[XX-92]Galant E3xA i starsze - Problem z odpaleniem
Anonymous - 01-05-2006, 11:06 Temat postu: Problem z odpaleniem Mam złożony motor po remoncie ( wymiana pierścieni, panewek planowanie głowicy itp ) ale samochód nie chce odpalić. Nie mam zielonego pojęcia co jest nie tak. Samochód stał prawie miesiąc u mechanika więc coś może się zapchało. Przyznam się że filtr paliwa wymieniany był dokładnie trzy lata ale czy to może byc powodem. Iskra jest ok.
Proszę o sugestie.
Bartek - 01-05-2006, 11:12
Darku..... to nie Twoj problem.... mechanik bierze za to kase, to JEGO problem......
Anonymous - 01-05-2006, 17:05
ODPALIŁEM jednak filtr paliwa był zapchany, ale mimo to mam pytanko. Po tym całym remoncie zalałem silnik olejem 10W40 pół-syntetyk (czy dobrze zrobiłem, przed remontem jeździłem na mineralu) ile kilometrów muszę docierać motor i czy w czasie docierania mogę jeździć na gazie. Co do obrotów to jestem spokojny bo mam automat.
Hubeeert - 01-05-2006, 17:12
Odpalić - niech pochodzi ze 3 godziny zlac olej zalać nowym, zmienić filtr.
Przejechać 1000km zmienic olej i filtr oleju
Zmieniać co 10000km.
Półsyntetyk - może być.
Wsztystko "moim skromnym zdaniem"
Anonymous - 02-05-2006, 00:27
spoko lać półsyntetyka i jezdzić na lpg nic mu nie będzie, po 1000 km pierścionki powinny być ułożone
Bartek - 02-05-2006, 08:03
Ja pierwszego tysia po wymianie uszczelki przejechalem na PB....gaziu jak sie wsio dobrze ulozylo.
Co do docierania - nie wazne sa tak naprawde obroty silnika, a jego obciazenie - delikatne wciskanie gazu i wrecz pod koniec warto przekrecac go wyzej na niskich biegach. Automat wbrew pozorom bedzie przeszkadzal w dobrym dotarciu, bo utrzymuje bardzo niskie obroty, przez co rosnie obciazenie silnika.
Potwierdzam plan docierania Hubusia....
Anonymous - 02-05-2006, 10:02
dzięki z za pomoc , co do techniki docierania z automatem to chyba jedyny sposób żeby nie forsować silnika to jazda na włączonym power i wyłączonym O/D.
|
|
|