To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Znow plyn - chlodzacy :)

brodzky - 17-05-2006, 14:06
Temat postu: Znow plyn - chlodzacy :)
Witam

Znow mam pytanko tym razem o ciecz chlodzaca. Otoz temperatura jak zawsz utrzymuje sie wg wskazania jakies 1-2mm poza pierwsza kreska czyli jest wporzo. Wentylator jakis tydzien temu slyszalem znaczy jest OK. I teraz tak. Jest zbiorniczek wyrownawczy. Jezdze sobie po miescie stan sie utrzymuje jednakowy. Tyle ile wlalem tyle jest ale teraz tak: jakies 2 miesiace temu wybieram sie pod Wroclaw (jakies 200km) na A4 sprawdzam jest pelno. Przed powrotem do domu kontrola i plyn w zbiorniku wyrowanawczym jest na dnie (jakies 1cm od dna). Stres, bieganina czy do tego zielonego dziadostwa z kerfura moge dolac rozowe borygo. Pomieszalem w sloiku nie zrobil sie kisiel wiec dolalem do MAX. Przyjechalem do domu ubylo ale nie ponizej minimum. 2 tygodnie w tyl 200km w okolice Zakopca. Gdzies na stacji patrze a tu mi plynu przybylo. Ja w szoku bo nigdy nie widzialem zeby czegos przybylo. Zajrzalbym do chlodnicy ale raz juz doswiadczylem fontanny :) Telefon do taty - mowi ze to normalne ze sie rozszerza. Aha czyli OK. Jeszcze jedna kontrola u celu podrozy - plyn pod korkiem. Potem spadlo do poziomu 1cm nad dnem. Stwierdzilem, ze jak wywala to nie bede dolewal i jezdze 1cm od dna co jest o w kość ponizej minimum. W weekend bylem znow kolo Zakopca. Na trasie mialem prawie pelny zbiorniczek, jak teraz sprawdze bedzie 1cm na dnie.

Co robic? Uznac ze w porzadku czy dlubac w czyms? Silnika mam nadzieje nie przegrzalem. Nie odczylem bynajmniej a i test spalin dzis na przegladzie przeszedl...

ps. Ile wytrzyma lejacy amorek? Przeglad przeszedlem na granicy tolerancji. Warto za 100zl tylne uzywki ze sprezynami wziac czy pakowac od razu 300zl w KYB?

Hubeeert - 17-05-2006, 14:13

Nie warto uzywek.
Anonymous - 19-05-2006, 16:22

Źle odpowietrzony układ?
brodzky - 19-05-2006, 16:45

hmmm a jak go odpowietrzyc? Czytalem ze sam sie odpowietrza...
Anonymous - 24-06-2006, 23:13

masz zaworek w korku?może to korek..
Anonymous - 25-06-2006, 10:04
Temat postu: i
jk plyn jest slodki a napewno jest .. sprawdz.. na jezyku :)

daj go na obroty auto musi byc juz po jakiejs trasie ....
podsadz reke do wylotu tlumika postaraj sie tak z minutke i sprawdz czy nie ma na dloni
slodkiego .. jesli jest to bieda cos ci lekko podcieka do tlokow .
jesli nie sprawdz dokladnie korek od chlodnicy byc moze gumki sa juz twarde i moze puszczac lekko bedzie to widac na chlodnicy .,,
jesli masz gaz sprawdz trujniki gazowe wpiete do ukladu chlodzenia bardzo czesto puszcza w tym miejscu bedzie wdac naloty od plynu .. nastepna sprawa
jesli masz kanal i od strony paska rozrzadu pod spodem zobaczysz nalot z plynu nawet minimalny pompa ci zaczyna przciekac ..
to tyle wzgledem twojej usterki .

Karwoś - 26-06-2006, 22:33

Może być syf w układzie - jak rureczkę przytka to wywali płyn nawet przez zakręcony korek - ja tak miałem (co prawda nie w Mitsu) - opróżniłem cały układ - wlałem jakiś preparat to czyszczenia chłonic i całego układu - pochodził na tym - wylałem przepłukałem wodą, zalałem płynem, porządnie odpowietrzyłem i już od 2 lat wszystko ok.

A potrafiło być tak jak w 1 poście :) - i to w najmniej odpowiednich momentach.