To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - [CB4 1.6] Hamulce tarczowe z tyłu

miki4x4 - 28-06-2008, 10:17
Temat postu: [CB4 1.6] Hamulce tarczowe z tyłu
Czy ktoś próbował może przeszczepić przednia hamulce z lancera 1,6 do tyłu (lub z innego samochodu) ? Jestem średnio zadowolony ze skuteczności obecnych hamulcy, i zastanawiam się czy zmienić tarcze i klocki na jakieś lepsze, czy spróbować założyć tarcze na tył.
wichura1 - 04-07-2008, 13:08

Wymiana całych piast, zaciski, tarcze, klocki, regulator siły hamowania. jak masz rozwalonego colta GTi na części nie ma problemu, zakup nowych części osobno nieopłacalny.
raddex - 20-08-2008, 23:44

Zreanimuję nieco temat ale w innym kierunku.

Mam problem z zapieczonymi tylnymi zaciskami hamulcowymi.
Sworznie pływające nie są już pływające i sfatygowane.
Zestaw naprawczy nie ma wszystkich elementów, które należałoby wymienić.
Tylny zacisk hamulcowy do Lancera kombi CB4W jako używany jest prawie nieosiągalny.
Nowy zamiennik w zeszłym roku widziałem chyba w IC za ok 975 zł za szt. ceny w ASO to nie chcę chyba wiedzieć bo będzie to pewnie wartość połowy mojego samochodu. :)
Samochód jest wyposażony w ABS.

Teraz pytanie, czy ktoś się orientuje czy można od innego Mitsu lub nawet nie Mitsu przeszczepić tylne zaciski hamulcowe??

Chciałbym to naprawić dla mojego bezpieczeństwa, a poza tym przegląd rejestracyjny we wrześniu muszę przejść.

sebus - 25-09-2008, 19:59

Witam
posiadam kuzyna mitsubishi - proton 416 i mam z tyłu tarcze hamulcowe .Myślę że możesz cały tył przełożyć z protona pasuje a na allegro możesz częsci kupić polecam

ictus - 26-09-2008, 19:57

wsadzenie tarcz na tyl nie da jakichs super efektow...
pamietaj ze w czasie hamowania tyl to jakies 10-20% hamowania... zmien przewody bo pewnie sa juz stare i puchna przy hamowaniu i klocki na np EBC Green stuff i bedzie dobrze

raddex - 27-09-2008, 11:35

ictus napisał/a:
wsadzenie tarcz na tyl nie da jakichs super efektow...
pamietaj ze w czasie hamowania tyl to jakies 10-20% hamowania... zmien przewody bo pewnie sa juz stare i puchna przy hamowaniu i klocki na np EBC Green stuff i bedzie dobrze

Chyba coś nie doczytałeś do końca. Ja już tarcze mam z tyłu, a szukałem idealnego zamiennika używanego, bo do konkretnie tego modelu nie można nic używanego dostać.

mirc23 - 28-09-2008, 13:58

Na 100% tylnie zaciski będą pasowały od Protona, sam wymieniałem jeden zacisk i założyłem od CBO
miki4x4 - 29-09-2008, 21:25

niestety nie tak prosto je kupić ... Rozglądałem się trochę i nic nie znalazłem. Ale pomysł dobry - będe szukał nadal 8)
raddex - 15-10-2008, 22:19

Rozwiązałem problem następująco odnośnie tylnych zacisków.
Kupiłem używane zaciski od Lancera takiego jak ja mam (cud że się znalazły, trwało to w sumie 3 miesiące - facet nie był pewny czy chce je sprzedać :) ). Postanowiłem je zregenerować porządnie. Od razu napotkałem na problem, że nie ma zestawów naprawczych do tylnych zacisków do Lancera Kombii, przynajmniej w Jappart w Gdyni. Przeglądnęliśmy katalog z częściami zamiennymi z gościem z Jappart w Gdyni no i okazuje się, że idealnie pasuje zestaw naprawczy tylnego zacisku od Mitsubishi Carisma. Taki też zamówiłem i rzeczywiście wszystkie gumowe osłonki i uszczelnienia są tych samych rozmiarów. Jednym słowem zestaw naprawczy od Carismy o średnicy tłoczka 35mm pasuje do Lancera Kombi z zaciskami na tylnej osi z tłoczkiem o średnicy 35mm - może się komuś przyda ta informacja.

Ciekawe czy cały zacisk by dało się zamontować?
Jak ktoś by miał taki w ręku, to możemy sprawdzić wymiary.