Komputery, RTV, AGD, Komorki - Utrata danych. Pomocy
macia - 20-05-2008, 10:08 Temat postu: Utrata danych. Pomocy Problem wystapil dzis rano, choc zdaje sie, ze chodzilo o przypominanie o braku miejsca na dysku. Od kilku dni komp uprzedzal, ze nie ma miejsca na dysku C, niestety nie bylo jakos czasu na wywalenie tego i owego Jak juz dzis udalo mi sie zwolnic jakims cudem troche miejsca, to okazalo sie, ze na jednym z kont uzytkownikow (obydwa z pelnym dostepem) wszystko sie zmienilo - od nazw niektorych folderow, przez kompozycje pulpitu, po utrate plikow, informacji o programach itd. (rowniez polskich znakow nie mam w tej chwili, jak widac...). Przy otwieraniu jakiegokolwiek programu (a nie wyswietla wszystkich, tylko podstawowe) wszystko instaluje sie jakby od poczatku. Da sie cos z tym jeszcze zrobic, czy od poczatku trzeba uczyc kompa co i jak? Sami wiecie jakie to meczace...
Jeszcze jedno: w panelu sterowania/wydajnosc i konserwacja/system/wlasciwosci systemu/zaawansowane/profile uzytkownika sa przechowane 3 profile (wszystkie z data modyfikacji 20.05.2008r), a chyba powinny byc dwa. Dwa z nich maja stan "lokalny"(i rozmiar 527MB i 8,89MB), a trzeci oznaczony jest jako kopia zapasowa(rozmiar 1,43GB)... Podejrzewam, ze cos wlasnie tutaj mozna by odzyskac, tylko nie wiem jak, co i gdzie... Jest tam opcja po zaznaczeniu ktoregokolwiek z profili "kopiuj do" ale nie wiem, jak sie do tego zabrac, zeby nie schrzanic jeszcze bardziej wszystkiego
Dodam, ze na drugim koncie wszystko ok, z tym, ze stamtad nie moge wejsc przez moj komputer do swojego konta, bo pojawia sie komunikat: odmowa dostepu.
Dzieki za wszelkie pomysly i sugestie...
[ Dodano: 20-05-2008, 21:27 ]
No kurde, chlopaki/dziewczyny... Czyta to ktos w ogole
Anonymous - 23-05-2008, 13:49
macia, przywracanie systemo zrób-może to pomoże. A jak chcesz troszeczkę miejsca na dysku na krótki czas odzyskać to wejdź:
Start->Programy->Akcesoria->Narzędzia systemowe->Przywracanie systemu
Wyświetli się okno, po lewej pod całym tym opisem będzie Ustawienia Przywracania systemu. Wejdź w to i zanzacz Wyłącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach. Zatwierdź, zaczekaj chwilkę, sprawdź, czy coś się zmieniło odnośnie miejsca. Jak nie to restart i to już powinno coś dać. Później wiejdź tam i włącz przywracanie.
A co do robienia miejsca na dysku C-co jakiś czas wywal wszystko z katalogu Temp.
saphire - 23-05-2008, 18:43
PO CO PRZYWRACANIE toż nic nie instalował co by mogło rozwalić system - po prostu brakło miejsca i pewnie winda zapisując plik rejestru użytkownika w jego profilu uszkodziła ten rejestr a przy następnym starcie/logowaniu założyła nowy pusty profil a wtedy wystarczy wleźć w C:\Documents and Settings\staryprofil\ .... i poprzenosić z podkatalogów jego dokumenty i inne ważne rzeczy do tego nowo utworzonego profilu. W żadnym wypadku nie kopiować całego profilu (bo przecie wewnątrz jest uszkodzony fragment rejestru).
