Carisma - Ogólne - [Cari 1.6] Kontrolki na desce?
vvoojo - 12-08-2008, 00:47 Temat postu: [Cari 1.6] Kontrolki na desce? Witam
Może to trochę głupie pytanie, jakie kontrolki zapalają się na desce po przekręceniu kluczyka w stacyjce? U mnie świecą się tylko dwie ładowania akumulatora, ciśnienia oleju silnikowego i ewentualnie hamulca ręcznego. Trochę to dziwne bo na wyposażeniu mam też ABS i poduszki.
Jaka może być tego przyczyna.
Pozdrawiam
siwek - 12-08-2008, 07:06
musiałbyś sprawdzić czy czasem ktoś ci ich nie odłączył, powinny się zaświecić
saphire - 12-08-2008, 08:38
No to albo ci się spaliły żaróweczki albo ktoś to celowo zrobił bo już nie masz poduszek...
drd1812 - 12-08-2008, 12:39
u mnie zapalają sie na chwile :
ABS,
Poduszki powietrzne,
ładowanie,
kontrola silnika,
i te które wymieniłeś.
Juiceman - 12-08-2008, 12:57
To dolej płynu do spryskiwaczy )
mlun - 12-08-2008, 13:49
Od rezerwy paliwa i płynu nie powinny się świecić(chyba że masz mało:P ale to jest logiczne).
barran - 12-08-2008, 14:02
Pieknie. Dzieki temu postowi zorientowalem sie ze mi kontrolka ABS nie swieci sie po uruchomieniu silnika. Co bardziej prawdopodobne: jakas dioda/bezpiecznik czy cos gorszego?
saphire - 12-08-2008, 14:05
Zacznij od sprawdzenia i ewentualnej wymiany żarówek w zegarach.
Matejko - 12-08-2008, 17:21
tu macie ponizej filmik ktory kiedys nagralem co i jak sie zapala i kiedy i gdzie:
youtube
mlun - 12-08-2008, 17:49
A co Ci się tam na czerwono z prawej strony na samym końcu zapala?
vvoojo - 12-08-2008, 22:25
Co się okazało, brakowało żarówek w desce i to sporo.
Jest jeszcze jeden problem kontrolka SRS świeci się i nie gaśnie.
Zauważyłem też że nie mam ABSu, brak bezpiecznika i co najgorsze pompy
Nie sądzę że fabrycznie nie było ABSu. Pewnie pierwszy właściciel coś zakombinował.
Pozdrawiam
Matejko - 13-08-2008, 00:17
moglo nie byc absu, a co do poduszek to skoro ktos wyjal kontrolke no to pewnie masz po nich wspomnienie, ale tutaj to akurat nic bez jakiegos specjalistycznego serwisu to nie sprawdzisz
i wez pod uwage ze nie we wszystkich miejscach w liczniku sa kontrolki
siwek - 13-08-2008, 07:29
vvoojo napisał/a: | Jest jeszcze jeden problem kontrolka SRS świeci się i nie gaśnie. | czyli nie masz poduszek, widocznie było jakieś bum i nawet nie wsadzili poduszek nowych
vvoojo napisał/a: | Zauważyłem też że nie mam ABSu, brak bezpiecznika i co najgorsze pompy | niestety też tak mam, są tylko dziury na śruby do zamocowania,
jak napisał Matejko, podjedz do serwisu na komputer i sprawdzisz go dokładnie
saphire - 13-08-2008, 09:22
vvoojo napisał/a: | Co się okazało, brakowało żarówek w desce i to sporo.
Jest jeszcze jeden problem kontrolka SRS świeci się i nie gaśnie.
Zauważyłem też że nie mam ABSu, brak bezpiecznika i co najgorsze pompy
Nie sądzę że fabrycznie nie było ABSu. Pewnie pierwszy właściciel coś zakombinował.
Pozdrawiam |
To idź i obij mordę sprzedawcy bo imho zrobił to celowo i wymontował żarówki by ukryć że auto miało dzwona albo zostało zdekompletowane - współczuję ci nabytego złomu...
Poduszek nie masz bo były wystrzelone lub są zdemontowane, ABSu nie masz albo fabrycznie albo zdemontowali - sprawdź po VINie w ASO czy fabrycznie był czy nie był ABS.
Anonymous - 15-08-2008, 11:23
Moj patent z zarówką... swiecił sie srs to wyjołem, ale bede musiał na kompa pojechać. A ABS'u tez nie miałem seryjnie.
Wracajac do poduszek, jak rozpoznac czy poduszki strzeliły czy nie?
|
|
|