To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - Czy powinienem zmienić lepkość oleju??

Anonymous - 26-06-2008, 19:52
Temat postu: Czy powinienem zmienić lepkość oleju??
Mam 1.3 silnik i 162 tyś. przebiegu. Od nowego w tym samochodzie jeżdżę na oleju Castrol Magnatec 5W/40. Ostatnią wymianę miałem przy 156 tysiącach ale zdązyłem już trzy razy dolać z tej jednej 5L butli tak że zostało mi tylko na jedną dolewkę i tak się zatsanawiam czy to może już nie najwyższy czas aby coś zmienić w lepkości oleju bo dziwi mnie trochę takie tempo jego ubywania. Proszę was o radę...
cns80 - 26-06-2008, 21:12

Najpierw sprawdź czy nigdzie nie cieknie. Najczęściej od strony rozrządu lub na połączeniu silnika i skrzyni. Warto też sprawdzić czy nie leje się przy misce olejowej lub przy aparacie zapłonowym. Ostateczność to uszczelka pod głowicą, ale wtedy miałbyś olej w układzie chłodzenia i odwrotnie.

Nie warto zmieniać na gęściejszy (słabszy) olej jeśli silnik sam z siebie go nie bierze.

Anonymous - 09-07-2008, 10:23

W MSS częstą wadą są wycieki/nieszczelności dotyczące oleju z silnika (w miejscach łączeń i uszczelnień).
Część osób które miały takie kłopoty zmieniły olej na 10W40/50 i wada ta znikła.
Z drugiej strony ja u siebie w MSS mam zalany Mobil 1 5W50 Rally Formula i po małej dolewce po 1000 km do dnia dzisiejszego Misiek nie zjadł mi grama oleju.

W tym przypadku najszybciej i najprościej będzie wjechać na kanał i wizualnie sprawdzić czy olej gdzieś Ci nie wali z uszczelek.