Anonymous - 23-05-2008, 20:53
macia napisał/a: | No kurde, chlopaki/dziewczyny... Czyta to ktos w ogole |
saphire napisał/a: | PO CO PRZYWRACANIE |
Nie było żadnej odpowiedzi więc doradziłem na tyle, na ile umiałem.
macia - 23-05-2008, 21:01
saphire napisał/a: | pewnie winda zapisując plik rejestru użytkownika w jego profilu uszkodziła ten rejestr a przy następnym starcie/logowaniu założyła nowy pusty profil |
Dokladnie to tak wyglada, jak mowisz
saphire napisał/a: | wystarczy wleźć w C:\Documents and Settings\staryprofil\ .... i poprzenosić z podkatalogów jego dokumenty i inne ważne rzeczy do tego nowo utworzonego profilu |
Niby wystarczy, z tym, ze nie do konca... Przy probie otwarcia jakiegokolwiek dokumentu z tego starego profilu pojawiaja sie problemy. Na przyklad word mowi, ze nie mozna zainstalowac asystenta i takie tam, co bardzo spowalnia wszystko. Jak chce cos w winampie odtworzyc, to proces rejestracji od poczatku jak przy instalacji pierwszy raz. To samo z innymi programami. W menu start nie widzi w ogole niektorych programow... A one sa w program files, sa tez do dyspozycji w drugim profilu, z ktorego korzysta inna osoba.
Dodam, ze miejsce na dysku juz jest, podobnie jak ten wkurzajacy problem
I ta klawiatura... Jak przywrocic jezyk polski? Probowalem juz w opcjach regionalnych, ale to nic nie daje. Wydaje sie, ze wszystkie ustawienia sa ok i nic... A na wspomnianym drugim koncie zadnych problemow, wszystko tak, jak przed awaria.
[ Dodano: 23-05-2008, 21:04 ]
geckon napisał/a: | przywracanie systemo zrób-może to pomoże. |
Tego nie moge zrobic, bo jedyna data jaka dopuszcza komp to 20.05, a wiec juz awaryjna
[ Dodano: 23-05-2008, 21:09 ]
Jeszcze jedno. W C/documents and settings sa 3 profile: mara(to ten nie moj, na ktorym wszystko ok), rejbis (to moj stary ktory chcialbym odzyskac) i TEMP(w ktorym zapisuja sie wszystkie dane tego nowego profilu). Na ekranie powitalnym sa tylko dwa profile i po zalogowaniu sie do mojego odsyla mnie do tego TEMPu, a chcialbym, zeby logowal mnie do starego, czyli "rejbis". Mozliwe, czy sobie glowy nie zawracac nawet?
[ Dodano: 23-05-2008, 23:02 ]
Dostalem tez taka pomoc od jednego nieznajomego:
"Jesli zabraknie miejsca by załadować profil na dysku system zakłada nowy profil tam bedą tylko podstawowe elementy i defaultowe ustawienia profilu.
Aby to naprawić trzeba uwolnić na dysku wystarczająco miejsca .
Po tym zakładamy nowy profil usera z konta administratora i wchodzimy do systemu z tym profilem system wtedy zbuduje wszystkie potrzebne foldery i wpisy dla aktualizacji tego profilu jak juz to zrobi wychodzimy z tego profilu i wchodzimy w profil administratora i zmienamy nazwe nowego foldera profilu na dowolna a temu ktory chcemy naprawic nadajemy nazwe tego nowego profilu.
Teraz jak wchodzimy do wchodzimy w nowy profil ale w nim wszystko jest jak w tym dawnym i wszystko dziala..."
Co myslicie?
[ Dodano: 25-05-2008, 13:20 ]
No dobra, problem chyba rozwiązany... Sam sobie nie poradziłem, ale na szczęście znalazłem przypadkowo kogoś, kto potrafił mi pomóc.
Przy okazji trochę inne pytanie: mam kilka filmów na dysku i nie otwiera mi się ścieżka wideo, a jedynie sam dźwięk. Media Player wyświetla jakiś komunikat o błędzie w połączeniu z serwerem czy coś takiego. Dodam, że wcześniej żadnych problemów nie było. Co to może być? - brak kodeków jakichś? Jeśli tak, to skąd to pościągać, bo nie chcę niepotrzebnie zaśmiecać kompa. Inne programy też nie odtwarzają tych filmów...
|
|
|