To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Ogólne - Grandis a konkurencja

Anonymous - 08-09-2008, 20:25
Temat postu: Grandis a konkurencja
Czy ktoś porównywał Grandisa z Mazdą 5 ?

Oba modele są na rynku od ok 3-4lat, więc jestem ciekawy jak wypadają względem siebie.
Oglądałem ostatnio w salonie Mazdę i muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba.
Cenowo jest troszkę tańsza od Mitsu. Jednak auta używane są już w podobnej cenie (na rynku niemieckim).
Interesuje mnie porównanie silników diesla.
Przeglądając forum Mazdy, często wymienia się kłopoty z wypalanie filtra cząsteczek stałych. Chwalą kulturę pracy silnika (CR), jednak wielu narzeka na spalanie.
Na to wygląda, że silnik VW montowany w Grandisie jest ekonomiczniejszy. Mnijsza tż jest chyba kultura pracy tego silnika.

tomekrvf - 10-09-2008, 22:01

Grandis jest większy, wygląda ja trzeba, jest ekstremalnie wygodny i jak na takie duzo auto wyjątkowo łatwo się prowadzi. Mimo dużej symaptii do mazdy, to mazdy z dieslem bym nie kupił. VW mimo że głośny to jednak bardzo dobrze jeździ i jest ekonomiczny - szczególnie w Grandisie.
Moim następnym rodzinnym autem będzie Grandis-przynajmniej tak mówi żona:) Szkoda że nie 3.0 V6 pod maską.

Anonymous - 06-11-2008, 11:36
Temat postu: Re: Grandis a konkurencja
Hej,
Jeżdżę Grandisem, a Wspólniczka Mazdą, Grandis ciut wygodniejszy, a mazda ładniej pracuje, ale spalanie u mnie lepsze. Ostatnia średnia 6,5 po autobanie przy 130/h, a średnia przy 160 8l. Po mieście 8. Oba bezawaryjne!

Pzdr.
TomCis

piciu_p napisał/a:
Czy ktoś porównywał Grandisa z Mazdą 5 ?

Oba modele są na rynku od ok 3-4lat, więc jestem ciekawy jak wypadają względem siebie.
Oglądałem ostatnio w salonie Mazdę i muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba.
Cenowo jest troszkę tańsza od Mitsu. Jednak auta używane są już w podobnej cenie (na rynku niemieckim).
Interesuje mnie porównanie silników diesla.
Przeglądając forum Mazdy, często wymienia się kłopoty z wypalanie filtra cząsteczek stałych. Chwalą kulturę pracy silnika (CR), jednak wielu narzeka na spalanie.
Na to wygląda, że silnik VW montowany w Grandisie jest ekonomiczniejszy. Mnijsza tż jest chyba kultura pracy tego silnika.

niedal - 01-12-2008, 17:36
Temat postu: Re: Grandis a konkurencja
TomCis napisał/a:
Hej,
Jeżdżę Grandisem, a Wspólniczka Mazdą, Grandis ciut wygodniejszy, a mazda ładniej pracuje, ale spalanie u mnie lepsze. Ostatnia średnia 6,5 po autobanie przy 130/h, a średnia przy 160 8l. Po mieście 8. Oba bezawaryjne!

Pzdr.
TomCis

Te spalania to wedlug czego?
Chyba mam za ciezka noge aby takie wyniki osiagnac, albo kola za duze :badgrin:

Anonymous - 17-12-2008, 02:02

Spalanie mojego grandka rowniez nie jest tak piekne jak podaje kolega TomCis. Moj rekord to 60km autostrada z tempomatem ustawionym na 130 i wynik 5.2l/100km.
Miasto to wyniki bardzo zroznicowane: od 7.5 do 11l/100km. Zwykle cos w przedziale 8.5-9.5l. Jazda powyzej 150km/h to spalanie ok. 10l/100km. Jazda bez tempomatu poza miastem to zakres od 7 do 9l/100km, zwykle 8-8.5. Do ksiazkowej wartosci sredniej (6.8) jest mi bardzo daleko.... Grandek juz dotarty, nie spodziewam sie juz zmiany na lepsze.

