Space Star Techniczne - [MSS ALL] [WNĘTRZE] Wymiana żarówki podświetlenia klimatyzac
masha - 25-09-2008, 12:07 Temat postu: [MSS ALL] [WNĘTRZE] Wymiana żarówki podświetlenia klimatyzac Witam.
Niestety wczoraj stwierdziłem, że padło podświetlenie włącznika klimatyzacji (takie pomarańczowe w pokrętle ze znaczkiem płatka śniegu.
Wiecie może jak to wymienić. Czy trzeba rozbierać całą konsolę, czy wystarczy wytargać tylko pokrętło???
Pzdr
MASHA
arrmi - 01-10-2008, 08:47
A więc tak.
1. Wyjąć radio.
2. Wyjąc pokrętła od nawiewu, wentylacji i ogrzewania, tam są dwie śrubki do odkręcenia.
3. Teraz najtrudniejsze.Cała ramkę od góry od nawiewów do dołu do popielniczki należy wyszarpnąć tylko z wyczuciem ona jest na zapadkach więc wychodzi. Polecam zacząć wyszarpywać od miejsca gdzie jest radio i przechodź na w dół.
4. Po wyjęciu ramki ukazują się na żarówki do wymiany.
Powodzenia.
Aha, jak będziesz wymieniał żarówki to wymień od razu wszystkie, wiadomo dlaczego, tam są chyba dwie małe na trzpieniu.
cns80 - 01-10-2008, 14:14
Sorki że tak późno, ale nie mogłem znaleźć
Tu masz pokazane na zdjęciach co i jak rozbierać żeby nie uszkodzić:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=22284
masha - 07-10-2008, 23:01
Koledzy. Wielkie dzięki za okazaną pomoc. Trza będzie rozebrać to cholerstwo w najbliższy łykent i zrobić porządek.
Pzdr
xjacobs - 08-10-2008, 15:46
przy okazji powiedzcie, czy pokrętła wraz z otoczkami są podświetlane
lapass - 03-07-2009, 09:41 Temat postu: Re: [WNĘTRZE] Wymiana żarówki podświetlenia klimatyzac
masha napisał/a: | Witam.
(takie pomarańczowe w pokrętle ze znaczkiem płatka śniegu.
|
masha, wydaje mi się, że jeśli masz wciskane pokrętło z "płatkiem" to masz model sprzed liftingu i sposób rozbiórki jest inny, niż tutaj . wymieniłeś już może tę żarówkę? pytam, bo mam podobny problem i za nic nie mogę ściągnąć pokręteł, wydaje mi się, że są na stałe zamontowane w module regulacji nawiewu. nie wiem od czego zacząć, jeśli nie od ich wyjęcia.
raptor123 - 09-07-2010, 18:36
masha i lapass udało wam się wymienić tą żaróweczkę od podświetlenia klimy w wersji przed liftowej, gdyż mnie też się spaliła i z chęcią bym się dowiedział jak poradzić sobie z wymianą.
maniek137 - 10-07-2010, 20:59
raptor123 napisał/a: | masha i lapass udało wam się wymienić tą żaróweczkę od podświetlenia klimy w wersji przed liftowej, gdyż mnie też się spaliła i z chęcią bym się dowiedział jak poradzić sobie z wymianą. |
ja mam wersie po lifcie czyli 2004 i tez rozebrałem z mysla ze wymienie zarowke i bedzie działac a tu sie okazało ze jest dioda i teraz jestem w kropce co dalej robic
drtymf - 12-07-2010, 09:26
wymienić diodę. Pewnie da się wylutować i wstawić nową.
maniek137 - 12-07-2010, 20:01
drtymf napisał/a: | wymienić diodę. Pewnie da się wylutować i wstawić nową. |
kolega juz tak robił
drtymf - 13-07-2010, 08:42
I jak działa?
lapass - 13-07-2010, 09:35
raptor123, w sumie to nie wiem jak się dostać do pokręteł. rozbierałem panel środkowy, ale tylko w celu naprawy środkowej kratki nawiewu, zacięła się w niej klapka. więc w temacie "pokrętła z płatkiem śniegu" nie pomogę za wiele, wiem tylko (z teorii) że nie rozbiera się tego panelu jak w modelach po FL, czyli przez ciągnięcie za pokrętła. jeśli rzeczywiście chodzi o wymianę diody, to może być to dosyć precyzyjna robota. może poszukaj w serwisówkach....
maniek137 - 24-07-2010, 20:35
lapass napisał/a: | raptor123, w sumie to nie wiem jak się dostać do pokręteł. rozbierałem panel środkowy, ale tylko w celu naprawy środkowej kratki nawiewu, zacięła się w niej klapka. więc w temacie "pokrętła z płatkiem śniegu" nie pomogę za wiele, wiem tylko (z teorii) że nie rozbiera się tego panelu jak w modelach po FL, czyli przez ciągnięcie za pokrętła. jeśli rzeczywiście chodzi o wymianę diody, to może być to dosyć precyzyjna robota. może poszukaj w serwisówkach.... |
juz zrobiłem wymieniłem diode i działa tylko ze kupiłem biała a miała byc zołta
piotr_888 - 28-03-2012, 20:34
i jak się udało to zrobić w wersji przed liftingowej?
maruder - 04-05-2014, 06:30 Temat postu: [MSS DID] Jak zdjąć pokrętła nawiewu w przedlifcie? Chcę naprawić podświetlenie i rozbieram konsolę środkową ale nie idzie ich tak po prostu zsunąć. Owszem, znalazłem informacje na forum, że wystarczy je po prostu zdjąć ale one stawiają ogromny opór i boję się, że coś połamię. Poza tym, znalazłem podobny temat na forum, że ludzie w przedliftach nie mogli zdjąć tych pokręteł. Na pewno wystarczy tylko mocniej pociągnąć do siebie za pokrętła?
Edit by MOD.
Skoro znalazłeś podobny temat to trzeba było kontynuować wątek.
Scaliłem.
|
|
|