To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Sonda lambda, numer katalogowy.

elektryk - 06-10-2008, 21:52
Temat postu: Sonda lambda, numer katalogowy.
Witam
Mam samochód model JMBXNCU2W3Uxxxxxx zadzwoniłem do serwisu Mitsubishi z pytaniem o numer części sondy lambda. Podali mi MN158826. W internecie znalazłem że dokładnie ten model i ten rocznik powinien mieć symbol MN158779. Czy może ktoś to zweryfikować?

Hiszpan - 06-10-2008, 21:56

Może spróbuj zadzwonić do innego ASO, w innym regionie i zobaczysz co Ci odpowiedzą :roll:
tomusn - 06-10-2008, 23:22

a ja myślę że nie różnią się za wiele, może partią produkcyjną?
a daj NGK uniwersalną - bez wtyczki - i też zadziała (www.ngkntk.pl)

elektryk - 07-10-2008, 00:36

tomusn napisał/a:
a ja myślę że nie różnią się za wiele, może partią produkcyjną?
a daj NGK uniwersalną - bez wtyczki - i też zadziała (www.ngkntk.pl)
No właśnie miałem przez poprzedniego właściciela zamontowaną sondę "uniwersalną" BOSCH. Całe moje dywagacje wynikają z tego że da sonda jest zamontowana za katalizatorem i okresowo miewam błąd silnika sugerujący uszkodzenie katalizatora. Silnik i katalizator ma dopiero 35tyś przebiegu, więc nie sądzę żeby się już tak szybko zużył. Wyczytałem w sieci sugestie że silniki mitsubishi są czułe na punkcie sond lambda i źle pracują z "uniwersalnymi" sondami. Robiąc pomiary parametrów sond przez OBD2 zauważyłem że oryginalna podaje jakiś sygnał praktycznie zaraz po odpaleniu natomiast ta "podróbka" dopiero kilka minut później.
tomusn - 07-10-2008, 01:01

sonda daje sygnał jak się rozgrzeje - kwestia czy obie były równo rozgrzane
ja także sądzę że lepsze są sondy oryginane lub zamienniki od firmy z pierwszego montażu, ale kto robi sondy dla Mitsubishi? Yazaki? czy NGK? tego nie wiem...

Gene - 07-10-2008, 08:42

W Outlanderze sa dwie sondy. Pierwsza jest w kolektorze a druga jest ponizej. Tobie chodzi chyba o ta dolna. Podaj pelny numer VIN bo tak nie dojdziemy dokladnie. Program magazynowy podaje az 6 numerow ale najprawdopodobniej tylko 2 pasuja rocznikowo. Jak dostane to potwierdze, zweryfikuje Twoje informacje. :wink:

elektryk - 07-10-2008, 20:50

Gene napisał/a:
W Outlanderze sa dwie sondy. Pierwsza jest w kolektorze a druga jest ponizej. Tobie chodzi chyba o ta dolna.
Tak, dokładnie chodzi o tę dolną, numery poszły na pw.
Gene - 08-10-2008, 07:34

dzis ogarne temat...
Gene - 08-10-2008, 08:19

Numer tej czesci to MN158826 i taka byla montowana fabrycznie do Twojego auta. Koszt w ASO 1440 zl i trzeba zamawiac. Producentem jest najprawdopodobniej Denso.
elektryk - 08-10-2008, 11:50

Gene napisał/a:
Numer tej czesci to MN158826 i taka byla montowana fabrycznie do Twojego auta. Koszt w ASO 1440 zl i trzeba zamawiac. Producentem jest najprawdopodobniej Denso.
To mam jeszcze jedno pytanko, jeśli dostałbym taką sondę używaną to jak odróżnić ją od innej podobnej? Widziałem zdjęcia MN158826 i MN158779 są fizycznie podobne. Mam w ręku inną sondę oryginalną z mojego samochodu i nie ma tam nic napisane w stylu MN, tylko są jakieś numery producenta (DENSO).
Gene - 08-10-2008, 12:07

Elektryk tu sie moja wiedza konczy. Jedyne co moge podpowiedziec to porownanie wzrokowe z oryginalana z takiego samego auta.
elektryk - 08-10-2008, 12:55

Gene napisał/a:
Elektryk tu sie moja wiedza konczy. Jedyne co moge podpowiedziec to porownanie wzrokowe z oryginalana z takiego samego auta.
I tu jest pies pogrzebany, oryginału nie mam, została mi po nim tylko kostka i kawałek kabelka z uszczelką.
tomekrvf - 08-10-2008, 15:06

elektryk napisał/a:
nie ma tam nic napisane w stylu MN, tylko są jakieś numery producenta (DENSO).

Nie zawsze na części są wybijane numery producenta samochodu. Czasem jest tylko numer poddostawcy.

elektryk - 09-10-2008, 02:13

tomekrvf napisał/a:
elektryk napisał/a:
nie ma tam nic napisane w stylu MN, tylko są jakieś numery producenta (DENSO).
Nie zawsze na części są wybijane numery producenta samochodu. Czasem jest tylko numer poddostawcy.
Ja to wiem, Ty to wiesz, serwis mitsu to wie. Problem jest trochę filozoficzny, co jeśli w serwisie ktoś weźmie wyglądające identycznie dwie sondy położy na stole i zapomni która jest która. Dziwi mnie to że w bazie Mitsusbishi nie ma jakieś adnotacji o symbolu jakim jest dana część oznaczona przez producenta.
Gene - 09-10-2008, 07:44

elektryk napisał/a:
Problem jest trochę filozoficzny, co jeśli w serwisie ktoś weźmie wyglądające identycznie dwie sondy położy na stole i zapomni która jest która.
W magazynie wszystko jest pakowane. Wlasnie na pudelkach znajduja sie potrzebne do identyfikacji dane. Pewnie jak ktos polozy podobne i rozpakowane sondy obok siebie potem zamiesza to ich nie rozpozna. Tyle tylko ze to czysta teoria bo jak sadze miaja znacznie wiecej doswiadczenia i mozliwosci weryfikacji co jest co. :wink: