Off Topic - Wybranie pieniędzy z bankomatu bez PIN-u
Marcin-Krak - 27-08-2008, 21:45 Temat postu: Wybranie pieniędzy z bankomatu bez PIN-u Niestety na wakacjach przydarzyła nam się mało ciekawa historia - ale to nie ważne.
Chciałem się dowiedzieć czy wielkim trudem jest wybranie pieniędzy z bankomatu mając kartę ale nie znając PIN-u
I tylko tak mniej więcej na jakiej zasadzie się to odbywa i ile potrzeba na to czasu
Juiceman - 27-08-2008, 22:58
Jeśli ktoś ma kopiarkę kard - to może płacić nią ; / skopiowanie karty trwa chwilkę. Jeśli ktoś kopiarki nie ma to może zrobić zakupy na nią podpis mało kto sprawdza więc można podrobić...
Chooper - 27-08-2008, 23:18
żona jednego z naszych kolegów mm, podpisuje sie "Kłamczucha"...
Marcin-Krak - 27-08-2008, 23:20
Wybierając pieniądze z bankomatu nie podpisuje się raczej
Anonymous - 27-08-2008, 23:35
nie ma opcji wyjecia kasy bez pinu z bankomatu
arekp - 27-08-2008, 23:52
Dokladnie, majac karte bez pinu nie da sie wyciagnac kasy z bankomatu.
Pomijam oczywiscie przypadek, w ktorym zbiegiem okolicznosci straciles karte w tym samym czasie, co w ktoryms bankomacie ktos przeskanowal Ci karte i zczytal z klawiaturki PIN.
Juiceman - 27-08-2008, 23:53
A czy ja pisalem z bankomatu ;>?
Anonymous - 28-08-2008, 00:15
Trochę się nudziłem, i wygrzebałem coś takiego, wynika z tego, że bez pinu nic nie zdziałamy w bankomacie, ale tak jak koledzy już zauważyli, można zrobić zakupy na tę kartę.
Cezar - 28-08-2008, 00:21
Co do zakupow, to przeciez sa karty z podpisem lub/i z pinem, wiec niby tez moze byc problem (jak bedzie ta 'pinowa').
Anonymous - 28-08-2008, 00:24
U mnie bywa różnie, płacę ciągle tą samą kartą i czasem proszą o PIN a czasem o podpis, zależy gdzie robię zakupy, więc to chyba nie zależy od karty a bardziej od sklepu.
Cezar - 28-08-2008, 00:25
Bardziej od terminala
Ja mam ta z podpisem i nigdy nie chcieli pinu.
Anonymous - 28-08-2008, 00:31
Ja chyba po prostu nie rozumiem "ta z podpisem", to że masz podpisaną na odwrocie ? bo jak tak to ja też mam taką , chyba że to o jakiś elektroniczny podpis się rozchodzi.
Cezar - 28-08-2008, 00:42
Terminal, z tego co sie orientuje, 'odroznia' karty.
Sa takie ktore tylko trzeba podpisac kwitek, ale tez sa i takie ktore w zaleznosci od terminala chce albo podpis albo pin.
mlun - 28-08-2008, 01:29
A to nie jest tak że te wypukłe są na PIN a niewypukłe na podpis? Ja mam właśnie tą niewypukłą(tylko do bankomatu i płacenia) i przez kilka lat jak ją mam nigdy jeszcze w sklepie nie musiałem podawać PIN-u,za to starsi mają wypukłe(to są kredytowe o ile się nie pomyliłem w niczym) i za każdym razem proszą przy kasie o wklepanie PIN-u.
Hiszpan - 28-08-2008, 01:42
Fachowcem nie jestem, ale...
Napiszę co wiem i póki jakiś bankowiec nas nie oświeci, żyjmy w błogiej nieświadomości
Jest kilka rodzajów kart. Karty bankomatowe, płatnicze, kredytowe, debetowe, charge-owe. Karty płaskie (bez wypukłych numerów) są kartami płatniczymi lub bankomatowymi i w ich przypadku wymagane jest użycie kodu PIN. Co prawda zdarzają się jeszcze terminale płatnicze starego typu, gdzie nie było PIN-pada i wystarczał podpis, ale chyba już ich niewiele zostało.
Karty wypukłe są kartami kredytowymi, i jeszcze jakimiś tam
Do zrealizowania transakcji wystarczy podpis (w miarę podobny) no i oczywiście niezablokowana karta
Do tych kart dawniej używano "terminala" na którym kładło się kartę, a potem specjalny druczek. Dzięki tej maszynce sprzedawca kopiował dane z karty i dane z punktu sprzedaży na bloczek za jednym ruchem. Potem wystarczyło wpisać kwotę i podpisać kwitek
Jeśli będziemy dalej zagłębiać temat to przy okazji pogadam z kumplem, który pracuje w POLCARD-zie - od niego na pewno się dowiem konkretów
|
|
|