To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Archiwum - Którą kupić? Diesel czy GDI???

beret - 15-09-2008, 20:06
Temat postu: Którą kupić? Diesel czy GDI???
Witam,
od dłuższego czasu szukam fajnej Cari, chyba wreszcie znalazłem :) I tu pojawia się problem, bo aż dwa fajne, zadbane, czyste autka. Jedno z silnikiem diesla (1.9, 90KM), drugie to GDI (1.8, 125 KM, wersja EXE). Który polecilibyście?? Zaznaczam, że oba są naprawdę ok i teraz zdecyduje chyba kwestia ekonomiczności (jeżdżę sporo). Słyszałem sporo dobrego o GDI, ale co diesel, to diesel... A może się mylę?
Pozdrawiam i proszę o pomoc

Anonymous - 15-09-2008, 20:39

Siemka ja mysle ze lepszym wybarem jest GDI z tego co wiem to silniki te so nie do zajechania a benzynka to benzynka cicho ma przyspieszenie jak trzeba wygodna ekonomiczna i duzo innych pozytywnych cech GDI no a dizel jak dizel nie ma takiego buta glosniej jest w srodku a ropa kosztuje prawie tyle co benz. Nie obrarzam wlascicieli dizelkow ale dla mnie dizel to taki kleczocy traktorek. A chlopaki ci pewnie jeszcze napiszo co oni o tym myslo. powodzonka
Anonymous - 15-09-2008, 20:58

maniak napisał/a:
A chlopaki ci pewnie jeszcze napiszo co oni o tym myslo.

Kupilem GDI z automatem i raczej o ekonomii nie mozna mówić. Jesli zależy ci na malym spalaniu to moim zdaniem TYLKO dobry diesel. GDI z manualem i przy kapeluszniczej jeździe będzie pił mało, ale frajdy z jazdy ZERO. Dobry diesel nigdy nie wypije tyle co benzyna.

Morfi - 15-09-2008, 22:16

Nie jezdze kapeluszniczo a spalanie mam na poziomie 8l w miescie a ten diesel ma jakies 0,5l litra mniej.
Co zyskujemy przy tym 0,5 l.
Przedewszystkim dużo lepsza elastyczność, przyspieszenie.
Japońska skrzynie jak i silnik , a nie francuski.

Robson86 - 15-09-2008, 22:21

big_foot napisał/a:
GDI z manualem i przy kapeluszniczej jeździe będzie pił mało, ale frajdy z jazdy ZERO. Dobry diesel nigdy nie wypije tyle co benzyna.

na baku na trasie zrobilem 1100km i dopiero rezerwa mi sie zapalila :)
srednie spalanie z kompa 4-5,5litra/100km mowi samo za siebie :)
I wcale nie jechalem jakos bardzo powoli :)
Dobrze miec pod noga zapas mocy ktory pozwoli uciec przed zagrozeniem czy szybko wyprzedzic kolumne tirow bez stresu :)
poza tym samochod to nie tylko srodek transportu :) Przynajmniej dla mnie :) Musi dawac takze przyjemnosc z jazdy :) A GDI daje :)
Wybor nalezy do Ciebie...
najlepiej przejedz sie i tym i tym i bedziesz mial sprawe jasna :)
Pozdroo

Anonymous - 15-09-2008, 23:59

Ja mam diesla, ale szczerze odradzam :P Z benzynki na pewno będziesz miał więcej frajdy z jazdy.

pozdrawiam

Anonymous - 16-09-2008, 06:32

NICH ZYJE BENZYNA???
Student - 16-09-2008, 07:55

Porównanie starego diesla 90KM do GDI 125KM, nie ma sęsu.
Inaczej wygląda sprawa z DID 116KM a GDI 122KM, tutaj postawił bym na DID i wprowadził wirusa na 130KM. Oczywiście pozostaje niesmak pod maską czyli skrzynia i silnik RENO ale mamy oszczędnie i przyjemnie.

U mnie na razie GDI :lol: i jestem :mrgreen: .

cns80 - 16-09-2008, 08:08

Student, właśnie też nad tym myślałem:
Student napisał/a:
Porównanie starego diesla 90KM do GDI 125KM, nie ma sęsu.
:roll:

Student napisał/a:
Oczywiście pozostaje niesmak pod maską czyli skrzynia i silnik RENO ale mamy oszczędnie i przyjemnie.
Skrzynka raczej nie jest Renaulta :)
Grześku - 16-09-2008, 08:33

Student napisał/a:
Inaczej wygląda sprawa z DID 116KM a GDI 122KM, tutaj postawił bym na DID i wprowadził wirusa na 130KM.
a nawet 140 KM 8)
Święte słowa! : )
cns80 napisał/a:
Skrzynka raczej nie jest Renaulta :)

oj jest, dzięki temu miałem możliwość kupić włącznik świateł cofania za 20PLN (od renault). W serwisie mitsu 110PLN.

Podsumowując: odradzam diesela innego niż DiD, silniki z TD klekoczą, dymią i hałasują. Wypadają słabo w porównaniu z GDI.

DiD rulez :D

cns80 - 16-09-2008, 09:25

Grześku napisał/a:
oj jest, dzięki temu miałem możliwość kupić włącznik świateł cofania za 20PLN (od renault). W serwisie mitsu 110PLN.
To że jest taka sama nie oznacza że pochodzi z Renault ;) W Volvo też jest taki motor i mam podejrzenia że skrzynka pochodzi właśnie ze Szwecji :) . Bo jak oglądałem skrzynkę od Meganki, która powinna być odpowiednikiem naszej to była inna :(

DiD rulez :)

Grześku - 16-09-2008, 10:51

cns80 napisał/a:
To że jest taka sama nie oznacza że pochodzi z Renault (...) mam podejrzenia że skrzynka pochodzi właśnie ze Szwecji

w sumie, dla mnie może pochodzić i z Australii, ważne że się nie psuje! 8)

cns80 - 16-09-2008, 10:53

Grześku napisał/a:
w sumie, dla mnie może pochodzić i z Australii, ważne że się nie psuje!
Dokładnie :twisted:
beret - 16-09-2008, 21:27
Temat postu: Kupiłem GDI :)
Witam,
dziękuję za pomoc. Kupiłem dzisiaj GDI, wygląda na bardzo zadbany, przejechałem na razie 70km, trudno oceniać, ale... :rolleyes:

Morfi - 17-09-2008, 00:06

:) Gratulujemy zakupu, czekamy na zdiecia i opis :)