Sigma/Diamante Ogólne - Hamulec i kontrolka ABS-u
Pi@ST - 10-07-2008, 11:38 Temat postu: Hamulec i kontrolka ABS-u Witam!
Mam taki problem a mianowicie
gdy samochód nieruszany przez kilka godzin na parkingu odpalam ruszam i chcę po chwili zatrzymać samochód wciskam pedał hamulca na maksa samochód nie hamuje i coś tak jakby jak strzelało lub ocierało, tak przesunie się może z metr i zaraz łapie na maksa i w miejscu stoi.... ok a później jest ok spoko hamuje samochód, odrazu kontrolna ABS-u zapala sie i caly czas sie świeci do zgaszenia zapłonu, ponowne odpalenie kontrolna nie świeci się i tak w kółko od jakiegoś czasu. zauważyłem to po wymianie sworzni dolnych wahaczy - samochod po przejechaniu 3000 km
Jak wracałem nowo zakupioną sigmą z niemiec to jechałem to jak leciałem 180 km/godz i mocno zahamowałem to czasem zapala się kontrolka ABS-u ale za jakiś czas gasła.
Dzięki za podpowiedzi!
Pozdrawiam
zbyszek05 - 12-07-2008, 22:14
dzisiaj miałem prawie to samo .leciałem spotkac się z robertem ....całkiem szybko a nawet bardzo szybciej od ciebie...nie ma się czym chwalić ale gdy depnąłem konkretnie to zapaliła mi się lampka i zgasła po ponownym zapaleniu silnika .dodam że przy normalnych predkościach mianowicie do 160 na naszych drogach to się nie dzieje ale jak łapie koniec licznika to co ??????blokuje koło i odłancza system po konkretnym wychamowaniu ???
dodam że ta druga setka spada szybko i kół nie blokuje tylko zapala lampkę ale system chyba dalej jest aktywny
Pi@ST - 14-07-2008, 08:02
Po odwiedzeniu warsztatu po opisaniu usterki mechanik powiedział ze to może być servo co Wy sądzicie o tej myśli ? bo koszt wymiany tego w sigmie bedzie spory ...
krzysius - 14-07-2008, 19:27
serwo mozna szybko i sprawnie zdiagnozowac mianowicie nacisnij noga na pedal hamulca do oporu i odpal silnik ,jesli wciagnie ci pedal do podlogi to serwo jest ok
[ Dodano: 14-07-2008, 19:33 ]
sprawdz wieniec abs lub reguluj czujniki ja mam to samo ocvzyszczenie wienca pomogło tymczasowo ,musze szukać nowego
kotomi - 15-07-2008, 14:37
co do kontrolki abs to może się zapalać kiedy czujnik nie jest na swoim miejscu. Miałem takie objawy. Po regulacji ustapiły. Odległość czujnika od korony, o ile dobrze pamietam, to 0,3 mm.
Pozdrawiam
Pi@ST - 16-07-2008, 11:28
jesli chodzi o servo to pedal mi ucieka - czuje jak mi opada na oko o kilka milimetrow- z spad nogi, w kolejnym warsztacie mechanik powiedzial mi ze to moze byc zaworek w gumowym werzu ze niby on moze mi powodowac ze nie mam hamulcow jak wcisne pedal prze kilka sekund po postoju samochodu przez jakis czas, niemam czasu tego sprawdzic ale wszytskie sugestie ktore podpowiecie sprawdze i zobaczymy co tam wyjdzie ...
hehe cos czujue ze weekend mam z głowy....
|
|
|