To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - Nadmierne parowanie

rosomak1983 - 03-10-2008, 22:56
Temat postu: Nadmierne parowanie
Zauważam u siebie nadmierne parowanie na szybach w czasie deszczu itp... Chyba mam nie do końca szczelny szyberdach... Macie jakis pomysł zeb y go moze uszczelnic i zeby działał czy tylko na stałe mozna go uszczelnic? Po drugie jaka moze byc inna przyczyna nadmiernego parowania???
Marcin-Krak - 03-10-2008, 23:32

Ja szyberdachu nie mam, a parują szyby w takich warunkach okropnie ;)
Dlatego wożę żwirek dla kota :D

rosomak1983 - 04-10-2008, 04:23

hehe więc o co Chodzi????
gdzie jest przyczyna??????

piotruś - 04-10-2008, 08:34

sprawdż pod dywanikami czy nie mokro ,może nagrzewnica ma dziure.
wichura1 - 04-10-2008, 11:58

Dodatkowo odpowiednie ustawienie nadmuchów, uszczelnienie zgrzewów bagażnika (jeżeli przecieka) wyczyszczenie przewodów powietrznych z zalegającego tam syfu. Ja wyciągnąłem z tamtąd śmieci zajmujące w worku miejsce jak duże jabłko. Jako że padało poprzedniego dnia wszystko było wilgotne. Tak miałem właśnie w Lancerze CB0, w Carismie natomiast klima w trybie odmgławiania szyb załatwia sprawę.
pawela - 05-10-2008, 14:01

i sprawdź, czy masz wyłączony zamknięty obieg powietrza. Wg instrukcji, ustawienie 'antyparowe' jest między nogami a szybą, czyli pokrętło na 'w pół do drugiej'. Działa :)
rosomak1983 - 06-10-2008, 19:35

Tzn mam obieg na zamknięty zeby mi wilgoc do środka nie właziła (dobrze mysle? :P ) No bo jak miałem otwarty to mi zawsze tak zaparowało auto ze hej... Tamto pokrętło to od nawiewu?
KaWu - 07-10-2008, 07:31

Jak będziesz miec obieg zamkniety -to wtedy dopiero będzie parowac :)
Sprawdz wykladzine, mozliwe ze masz wilgoc. Cos moze gdzies przecieka.

rosomak1983 - 12-10-2008, 22:07

wiecie co uszelniałem szyberdach wstrzykujac silikon pod uszczelke i przyciakając ale jak silokon wysechł to napęczniał i rozszczelnił... Chyba teraz zsróbuje jakims klejem. tylko jakim trzba mi skliec gumę z szyba (tylko nie klej do szyb bo on tak syfi ze juz nie chce go widziec na oczy !!!
wichura1 - 12-10-2008, 22:25

Klej do szyb, to jedyny prawdziwy uszczelniacz do zaklejania szyberdachów na stałe. oklej dokładnie jakąś taśmą miejsce łączenia podłóż coś, żeby nie pobrudzić siedzeń i kup rękawiczki lateksowe/winylowe na ręce, żeby nie mieć czarnych przez następne 2 tygodnie.
Hugo - 12-10-2008, 22:44

wichura1 napisał/a:
Klej do szyb, to jedyny prawdziwy uszczelniacz do zaklejania szyberdachów na stałe
DOKŁADNIE! Przykleiłem szybę szyberdachu do uszczelki w Maździe (wcześniej non stop przeciekał i stukał na nierównościach). Od tej pory zapomniałem o tym, że mam szyberdach.
Anonymous - 13-10-2008, 00:32

strach sie bac co tu wypisujecie :? z tym zaklejaniem
polecam umyc dobrze szyby od srodka tymbardziej jesli palisz papierosy w aucie(to nawet ze 4 razy w roku) i zastosowac cos w tym rodzaju

ja nie mam zadnego problemu z parowaniem :!: cieszcie sie szyberkiem i widokami
a szyber przecieka kazdy nawet w nowych autach co wydaje sie dziwne zapewne (tez nie chcialo mi sie wierzyc ale tak jest )

stary alfer - 13-10-2008, 07:07

cuuube napisał/a:
a szyber przecieka kazdy nawet w nowych autach co wydaje sie dziwne zapewne (tez nie chcialo mi sie wierzyc ale tak jest )

A mnie nie przecieka :)

A Anti Fog rewelacja. Miałem coś podobnego kiedy jeszcze posiadałem Fiata 126p. Sprawowało się znakomicie.

rosomak1983 - 13-10-2008, 12:12

Po pierwsze nie mam zamairu uszczelniac go tak zeby nie mozna było otworzyc. Chce skleic uszczelkę z szyba a nie uszczelkę z blacha.... Po drugie mój szyberdach wcale nie przecieka.... tylko mnie denerwuje parowanie to pomyslałem ze moze cos pomoze...
stary alfer napisał/a:
Anti Fog

własciwie co to jest???? Na jakiej zasadzie działa?

stary alfer - 13-10-2008, 16:43

Cytat:
własciwie co to jest???? Na jakiej zasadzie działa?

Jest to spray. Spryskujesz nim szyby od środka. Działa tak, że nie parują ;)

Zważywszy na to, że Fiat 126p w zasadzie nie posiada czegoś takiego jak ogrzewanie w aucie, spray sprawował się znakomicie. Nic nie parowało.