[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Wskaźnik paliwa
Anonymous - 20-08-2008, 20:41 Temat postu: [CAxA] Wskaźnik paliwa Witam wszystkich. Dzisiaj po zatankowaniu colta do pełna (a miałem totalną rezerwe) zauważyłem, że nie podnosi sie do góry wskaźnik poziomu paliwa. Kontrolka rezerwy zgasła, natomiast wskazówka ani drgnie - ciągle jest na dole i wskazuje minimalny poziom. Czy ktos z Was miał taki przypadek lub wie jak to rozwiązać? Z góry dzieki za cenne rady, pozdrawiam!!
Miroslaw1305 - 20-08-2008, 20:58
czujnik poziomu paliwa nie daje sygnału oilości paliwa w baku .Może się tylko zawiesił ,może zerwało się połączenie elektryczne . Po zatankowaniu wskażnik podnosi się wolno .Jeśli Miałeś tak niski poziom benzyny w zbiorniku to prawdopodobnie jest zawieszony ,albo ilość paliwa jest zbyt mała żeby wskażnik się wychylił
Anonymous - 20-08-2008, 21:07
Zatankowałem do pełna i niestety nie drgnął. Obawiam się, że wina leży tutaj w samym wskaźniku w zegarach. Wydaje mi sie, ze informacje o ilosci paliwa dostarcza tzw pływak, jezeli zejdzie on do zbyt niskiego poziomu to na zasadzie potencjometru daje on odpowiedni sygnal napieciowy do wskaznika jednoczesnie zapalajac żółta kontrolke.
U mnie zółta kontrolka przestala sie palic po zatankowaniu..... :/ hmmm dziwna sprawa...
Anonymous - 20-08-2008, 22:05
Pływak wskazuje poziom paliwa i jest to de facto coś w rodzaju tranzystora nastawnego. Mógł się np. zawiesić (miałem kiedyś taki przypadek).
Na początek sprawdź, czy nie zawiesił Ci się pływak. Pod tylną kanapą znajdziesz blaszaną pokrywkę. Zdejmij ją, a zobaczysz przewody prowadzące do pływaka. Odepnij, a następnie ponownie wepnij przewody i zobacz, czy wskaźnik w zegarach się poruszy. Jeśli nie, wykręć cały pływak i w powietrzu poruszaj jego ramieniem. W tym miejscu najlepiej podpiąć do niego omomierz. Jeśli podczas poruszania ramieniem, wartości będą się zmieniały, zespół pływaka jest w porządku i rozwiązania problemu należy szukać gdzie indziej.
Miroslaw1305 - 21-08-2008, 21:37
W NIEKTÓRYCH wskażnikach były dwa obwody jeden od rezerwy a drugi od poziomu faktycznego ilości paliwa .Nie wiem jak jest to rozwiązane w miśkach >jeśli są dwa obwody to jeden od rezerwy jest sprawny a drugi może mieć zerwany obwód .Niestety trzeba wyjąć go jak słusznie pisze gregorbu i sprawdzić .
Anonymous - 21-08-2008, 22:24
Są dwa osobne obwody - jeden dla wskazań poziomu paliwa, a drugi rezerwy.
Miroslaw1305 - 22-08-2008, 16:57
CZyli trzeba wyjąć ze zbiornika i sprawdzić .Może jakiś paproch zwiera i po wyczyszczeniu będzie ok .Sprawdż na wyjętym czujniku, czy jak się przesuwa ręcznie to zmienia się wskazanie na konsoli .Pamiętaj że czujnik przekazuje w miśkach dojść wolno .Powodzenia przy naprawie . Jeśli nie pomorze to nowy czujnik .
Anonymous - 24-08-2008, 21:44
Dzieki za zainteresowanie i porady! Postanowilem w sobote po pracy pojsc do Colta i naprawic defekt. Zabralem ze soba 2 skrzynki narzedzi,, multimetry i inne pierdoly. Podchodze do colta a tu niespodzianka - prawidlowo wskazuje paliwo. Sam sie odwiesil plywak! Mam nadzieje, że mój Colt ma więcej zdolności samoregenerujących. Teraz czekam aż rdza z blotników sama zejdzie Pozdrawiam!!
londolut - 24-08-2008, 23:21
nafta napisał/a: | Zabralem ze soba 2 skrzynki narzedzi,, multimetry i inne pierdoly. Podchodze do colta a tu niespodzianka - prawidlowo wskazuje paliwo.Sam sie odwiesil plywak! | Nie sam tylko się ciebie przestraszył z tymi skrzynkami i narzędziami
A teraz na poważnie. W zimę podczas jazdy wskaźnik paliwa opadł w oczach. Wcześniej przywaliłem podwoziem w zmarznięty śnieg i myślałem, że rozerwałem bak. Okazało się, że nie bo po wjechaniu w dziurę wszystko powróciło do normalności. Może u ciebie było podobnie, że od wstrząsu się odwiesił i naprawił.
Miroslaw1305 - 26-08-2008, 16:42
czujnik był zawieszony -czyli pierwsza diagnoza moja była trafna . Czasami trzeba trochę poczekać w takich przypadkach .Teraz się cieszyć i nie dopuszczać do tak niskiego poziomu paliwa bo następnym razem może się nie odwiesić
Anonymous - 07-09-2008, 19:56
i pompa sie zatrze i bedą duże wydatki
|
|
|