To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Dekoder a dwa telewizory

t_a_s - 26-06-2008, 21:20
Temat postu: Dekoder a dwa telewizory
Czy da się w jakiś sposób rozdzielić sygnał z dekodera?
Obecnie mam telewizję kablową i sygnał analogowy, dwa gniazdka w dwóch różnych pokojach, w jednym pokoju mam TV, a w drugim tuner TV podłączony do komputera i wszystko działa ok.
Mam możliwość przejścia na odbiór cyfrowy, dostałabym dekoder, tylko że chciałabym mieć dalej TV w dwóch pokojach, czy wogóle jest to możliwe? Czy musiałabym mieć 2 dekodery?

Juiceman - 26-06-2008, 21:24

Możesz rozdzielić sygnał z jednego dekodera ale jeśli włączysz na 1 tv program np nr 1 to na drugim też będziesz miała program nr 1.

Inaczej chyba się nie da;) :-X

Chooper - 26-06-2008, 23:06

Juiceman napisał/a:
jeśli włączysz na 1 tv program np nr 1 to na drugim też będziesz miała program nr 1.

dobrze gada, polać mu, choć nie podałaś w jakiej platformie miałabyś ten dekoder, bo ponoć którąs da się podzielić niezależnie

niezłe komendium w tej dziedzinie jest na forum.dvhk.pl

Juiceman - 26-06-2008, 23:11

Chooper napisał/a:
Juiceman napisał/a:
jeśli włączysz na 1 tv program np nr 1 to na drugim też będziesz miała program nr 1.

dobrze gada, polać mu, choć nie podałaś w jakiej platformie miałabyś ten dekoder, bo ponoć którąs da się podzielić niezależnie

Ja tak robiłem za czasów jak w Polsce Video to było coś, a akurat w domu miałem tylko jedno to rozdzielałem sygnał aby oglądać te same filmy w innych pokojach :D

Chooper - 26-06-2008, 23:20

pamiętam, że czytałem, o tym, co jak sie troszke podłubie to którąś platwormę da się rozdzielić. NIe jest to zgodne z umową i traci się przez to bezpłatną opiekę serwisową,ale jeżeli warto...;)
karolgt - 27-06-2008, 00:03

jak sie nie da jak sie da :)

urządzenie nazywa się "splitter" i jest tego mnostwo na allegro i w sklepach, sa nawet wersje na kabel i na wifi.

Urządzenia te przeznaczone sa glównie do cyfry+,polsatu itd, wiec głównie chodzi w nich o "rozdzielenie" karty. Poza kupnem samego splittera trzeba dokupic jeszcze drugi tuner oczywiście cyfrowy i z tego co wiem nie każdy działa ze splitterem (ale wiekszość), wiec lepiej przed kupnem sie upewnic.

jesli chodzi o forme prawną, to kilka osób na infolinii od cyfry+ powiedziało ze nie ma zadnego problemu, byle rozdzielac sobie sygnal tylko na swój uzytek (lokal) i ze nawet kiedys takie uslugi sami oferowali, a tylko 1 osoba powiedziala ze to nielegalne. ale realnie patrzac - ciezko chyba sprawdzic tak rozdzielany sygnal, a nawet jesli to w regulaminie jest ze nie mozna sprzedawac sygnalu osobom trzecim.

mam nadzieje ze choc troche pomoglem :)

t_a_s - 27-06-2008, 09:35

Hmm, nie wiem dokładnie jaki to dekoder, ale to jest telewizja kablowa u mnie w mieście i zmienia standard nadawania na cyfrowy, więc pewnie jakiś swój dekoder da.
Zapytam może dadzą mi i drugi za jakąś małą dopłatą, bo i tak wszystko będzie w jednym mieszkaniu, a jak nie, to na razie zostanę przy tym co mam.