Carisma - Techniczne - Hałasy przy skrecaniu i prostowaniu kól
kamil777 - 29-07-2008, 15:56 Temat postu: Hałasy przy skrecaniu i prostowaniu kól Witam w mojej Cari mam problem od jakiegos czasu podczas jazdy do tyłu ze skręconymi w prawo kolami, a nastepnie podczas ich prostowania słychac hałas jakby cos przeskakiwało to samo dzieje się podczas kręcenia w miejscu, jednak gdy kola nie sa skrecone do oporu nie ma tego. W czasie jazdy do przodu nawet przy skrecie do oporu nie ma tego zjawiska. Jakbyscie mieli jakies zdanie na ten temat byłbym wdzieczny.
arekp - 29-07-2008, 18:45
A nie maglownica wolajaca o pomoc?
cns80 - 29-07-2008, 22:25
Ja się skłaniam ku łożyskom amortyzatorów tak jak napisał fular
Matejko - 29-07-2008, 22:27
a tez podobne objawy mialem jak mi sie fest zatarl lacznik stabilizatora
maxwell61 - 30-07-2008, 22:13
fular napisał/a: | Prawdopodobnie górne mocowania amortyzatorów lub ich łożyska masz do wymiany. Miałem ten sam objaw. Po wymianie, jak rękš odjšł. | no raczej nie bo kamil777 napisał/a: | to samo dzieje się podczas kręcenia w miejscu | a wówczas żadne siły nie działają na amorki... podejrzewam że przeguby zew. są bez smaru i trą ...
kamil777 - 31-07-2008, 19:11
Byłem dzisiaj u mechanika stwierdził ze to łożysko mocowania amortyzatora mam tylko problem gdzie je kupic bo we wszystkich sklepach odsyłaja mnie do serwisu, znalazłem w japancars urzywane tylko nie wiem czy warto? Co wy na to
fiszrek - 31-07-2008, 19:58
Sprawdz na allegro albo w intercars były tam w cenie do 200zł nowe.
Anonymous - 31-07-2008, 22:54
ja miałem to samo i to była pęknięta na samej górze sprężyna - nie widać tego, póki się jej nie wyjmie, a wygląda to faktycznie na łożysko amortyzatora - tyle że same łożysko to malutki pierścień z dwoma ślizgowymi teflonowymi tarczami, zabudowany i jeśli hasał jest bardzo wyraźny, to raczej nie łożysko tylko coś większego.
Mój mechanik też stwierdził, że padło łozysko, kupiłem - oryginał za 70 czy 80 złotych za malutki kawałek plastiku z teflonowymi ślizgaczami, po czym okazało się, że to jednak sprężyna. I tak wymieniłem łożysko, bo po pęknięciu sprężyny też troche dostało mu się, ale generalnie usterka tego nie wymagała.
Niech się przyjrzy sprężynom. U mnie to się działo tylko przy maksymalnym skręcie właśnie.
swoją drogą dokupiłem jedną tylko sprężynę i to od TD, a nie DiD i o dziwo pasują, są tak samo twarde i ogólnie zero problemów (niby powinno sie symetrycznie wymieniać)
kamil777 - 31-07-2008, 23:21
Dzięki chociaż niby ogladal sprezyne, ale bez wyjmowania kolumny i stwierdził ,ze jest cała
Anonymous - 01-08-2008, 06:51
Mi sprawdzał nawet na trzęsiawce i też nie zauważył... w zasadzie to nawet dwóch mechaników, pierwszy na stacji diagnostycznej zawieszeń, a drugi to mój mechanik w warsztacie do którego jeżdżę - obaj jako pierwszą diagnozę postawili łożysko amortyzatora, a dopiero po wykręceniu okazało się, że jednak sprężyna pękła przy mocowaniu.
Samo łożysko kupiłem akurat w JapParts w Gdańsku, oryginał - kosztował ok. 80 złotych. W Szczecinie też pewnie są takie sklepy. Używanego nie kupuj, nie opłaca się wcale takich eksploatacyjnych części kupować używanych - to tak jak używane tarcze hamulcowe - są dobre, ale już częściowo zużyte i może się okazać, że zaraz będziesz je musiał wymieniać.
Ew. zadzwoń do Japaneze, ale poczta teraz tak działa, że nie wiem, czy warto
Matejko - 01-08-2008, 06:55
w cari przed liftem lozyska gornego mocowania nie sa wymienne - to tylko tak jakcos trzeba wtedy calosc kupic
fiszrek - 01-08-2008, 20:44
U mnie występuje podobny problem i nie wiem co jest powodem. Przy skrecaniu trzaski w prawym kole dość głośne, przy naciskaniu przedniego zawieszenia i unoszeniu słychać skokowe pyknięcia tak samo przy wsiadaniu do samochodu. Myśle, że to zatarty amortyzator gdyż przy niewielkim wciśnieciu słychać pyknięcie i po tym nie odbija do poprzedniego stanu. Co obstawiacie pękniętą sprężynę, zatarty amortyzator, łożysko w macpersonie czy stabilizator?
kamil777 - 01-08-2008, 20:53
U mnie zdjagnozowano łożysko , ale w przeciwieństwie do ciebie nie było hałasów przy naciskaniu ani unoszeniu amortyzatora i odbija normalnie. Myśle,że to chyba amortyzator.Pozdro
Pieniek - 01-08-2008, 21:15
Na 99% masz do wymiany górne mocowania amorków tj. poduszki i łożyska, najlepiej wymienić je w komplecie - to jedna ze standartowych bolączek Cari i SS. Ja robiłem to na wiosnę u znajomego mechanika i kosztowało mnie to ok. 300 zł za obie strony ale to wyjątkowo tanio bo kolega miał na stanie potrzebne części ze starych zapasów, obecnej ceny niestety nie znam.
Pozdrawiam
Grodar - 08-12-2008, 18:26
Odświeżam temat sprężyn. Wczoraj zaczęło coś hałasować przy skręcaniu. Dziś zajrzał mechanik. Pęknięta sprężyna. Gdzie kupić i jaką? Wymieniać dwie?
|
|
|