To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Belki do relingów

bartek1 - 24-09-2008, 18:15
Temat postu: Belki do relingów
Na początku przywitam się, jako że jestem nowym użytkownikiem tego forum. Trafiłem tutaj ponieważ, tato nabył Outlander'a i w związku z tym mamy sporo pytań.

Jest to wersja przywieziona z USA. Czy belki do relingów mają takie same mocowania w USA i Europe? Same relingi na oko wydają się dziwnie szerokie. Zobaczcie sami.

Kliknij obrazek aby powiększyć

Tak więc pytanie, czy kupując belki do relingów w Polsce, podpasują one do tych relingów?

A może polecicie firmę, która robi dobre belki? Czy zdać się na oryginały Mitsubishi?

Pozdrowienia!

Hiszpan - 24-09-2008, 21:52

Witaj na forum :)
Nie napisałeś czy tato kupił Outka I czy II, ale po zdjęciach wygląda mi to na I właśnie :D
Nie wiem czym się różnią Twoje, ale wyglądają na oryginalne, a w II są inne. Co do belek polecam Thule
Może najtańsi to oni nie są, ale jakościowo i asortymentowo są godni polecenia. Sam wykorzystałem uchwyty belek, które miałem na Focusie. Belki niestety były za krótkie :doubt:
bartek1 napisał/a:
A może polecicie firmę, która robi dobre belki? Czy zdać się na oryginały Mitsubishi?
Jeżeli to są oryginalne to ja bym nic nie zmieniał. Jeżeli koniecznie chcesz coś zmieniać to również proponowałbym Thule tyle, że nie wiem jak z montażem :roll:
Gene - 25-09-2008, 09:03

Bartek1, witaj na forum.
Pierwsza sprawa - chyba zle zadales pytanie. Belki to zwykle elementy podluzne o roznych przekrojach i uksztaltowaniu przeznaczone do instalacji dedykowanych bagaznikow. Tobie potrzebne sa uchwyty mocujace do relingow! Jesli zanabedziesz takie uchwyty (zestawy montazowe) to spokojnie dopasujesz do kazdego rodzaju relingow. Czy to z auta europejskiego czy amerykanskiego. Wyjatkiem sa bardzo nietypowe konstrukcje gdzie listwy dachowe lacza sie z karoseria na calej swojej dlugosci. Szczeki sa regulowane i tak zaprojektowane aby dobrze "lapac" roznego radzaju ksztalty relingow. Ja posiadam zestaw (Rapid Railing 755) polecanego przez Hiszpana THULE'a. Uchwyty do instalacji bez potrzeby uzywania narzedzi, belki aluminiowe owalne i bagaznik na snowboardy. Do tego systemu mozna dokupic inne elementy, bagaznik rowerowy, box czy nawet kosz. Jest to rozwiazanie polecane do turystki a nie do wykorzystania wyprawowego. Choc nie sadze abys do Outlandera potrzebowal czegos bardziej "heavy duty".

Gene - 25-09-2008, 10:10

http://www.thule.com/Thul...e____28183.aspx
bartek1 - 26-09-2008, 10:51

Gene bardzo mi pomogłeś! Właśnie takich informacji szukałem. Dzięki wielkie :) Teraz mam pojęcie w temacie. Hiszpan również dziękuję za informacje.
Hiszpan - 26-09-2008, 14:13

bartek1 napisał/a:
Gene bardzo mi pomogłeś!
Możesz śmiało dać mu punkt "pomógł", bo do tego one służą :D
tomek.rzepek - 28-09-2008, 14:56

Oryginalne belki do Outlandera I na relingi to właśnie Thule. Nie ma sensu przepłacać w ASO.
Anonymous - 24-04-2009, 23:43

Czy chodziło Ci o stopy: Thule Rapid Crossroad 775 oraz belki Thule 861, 120 cm lub Thule 761, 120 cm do Outlandera I z grubymi okrągłymi relingami? :?:
Hiszpan - 25-04-2009, 00:17

orto, zwróć większą uwagę na to kiedy odpisujesz :doubt:
Po 7 miesiącach raczej temat belek jest nieaktualny.

Anonymous - 26-04-2009, 16:37

Hiszpan, dzięki za radę, akurat przed sezonem wyjazdowym DLA MNIE ten temat jest AKTUALNY!... :wink:
czy znacie jeszcze inne alternatywy w kwesti mocowania do relingów dachowych?