło w poprawnym pisaniu.
A czytanie uważam za zajęcie dużo bardziej pasjonujące niż oglądanie TV.

Poza tym mój pierwszy post nie był personalnie do nikogo skierowany. I nie miałem zamiaru atakowac kogokolwiek. To raczej protest przeciwko lenistwu - znów nie mam nikogo personalnie na myśli.

Mateusz - widzę Twoje wysiłki i jestem pod wrażeniem że wciąż Ci się chce.