To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Okulary polaryzacyjne

Anonymous - 20-05-2006, 23:55
Temat postu: Okulary polaryzacyjne
Okulary takie redukują odblaski od poziomych powierzchni. Świetne dla wędkarzy, ale czy dla kierowców? (np. czy zauważę plamę oleju na szosie?). Podobno może być problem z widocznością ekranów LCD (licznik kilomerów, ekran nawigacji :mrgreen: )
Jak to się w praktyce spisuje?

Anonymous - 21-05-2006, 14:03

z LCDkami bywa roznie - jedne widac, drugie nie - wszystko zalezy od kata z jakiego patrzymy.
jesli chodzi o ich przydatnosc to trudno powiedziec aby filtr polaryzacyjny "lapal" wszystko,
owszem elegancko zmniejsza refleksy ale nie jest w stanie ich w 100proc wyeliminowac.
takze plamy i kaluze widac - z tym ze nie odbija sie tak mocno od nich slonce.
za to duzym plusem jest fakt, ze jak jade w takich okularkach to widze twarze innych kierowcow,
przydatne zwlaszcza w miescie, bo wiem czy ktos sie wogole upewnia czy nie jade i wogole.
takze moim zdaniem raczej na plus

Anonymous - 21-05-2006, 17:48

To rzeczywiście duży plus.
A jak na szosie, czy pomagają w ocenie odległosci i prędkości?

Anonymous - 21-05-2006, 18:33

hmm, czy ja wiem - chyba nie ma takich okularow ktore pomagalyby w tych kwestiach.
Jesli chodzi o okulary to wiecej doswiadczenia mialem jezdzac w oksach na rowerze i tutaj
wychodza 2 zasadnicze typy
- o bursztynowej wizji - ktore doskonale poprawiaja kontrast
- o delikatnie roznych kolorach soczewek - niby troszke inaczej widac, zwlaszcza ta odleglosc,
jednak ich najwiekszym plusem byl fakt ze np jadac po lesie w sloneczny dzien
redukuja roznice oswietlenia stref zacienionych i naslonecznionych - wiecie co mam na mysli
ze np jadac w zwyklych nie widzialbym korzeni itp, a w tych jest troszke lepiej.

jesli chodzi o firmy produkujace oksy to teraz chodze w Arctica - i sobie chwale
skasowalem juz 2 pary Uvexow i nie moge ich polecic bo plastik z ktorego wykonane
sa oprawki jest zwyczajnie za twardy jak na okulary do sportu.

pozdrowka