To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Elantra, Lantra - Pompa wody

Anonymous - 14-05-2008, 22:08
Temat postu: Pompa wody
Zastanawiam się czy dźwięk wydawany jakby stukanie - terkotanie mogłoby pochodzić z pompy wody. Czy mozna to sprawdzić i w jaki sposób. Druga sprawa jak zdemontować pompę i czy ingerować muszę w rozrząd. Czy zrobię to sam?

Lantra II 96.

e-gen - 15-05-2008, 11:22

Czy pod samochodem znajdujesz ślady wycieków? czy ubywa płyn chłodzący?

Stukanie, terkotanie może być spowodowane przez kilka innych rzeczy, m.in. zużyty łańcuszek przekazujący napęd z jednego wałka rozrządu na drugi;

Wymianę pompy wody najlepiej powiązać z wymianą paska rozrządu/napinacza.

Anonymous - 15-05-2008, 23:36

Wycieków nie ma żadnych. Łańcuszek odpada bo jest z drugiej strony. Rozrząd robiłem 2000 km temu. Dźwięki wydostaja się tylko po nagrzaniu silnika.
Anonymous - 16-05-2008, 17:48

wydaje mi sie,ze raczej nie jest to pompa wodna.w escorcie zarznalem jedna na smierc,ale do samego konca nie bylo zadnych odglosow.teraz wymienialem w accencie,bo juz bylo slychac szum-tzn.slyszal to mechanik,ja nie :badgrin:
z kolei w peugeocie 106 mialem podobny objaw [pisk]wlasnie po rozgrzaniu-okazalo sie ,ze pasek rozrzadu byl zbyt mocno naciagniety....
chyba trzeba dokladnie sie wsluchac w odglosy.

Krzyzak - 16-05-2008, 21:09

pompy wody padaja na rozne sposoby - znam takie przypadki, gdzie rzezi, gdzie stuka, gdzie wyje, gdzie jest cicho a pompa cieknie oraz ich najrozniejsze permutacje

w Colcie doprowadzilem do tego, ze przed sama wymiana az mi silnik przygasal - taki stawiala opor...