[XX-92]Galant E3xA i starsze - Kanapa :)
Maciek - 25-04-2006, 21:55 Temat postu: Kanapa :) Gal jak w opisie czy wszystkie są takie miękkie na zakręach? Miałem jakiś wydruk z testu amorów z czego ponoć wynikało że nie są tanie złe. Czekam na niskobudżetowe propozycje. Ale prosze bez gumki se wsadź w sprężyny
piwkotom - 25-04-2006, 22:01
gumki se wsadz w sprezyny nie zartuje, mialem tak w Cari i bylo git;
utwardz sprezyny, to duzo nie kosztuje, tylko nie ch to zrobi fachowiec a nie pan zenek, zeby nie pekaly;
nie jest kanapa, a po zmianie felg z 15 na 17 to juz wogole nie jest kanapa
roch_27 - 25-04-2006, 22:07
Maciek napisał/a: | Miałem jakiś wydruk z testu amorów z czego ponoć wynikało że nie są tanie złe. |
tzn ile tej sprawności pozostało
amortyzator jest sprawny jeżeli wykaże min 75 % na koło
dodatkowo tolerancja na oś wynosi 2% czyli np. lewe przednie 75% i prawe przednie 77%
w innym przypadku kicha
pozdro
Maciek - 25-04-2006, 22:16
roch_27, Ty to lubisz pocieszyć nie pamiętam to było z rok temu ale miały siakoś tak mniej ................troszke mniej .....................no dobra 68-70% wiem wiem wiem do gazu
piwkotom, teraz mam 14" na 65 wysokich balonach
piwkotom - 25-04-2006, 22:33
Maciek, troche jest tu
i tu i tu
pomysl z tymi gumami, serio, i poszukaj kowala do sprezyn. No i sprawdz jeszcze raz amorki tak jak mowi Roch. Sciezka diagnostyczna kosztuje 20zl wiec nie jest to duzy wydatek a bedziesz wiedzial na czym stoisz.
Maciek - 25-04-2006, 22:42
Sprężyny (przednie) miałem wymieniane na używki bo stare pękły w zeszłą zime. Test ciążowy zrobie. Tematy czytałem i sam nie wiem. Thx za podpowiedzi.
Krzyzak - 26-04-2006, 09:24
No cóż - mój też był miękki. Fakty są takie - jak nie chcesz, żeby siadał przy załadowywaniu, to sprężyny na twardsze trzeba zmienić. Jak chcesz wyeliminować przechyły na zakrętach czy bocznego wiatru, albo ugięcia na progach zwalniajacyh itd. to amorki.
Zmieniłem teraz na KYB Gas Excel i jest SZOKUJĄCA różnica. Stare same wpadały do środka - tłoczyska bez nacisku zjeżdżały w dół i nie odbijały. Przy gazowych nawet w ujemnych temp. tłoczysko odbija w górę. A jak się w zakrętach trzyma - SZOK. A gumy mam 185/70, więc jest się co uginać...
Acha - cena za komplet (4 amorki) u Japaneze - ok. 1150 zł (raz na 15 lat, to może być). Ale podobno Japaneze zamknął interes - prawda to? Do tego dałem nowe odboje, osłony, górne mocowania itd. Automatycznie ustały mi wszystkie stuki, które zwalałem na maglownicę. Kierownica zrobiła się sztywniejsza, no w ogóle - to był najlepszy mój zakup do tego auta.
Anonymous - 26-04-2006, 09:29
jest jeszcze jedno rozwiązanie - wrzucić 4 komletne amory ECS'owe (bez podłączania ich gdziekolwiek) - kanapy nie będzie , plomby nie wypadną, a auto się trzyma jak jak przyklejone.
Maciek - 26-04-2006, 09:30
No właśnie Krzyzak'u przeszkadzają mi te boczne przechyły. Gdyby jeszcze nie te 1150 to pewnie bym kupował tak czy owak najpierw musze odrobić te przeboje po uszcz pod głowicą. A czy Japaneze wystawiał FV? wtedy mniej boli zawsze to 40% taniej
ECS'owe? a cenki shovel pamiętasz?
Krzyzak - 26-04-2006, 09:36
Japaneze dawał mi paragon, co do faktur - nie wiem, ale i tak ceny były u niego rewelacyjne. Oczywiście dawał też normalną 2-letnią gwarancję.
Maciek - 26-04-2006, 09:42
Paragon to ok więc schodziło ze stanu drogą papierową moze więc wystawienie FV też nie byłoby problemem. Często klamoty sie po prostu rozchodem robi coby nie płacić podatku od tego co sie zarabia.
PS paragon gorszy od FV bo przez kase fiskalną idzie i kicha.
Anonymous - 26-04-2006, 23:49
nowe ECS'y ok. 1000 euro sztuka. używki z padniętymi gumami kompresyjnymi (nie chodzi regulacja wysokości) ok. 100 zł/sztuka za kompletny amor ze sprężyną mocowaniem itp.
Maciek - 27-04-2006, 08:29
No THX za 1000 euro sztuka to zdeczka wysoko a używki nie wchodzą raczej w grę. Wyleczyłem sie już chyba (dzinki za szczepionke cenową) na razie kanapa a jak sie uzbiera kasiorki to nowe amory KYB. Może nawet te o których wspominał Krzyzak,
Krzyzak - 27-04-2006, 08:36
KYB robi teraz do tego Gala tylko 2 rodzaje - Premium (olejowe) oraz Gas Excel (gazowe). (mogę się mylić (bo wczoraj akurat skasowałem katalog). Polecam Ci gazówki - naprawdę auto zyskało.
Maciek - 27-04-2006, 08:39
No jeśli gazowe są tylko jedne to znaczy że to najlepszy wybór Klamka zapadła teraz tylko na nie zapracować a okres grilowo-wakacyjny nie sprzyja odkładaniu kasiory
PS a Masz już jakieś wieści o Japaneze?
|
|
|