Problemy techniczne - Uszczelniacze silikonowe
Anonymous - 21-04-2006, 21:17 Temat postu: Uszczelniacze silikonowe W moim Misiu nie trzyma uszczelka (Ajusa) pod pokrywą zaworów (nie trzymała od momentu jej założenia, a dociąganie śrub jedynie minimalizuje wycieki) oraz uszczelka misy olejowej. Czeka mnie zatem dodatkowe uszczelnianie silikonem (nowe uszczelki tak czy inaczej będę zakładał). I tu pytanie: jakie silikony moglibyście polecić. Chodzi mi o konkretnych producentów i nazwy preparatów? Co sądzicie o tym?
Bartek - 21-04-2006, 22:04
Obydwiema lapskami popieram i polecam.... Mialem okazje przetestowac taki (Dzieki !!!) i nie uzywalem lepszego....
Maciek - 21-04-2006, 22:12
Powiem tak kup dobrą uszczelke wydaje mi sie że japońce nie trzymają na żadne gluty. Diamante wspominał ostatnio że u Niego w Sapporo pod pokrywą super uszczelniacz nie dał rady.
PS zadzwoń do Japaneze On Ci dobierze odpowiednią uszczelkę i nie zedrze skóry.
No ale skoro j.w. napisano testował ?
Anonymous - 21-04-2006, 22:20
Maciek napisał/a: | Powiem tak kup dobrą uszczelke wydaje mi sie że japońce nie trzymają na żadne gluty. Diamante wspominał ostatnio że u Niego w Sapporo pod pokrywą super uszczelniacz nie dał rady.
PS zadzwoń do Japaneze On Ci dobierze odpowiednią uszczelkę i nie zedrze skóry.
No ale skoro j.w. napisano testował ? |
Te uszczelki są od Japaneze i są to najlepsze uszczelki, jakie moga być (oczywiście z wyjątkiem ori). I choć Marek skóry nie zdziera, a i doradzi znakomicie, to niestety za trzymanie będź nie uszczelek odpowiadać nie może. Skoro nowa uszczelka nie trzyma, znaczy trzeba ją wspomóc. Dokładnie oczyścić rynienki montażowe, otwory, śruby - i właśnie nałożyć uszczelniacz silikonowy. Zresztą to samo doradzał już komuś Romel, a ten zna się na rzeczy .
Bartek - 21-04-2006, 22:26
Ori uszczelki trzymaja.....ale cenowo powalaja poprostu, a trzymaja super tylko raz po zalozeniu - a i tak MMC zaleca stosowanie gluta przy polksiezycu od walka rozrzadu.... a markowe gluty sa OK - nie raz sie przekonalem, ze kiepska uszczelka + glut i jest gut . Warunkiem zeby silikon trzymal jest chirurgiczna czystosc przy skladaniu....
Maciek - 21-04-2006, 22:35
No oczywiście dobra=ori wiem ceny straszne co do podklejania półksiężyca to też sie przekonałem że trzeba Mam uszczelke pod pokrywą wspomaganą glutem (ostatni raz tam byłem tzn test mechanika wynik do bani )
Anonymous - 21-04-2006, 22:38
U mnie rozrząd został uszczelniony zestawem Corteco + NOK, beż żadnych wspomagaczy. Minęło ponad pół roku i jest sucho. Dla równowagi - dość mocno leje się górą spod klawiatury oraz minimalnie z prawej strony misy olejowej - ale tu bardziej pocenie się niż wyciek. Co się tyczy głowicy, o czym już rozmawialiśmy - nie wiem, czy są wycieki, czy leje się z góry. T. Michalak mówił, że uszczelka się poci i dociągnął śruby. Fakt faktem - ponad rok temu wymieniałem termostat i wymieniałem płyn chłodniczy. Od tamtej pory nie robiłem żadnych dolewek, nie było potrzeby.
Krzyzak - 23-04-2006, 22:53
No to ja Wam powiem, że kupiłem MGP do pokrywy u siebie i półksiężyc założyłem bez gluta (bo nie wiedziałem) - i co? ŻADNEGO przecieku. To dopiero świadczy o jakości tej gumy.
Co do cen: za uszczelkę dekla MGP - 27 zł, za półksiężyc MGP - 15 zł, natomiast podróba z JC - sama uszczelka, bez półksiężyca kosztuje 18 zł, silikon (tubka) 15 zł.
Niestety - próbowałem ostatnio Martinezowi taki zestaw załatwić, to ASO za MGP zawołało (za sam dekiel) 125 zł. Czekam teraz co napisze Adam z MMC - może uda się taniej.
Anonymous - 23-04-2006, 23:47
Co do jakości MGP - nie dyskutuję, bo właśnie zamontowałem takowe łączniki stabilizatorów i różnica jest kolosalna - oczywiście na korzyść oryginałów. No właśnie - tylko te ceny... Uszczelka pod dekiel pokrywy zaworów kosztuje tyle, ile napisałeś, a Ajusa 30 PLN. Spora różnica...
wichura1 - 24-04-2006, 08:38
Maciek napisał/a: | Powiem tak kup dobrą uszczelke wydaje mi sie że japońce nie trzymają na żadne gluty.... |
Miskę olejową przykleja się tylko na silikon.
Maciek - 24-04-2006, 10:27
Pisaliśmy raczej o pokrywkach to te z góry a nie na dole
wichura1 - 24-04-2006, 15:58
Maciek napisał/a: | Pisaliśmy raczej o pokrywkach to te z góry a nie na dole |
Wiem ale dałem przykład, że się coś klei na silikon, a Wurth robi naprawdę dobre mazidła
Maciek - 24-04-2006, 20:06
Mazidła jako wspomagacze uszczelek tak wiem już zostałem naprostowany. Jest to ponoć specyfika krajów gdzie sie nie najmłodsze auta trzyma przy życiu Np moje 15 lat wszystkie "płaszczyzny" już dawno nie są płaskie należy planować itd a po tym wyczynie dla pewności i lepszych efektów coby "ori" uszczelki trzymały lepiej daje sie gluta.
|
|
|