Pozytyw - 19-12-2008, 20:11

Niestety potwierdzam ciut większe spalanie niż katalogowe.
Inna sprawa, że testy fabryczne prowadzone są w warunkach "sterylno-laboratoryjnych".
Dla nich po mieście, to stała prędkość 50km/h przez 50 km.
Może przesadzam, ale warunki tych badań są dalekie od warunków na drogach , zwłaszcza naszych.Natomiast w trasie wynik 5 litrów przy prędkości 130km/h, i tej wielkości aucie , to moim zdaniem wynik dobry.
Poza tym ten silnik DID jest super.
Pozytyw

JCH - 19-12-2008, 21:39

Pozytyw napisał/a:
Inna sprawa, że testy fabryczne prowadzone są w warunkach "sterylno-laboratoryjnych".
Dla nich po mieście, to stała prędkość 50km/h przez 50 km.
Gdzieś kiedyś słyszałem, że test spalania "miasto" robi się tak: rozpędzanie na biegach 1 - 2 - 3 - hamowanie - stop. I od nowa: 1 - 2 - 3 - hamowanie - stop.
Ale czy to prawda jest ..... :?: :? 8)

Pozytyw - 22-12-2008, 18:05

Pewnie na tej właśnie zasadzie. przy temperaturze 25 C , równy teren, itp.... :?:
Anonymous - 24-12-2008, 02:23

Uksztaltowanie terenu robi potezna roznice, tak jak temperatura powietrza i warunki (ruch) na drodze. Przyklady: mieszkam na Morenie to ok. 110m npm a Wrzeszcz to ok. 35m npm. Zjazd w dol (ok. 5 km) to srednia na poziomie 6.5-7. Podjazd to 9.5-10.5. Wartosci te do uzyskania w sobote przy malym natezeniu ruchu. Kiedy jednak jest to jazda do pracy - czyli korek - to w dol jest to 8-9 a pod gore 11-12. W zimie +0.5-1l/100km.

Podsumowujac powiem jednak ze jak na auto o masie 2t i tej wysokosci (opory) wyniki spalania Grandisa sa ok.

zybi11 - 28-12-2008, 18:39
Temat postu: Grangis czy Mazda MPV??????????
Co kupić?
Potrzebuję samochód 6-7 osobowy. Co będzie lepsze Mazda MPV czy Grandis i dlaczego?
Oba z silnikiem diesel czy może benzynowym?

Hubeeert - 29-12-2008, 11:46

zybi11
TomCis napisał/a:
Hej,
tomekrvf napisał/a:
Grandis jest większy, wygląda ja trzeba, jest ekstremalnie wygodny i jak na takie duzo auto wyjątkowo łatwo się prowadzi. Mimo dużej symaptii do mazdy, to mazdy z dieslem bym nie kupił. VW mimo że głośny to jednak bardzo dobrze jeździ i jest ekonomiczny - szczególnie w Grandisie.
Moim następnym rodzinnym autem będzie Grandis-przynajmniej tak mówi żona:) Szkoda że nie 3.0 V6 pod maską.

1. Witaj na Forum
2. Edytowałem Twój post - mam nadzieję, że teraz jest trochę bardziej czytelny ;-)
3. Przepychanki wyedytowałem i wysłałem do Śmietnika.

Generalna prośba o ochłodzenie temperatury dyskusji. 8)

zybi11 - 29-12-2008, 11:58

OK to czy ktoś zmierzy się z tematem Mazda MPV czy Grandis?? :shock:
Hubeeert - 29-12-2008, 16:02

zybi11, dwie osoby powyżej w tym TomCis. Zacytowałem Ci ich wypowiedzi.
Anonymous - 30-12-2008, 23:31

Grandis to piękny vanik, bardzo oryginalny design, fajnie jak z jasnym welurkiem w środku i 2.4l mivec, taki sobie sprawię jak będę miał większy brzuszek:)
Anonymous - 03-01-2009, 13:58

Grandis jest super, jednak ten VW pod maską przyprawia mi mdłości na samą myśl ( podobnie jak w outlanderze). Nowy 2.2 ( czytaj HDI :D ) może być ciekawy, ale jakoś mi to uszło - czy on też będzie w grandisie?

[ Dodano: 03-01-2009, 14:22 ]
PS. skoro tak skaczą z tymi dieslami ( od VW do PSA ) to może następny 2.0 boxer diesel??
subarynka + misiu :D