To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Samochód na mapie

Anonymous - 08-09-2008, 15:59
Temat postu: Samochód na mapie
Temat rzekomo banalnie prosty, ale jak to zrealizować? Jeden z moich klientów zaskoczył mnie pytaniem jak zrobić/co zrobić, by bez konieczności opłacania abonamentów wszelakich widzieć na mapie w swoim komputerze gdzie w danej chwili znajduje się jego auto. Na allegro jest kilka tego typu systemów, ale nikt nie potrafi mnie zapewnić o tym, że będzie to działać w ten sposób. Są systemy, które na koniec dnia przysyłają mapę z zaznaczonymi pozycjami w których znajdował się samochód, ale żadne nie ma możliwości śledzenia ruchu pojazdu na bieżąco.

Ktoś z Was może już się z tym spotkał? Jeśli tak to proszę o pomoc lub ewentualnie namiary na kogoś, kto będzie w stanie odpowiedzieć na moje pytanie ;-)

Hubeeert - 08-09-2008, 18:19

bartek_nkm, operatorzy GSM oferują usługę lokalizacji telefonu.
Kmer - 08-09-2008, 20:16

Hubeeert napisał/a:

Z tego co wiem to z ta usługa nie jest tak do końca jak byśmy chcieli żeby ona działała,bo wysyłając informacje do operatora sprawdź gdzie znajduje sie dany numer,operator wysyła zapytanie do tego numeru czy wyraża zgodę na lokalizacje,bynajmniej tak jest w era.

Hubeeert - 08-09-2008, 20:39

Kmer napisał/a:
operator wysyła zapytanie do tego numeru czy wyraża zgodę na lokalizacje,bynajmniej tak jest w era.
Nie wtedy gdy oba numery należą do Ciebie. Jest opcja dla Firm przecież z której Firmy korzystają.
akbi - 08-09-2008, 21:14

Hubeeert napisał/a:

baaaaardzo to nie dokładne.
Aśka ostatni mnie sprawdzała :lol: :lol: :lol: :lol: i dostałą smsa, że jestem jakieś 1km (w linii prostej) aniżeli byłem w rzeczywistości :lol: :lol: ... i musiałem się grubo tłumaczyć :lol: :lol: :lol: :lol:

...ale tak poważniej, to wydaje mi się, że informacja o położeniu jaką się otrzymuje za pomocą sms'a - jest informację o położeniu najbliższego (względem szukanej osoby) nadajnik danego operatora, a nie samego szukanego telefonu (szukanej osoby)

Anonymous - 08-09-2008, 23:19

Hubeeert, wiem o tym doskonale, ale jak pisałem wyżej nie chodzi mi o to, co oni oferują, bo znam ogólnodostępne możliwości tego systemu i nie jest on tym czego szukam. Jak pisałem chodzi mi o system, który będzie stale monitorował auto i pokazywał je na mapie.
Matejko - 09-09-2008, 00:05

jest to taki sam system jaki czesto w firmach wykorzystuja do kontrolowania floty, gdy maja auta, ktore nie sa przyporzadkowane do kierowcow, a poprostu biora to co stoi, rano przekrece do kuzyna i dowiem sie co oni maja, bo wiem ze to jest system, ktory podaje czas i miejsce z biezacym odswiezaniem pozycji
Anonymous - 09-09-2008, 15:06

Matejko napisał/a:
system, ktory podaje czas i miejsce z biezacym odswiezaniem pozycji

ale
Bartek_nkm napisał/a:
bez konieczności opłacania abonamentów wszelakich

ciekawe.
Ale technicznie realizowalne: każdy samochód wyposażony w GPS, pozycja wysyłana do ciekawskiego właściciela np. jako SMS (za darmo esemesy między firmowymi telefonami) w określonych odstępach czasu - prawie na bieżąco. A w "centrali" centralka telefoniczna sprzężona z np. OZI na bardzo dużym ekranie.
Da się :!:
Ale czy ktoś to robi za darmo :?: